Skrbimo za kožo

jun 21

Osnovna naloga kože je, da zagotavlja konstantne pogoje za zapletene procese, ki potekajo v človeškem organizmu. Za zagotavljanje optimalnih pogojev moramo zanjo skrbeti na dnevni ravni. Skrb za kožo naj postane del naše dnevne rutine.

kožaNormalna koža je pokrita z zaščitnim oljnim plaščem, ima normalno vsebnost maščob in vlage, celice se tesno prilegajo druga drugi. Takšna koža je elastična in prožna.

Koža se pri vseh ljudeh z leti stara po intrinzični poti. Gre za naraven proces, ki poteka desetletja, po vsej površini telesa in ne glede na tip kože. Na drugi strani staranje poteka tudi po ekstrinzični poti, za kar so odgovorni zunanji dejavniki (denimo žarki UVA in UVB).

Človeška koža je neprestano izpostavljena številnim zunanjim dejavnikom, kot so vročina, mraz, veter, UV-sevanje, vlaga … Vsi našteti in številni drugi vplivajo na barierno funkcijo kože, ki postane motena. K temu prispevata še fiziološko staranje kože in dedna nagnjenost.

Takšna koža vsebuje manj maščob (holesterola, ceramidov, maščobnih kislin) in vode, posledično je bolj prepustna za alergene, bakterije, viruse in dražeče snovi iz okolja. Tako se hitro pojavi vnetje z rdečino, razpokami, pekočino in srbežem. Dejstvo je, da se suha koža pogosteje pojavlja v zimskih mesecih, ko je zaželeno, da nanesemo negovalni pripravek vsakič po tuširanju.

Koža v poletnih mesecih

V poletnih mesecih je koža »utrujena« zaradi vplivov UV-sevanja, prekomernega potenja, izpostavljanja vodam v bazenih … V poletnem času zato moramo poskrbeti za redno zaščito kože z izbiro ustreznih oblačil, pokrival in sončnih očal. Čedalje bolj popularna so oblačila z zaščitnim faktorjem, ki odbijajo UV-žarke. Ob naravni zaščiti (primerna oblačila) dodamo še ustrezne pripravke (s čim višjim zaščitnim faktorjem) na mestih, kjer koža ni pokrita s tkanino. Pomembno je, da nanesemo zadostno količino sredstva vsaj pol ure pred izpostavljenostjo in nanos vsaki dve uri ponovimo. Vodoodporna sredstva se prav tako odstranijo s kože po znojenju, plavanju, drgnjenju, zato je treba nanos ponoviti. Do sončnih opeklin lahko pride tudi med poležavanjem v senci ob vodi, če nismo primerno zaščiteni.

Koža novorojenčka se razlikuje od kože starostnika

Koža novorojenčka je zgrajena enako kot koža odraslega, le da je tanjša, žleze lojnice pa so aktivnejše. Spremembe na koži novorojencev se pojavijo že nekaj dni po rojstvu, večinoma so nenevarne in izginejo v prvem mesecu brez posledic. Na številne dražljaje iz okolja odgovori koža dojenčkov in otrok z močneje izraženim vnetjem, prav tako je absorpcija različnih snovi skozi kožo večja. To dejstvo je treba upoštevati pri potencialno škodljivih učinkovinah. Dojenčkov do prvega leta starosti naj ne bi neposredno izpostavljali sončnim žarkom. Do šestega meseca starosti naj ne bi nanašali kemičnih zaščitnih sredstev. Sicer je tudi v tej starostni skupini kožo treba negovati, da ne pride do vdora škodljivih mikroorganizmov.

Kožne spremembe v starosti

Spremembe na koži postanejo najbolj očitne po 60. letu starosti. V vseh treh plasteh prihaja do številnih sprememb. Barierna pregrada in njena zaščitna funkcija oslabita. Zaradi strukturnih in funkcionalnih sprememb kože in drugih organov se v starosti poveča dovzetnost za številne bolezni. Te potekajo težje, klinično manj značilno in so težavnejše za zdravljenje. Najpogosteje gre za suho kožo, kjer vidimo drobno luščenje na površini, predvsem na golenih, podlahteh in hrbtiščih rok.

 

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112