Ko te ‚štihne‘ v hrbtu

jan 21

Skrb za zdravo hrbtenico bi se morala začeti že v mladosti, najprej z vajami za pravilno držo. Te vaje lahko v nadaljevanju dopolnimo z vajami za krepitev obhrbteničnih mišic, vendar je pomembno, da smo pri vajah zmerni, predvsem pa disciplinirani.

Na ta način bo naša hrbtenica manj podvržena obrabam in bolečinam. A v resnici je velikokrat tako, da pozabimo ali pa nimamo dovolj časa, da bi ustrezno skrbeli za svoje zdravje in tudi za zdravo hrbtenico, posledica pa je, da skoraj vsak človek v času svojega življenja doživi bolečino v hrbtenici.

Če traja kratek čas, nanjo nismo zelo pozorni. Drugače pa je, če traja dalj časa in nas moti pri vsakdanjem delu. Najbolj občutljiva dela hrbtenice sta ledveni in vratni predel, saj je tam hrbtenica najbolj gibljiva. Bolečine v teh predelih so zato najpogostejše.

Veliko vzrokov za bolečino

tema meseca 55 11Dejavniki tveganja za nastanek akutnih, prehodnih in v nadaljevanju tudi kroničnih bolečin v hrbtenici so slaba telesna drža, nepravilni ponavljajoči se gibi, dolgotrajne prisilne drže v delovnem in/ali domačem okolju, telesna neaktivnost, ki oslabi mišice trupa in še dodatno obremeni hrbtenico, pretirana športna aktivnost in prekomerna telesna teža.

Hrbtenica je kompleksen organ, sestavljen iz 24 vretenc, ki so med seboj povezana z malimi sklepi, vezmi in medvretenčnimi hrustančnimi ploščicami. Znotraj vretenc se nahaja hrbtenični kanal, kjer leži hrbtenjača. Iz hrbtenjače prek ozkih kostnih kanalčkov vretenc potekajo živčne korenine, ki nato nadaljujejo svoj potek do predela telesa, ki ga oživčujejo. Pomembno vlogo pri opori hrbtenice imajo vezi in obhrbtenične mišice. Vsi deli hrbtenice so v času življenja podvrženi postopnim obrabam, te pa so vzrok različnim vrstam bolečine.

Bolečina v križu – lumbalgija

Bolečine v križu so posledica degenerativnih sprememb, ki prizadenejo kostno-vezivni del hrbtenice. Pogosto pa so vnetno-degenerativno spremenjene tudi hrustančne medvretenčne ploščice.

Te obrabe so največkrat posledica dolgotrajnih statičnih obremenitev hrbtenice, kot so dalj trajajoče sedenje ali stoja. Ker ob tem največkrat ni pomembnejšega ukleščenja živčnih struktur, je bolečina omejena na križni predel. Topa moteča bolečina se pogosto razširi še v obhrbtenično mišičje, včasih pa tudi v predel ritnic.

Bolečina v križu s širjenjem bolečine v nogo – lumboishialgija (išias)

Napredovala obraba medvretenčne ploščice lahko vodi do pretrganja njenega vezivnega obročka, ob tem pa se njena mehkejša vsebina iztisne v hrbtenični kanal in uklešči priležno živčno korenino. V teh primerih se bolečini v križu pridruži še bolečina v nogi, ki največkrat zajame predel zadnjega dela stegna, goleni vse do stopala in pete. Bolečini je lahko pridružena tudi motnja občutenja po koži v teh predelih (mravljinčenje, odrevenelost) in redko tudi oslabelost mišic stopala. Zdrsu medvretenčne ploščice strokovno rečemo hernia disci. Največkrat so prizadeti spodnji deli ledvene hrbtenice.

Bolečine v vratu – cervikalgija

Bolečine v vratu so največkrat posledica dolgotrajnih prisiljenih drž telesa v vratnem delu hrbtenice. Temu so pogosto podvržene osebe, ki delajo v pisarni, za računalnikom in tudi fizični delavci s specifičnimi obremenitvami. Obrabe vratne hrbtenice se klinično največkrat pokažejo z bolečinami v vratu, bolečina pa se širi pogosto tudi v zatilje in povzroča kronične glavobole. Neredko zato posamezniki poleg slikovnih preiskav vratne hrbtenice opravijo še slikanje glave. Poleg širjenja bolečine v zatilje pa se pogosto širi tudi v predel med lopatici in ramenski obroč. Ti bolniki velikokrat tožijo zaradi vrtoglavosti in slabšanja vida, čeprav objektivno okvar na ravnotežnem organu ali očeh ni.

Bolečina v vratu s širjenjem v zgornjo okončino – cervikobrahialgija

Tudi na vratni hrbtenici napredovale obrabe vretenc in medvretenčnih ploščic lahko vodijo do zoženja hrbteničnega kanala in medvretenčnih kanalčkov, kjer se nahajajo hrbtenjača in živčne korenine. Če je zdrs medvretenčne ploščice izrazitejši, se pojavijo bolečine tudi v zgornji okončini in odrevenelost ali mravljinčenje po roki oziroma posameznih prstih. V redkih primerih se lahko huje uklešči tudi sama hrbtenjača. Takrat so prizadete vse štiri okončine in takemu bolniku grozi huda nevrološka okvara oziroma ohromelost.

Zdravljenje degenerativnih bolezni hrbtenice

Zdravljenje degenerativnih bolezni hrbtenice je kompleksno in mora biti prilagojeno posamezniku. Delimo ga na konzervativno in operativno. Na srečo velika večina bolečin mine, je prehodna. Bolečina popusti ob ustrezni protibolečinski terapiji in čas do okrevanja skrajša fizioterapevtska obravnava. Pri tem je bistveno, da vsakemu bolniku pripravimo načrt zdravljenja, pozorno spremljamo napredovanje in se sproti odločamo za bolj invazivne metode zdravljenja, kamor spada operativna/kirurška terapija. Osnovni namen kirurških tehnik je razširitev zoženega hrbteničnega kanala in priležnih kanalčkov, kjer se nahajajo utesnjena hrbtenjača in ukleščene živčne korenine. V primeru hernije pa odstranimo tudi degenerirani del hrustančne ploščice. S tem posegom sprostimo živčne strukture in jim omogočimo, da se jim povrne normalno delovanje. Sodobne kirurške metode vključujejo tudi uporabo umetnih medvretenčnih ploščic in vijakov, s katerimi poskušamo čim bolj ohraniti naravno anatomsko strukturo hrbtenice in upočasniti nadaljnje degenerativne procese.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112