Alergije - Epidemija razvitega sveta

apr 28

Alergija je pretiran odziv imunskega sistema na sicer neškodljive snovi iz okolja, z drugimi besedami imunski sistem z burnim vnetjem brani organizem pred snovmi, ki ga ne ogrožajo. To so alergeni. Alergijske reakcije so lahko omejene na posamezne organe, to je na kožo ali sluznico oči, dihal in prebavil, ali pa se pojavljajo na več organih hkrati.

Nagnjenost k alergiji se podeduje – imenujemo jo atopija. Poznamo več vrst alergenov glede na to, na kateri način so vneseni v naše telo.

Inhalacijske alergene vdihnemo skozi nos in usta, zato povzročajo težave z dihali. Ker se odlagajo tudi na očesno sluznico, lahko povzročijo težave z očmi. Bolezen, ki jo povzročajo, se imenuje alergijski rinokonjunktivitis. Značilni simptomi in znaki bolezni so srbenje nosu, kihanje, voden izcedek iz nosu in zamašen nos.

alergije tema meseca 1 58Oči so pordele in srbeče, izraženo je solzenje. Sezonski inhalacijski alergeni se v zraku pojavljajo le v času cvetenja vetrocvetk. To so pelodi dreves, trav in plevelov. Glede na čas cvetenja so v zraku prisotni spomladi, poleti ali jeseni. Alergijski rinokonjunktivitis, ki ga povzročajo sezonski alergeni, laično imenujemo tudi seneni nahod. Celoletni inhalacijski alergeni so prisotni vse leto. Med najpogostejšimi so hišna pršica, izločki domačih živali na dlaki in perju ter plesni. Težave niso omejene le na sezono, pač pa so kronične in se pojavljajo vse leto. Inhalacijski alergeni so povezani tudi z alergijsko astmo – kroničnim vnetjem spodnjih dihal, ki se kaže z oteženim dihanjem, kašljem in piskanjem v prsnem košu.

Prehranske alergene vnesemo z zaužitjem skozi usta, v organizem se vskrajo skozi prebavila. Med najpogostejšimi so mleko, jajca, arašidi, žita, soja, oreški, ribe, raki in mehkužci. Zelo pogosta bolezen, povezana s prehranskimi alergeni, je atopijski dermatitis – zelo srbeče vnetje kože, ki se začne pojavljati že zgodaj v življenju, pri dojenčkih in majhnih otrocih.

Večinoma do odrasle dobe izzveni. Prehranski alergeni lahko povzročijo tudi hudo in burno obliko alergije, ki prizadene celoten organizem in ogroža življenje. To je anafilaktična reakcija, ko preobčutljivi osebi grozi zapora dihalnih poti in šok zaradi padca krvnega tlaka. Anafilaktična reakcija lahko nastane tudi ob pikih žuželk (čebel, os in sršenov) in zaužitju ali injekcijah zdravil. Oralni alergijski sindrom je oblika kontaktne alergije v ustih po zaužitju določene hrane, na primer surovega koščičastega sadja ali oreškov. Takoj po zaužitju teh živil se pojavita srbenje in pekoč občutek sluznice v ustih in žrelu.

Kontaktni alergeni povzročajo zapozneli tip alergije na koži, ki jo imenujemo kontaktni alergijski dermatitis. Gre za vrsto ekcema, močno srbečega vnetja na koži, ki se pri preobčutljivih osebah pojavi na mestu stika kože z nekaterimi kovinami, na primer nikljem, sestavinami kozmetike, dišavami, barvami za lase, sestavinami gume …

Z alergijskimi reakcijami se ukvarjajo specialisti različnih strok: dermatologi pri težavah s kožo, otorinolaringologi in pulmologi alergologi pri težavah z dihali, oftalmologi pri težavah z očmi, tudi pediatri, kadar zbolijo otroci. Prvi in najpomembnejši ukrep pri alergiji je omejitev stika kože in sluznic z vzročnim alergenom. Na voljo so tudi učinkovita zdravila, s katerimi lajšamo alergijske reakcije. To so antihistaminiki in protivnetni kortikosteroidi, ki jih lahko uporabljamo v obliki krem in mazil, nosnih pršil, inhalatorjev, kapljic za oči, ob hujših alergijskih reakcijah pa tudi v obliki tablet ali injekcij.

Doc. dr. Liljana Mervic

dr. med., specialistka dermatovenerologije, dermatološka ambulanta Klinike Doktor 24

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112