Alergija v področju zgornjih dihal in prebavil

apr 28

Alergija se pogosto pojavlja v območju zgornjih dihal in prebavil, to so: nosni organ, ušesa, žrelo in grlo. Z boleznimi tega območja se ukvarja otorinolaringologija. Alergija se v teh področjih kaže na zelo različne načine in močno oslabi kakovost življenja bolnika ter povzroča različne zaplete, zato je pomembno, da jo prepoznamo in ustrezno zdravimo.

alergije tema meseca 2 58Alergijsko vnetje nosne sluznice je zelo pogosta nadloga. Lahko se pojavlja občasno – le v določenem obdobju leta (spomladi, v času cvetenja …) ali pa je celoletno. Najpogostejši vzrok občasnega vnetja je alergija na pelode (cvetni prah, breza, trave), celoletne težave pa povzroča alergija na pršico, živalsko dlako in plesni. Posledica alergijskega vnetja je oteklina sluznice v nosu, kar povzroča težje ali onemogočeno dihanje skozi nos – zamašen nos, srbenje v nosu in draženje, kihanje ter voden izcedek iz nosu, slabši voh in okus. Zaradi dolgotrajnega vnetja in otekline nosne sluznice se lahko pojavijo nosna polipoza, kronično vnetje obnosnih votlin in drugi zapleti. Zaradi zamašenega nosu bolniki dihajo skozi usta, imajo občutek suhega žrela, draženja v žrelu in glavobol v predelu čela. Alergijsko vnetje nosne sluznice lahko vodi do poslabšanja astme, pri otrocih pa do motenj govora, požiranja in zaradi dihanja skozi usta ter drže odprtih ust tudi do nepravilnosti v rasti obraznega skeleta.

Alergijsko vnetje povzroča tudi oteklino sluznice v ušesni troblji. To je cev, ki vodi iz žrela v srednje uho. Prek nje izenačujemo tlak v srednjem ušesu z zunanjim tlakom. Primeren tlak v srednjem ušesu je potreben za normalno prevajanje zvoka skozi srednje uho in normalen sluh. Zaradi otekline sluznice je funkcija ušesne troblje motena. Prezračevanje ušes je zato oslabljeno ali onemogočeno. Posledici sta slabši sluh in občutek zamašenosti ušes.

Alergijske bolezni grla so lahko posledica dolgotrajnega in ponavljajočega se stika z alergeni ali pa imajo nenaden nastanek. Nenadne reakcije lahko ogrozijo življenje. Pri nenadnih alergijskih reakcijah nastane oteklina sluznice grla, ki povzroča hripavost, kašelj, v najhujših primerih pa težave z dihanjem in požiranjem. Dihalna pot se lahko popolnoma zapre in pojavi se nevarnost zadušitve. Pri dolgotrajnih težavah sta v ospredju blaga oteklina sluznice in večje izločanje sluzi. Znani možni alergeni so tisti, ki jih vdihamo (pelodi, hišni prah) ali zaužijemo (mleko, oreščki) ter tudi različna zdravila. Z dražečimi snovmi lahko prihajajo bolniki v stik na delovnem mestu ali doma oziroma v naravi. Bolniki tožijo zaradi hripavosti, glasovne utrudljivosti, občutijo draženje v grlu, lepljivo sluz, pogosto se odkašljujejo. Profesionalni govorniki, kot so učitelji, vzgojitelji, napovedovalci, igralci in pevci še posebno hitro opazijo spremembe v glasovnih zmogljivostih, ki so posledica otečene in vnete sluznice grla. Z raziskavami so dokazali, da je alergija na pršico tista, ki najbolj oslabi glasovne zmogljivosti in vpliva na zmožnost opravljanja poklica.

Alergija v območju ustne votline in žrela: oralni alergijski sindrom (OAS) ali sindrom alergije v ustih je oblika kontaktne alergije, pri kateri nastanejo spremembe po ustni sluznici po zaužitju določene hrane. Je najpogostejša oblika alergije na hrano pri odraslih. OAS je posledica navzkrižne reakcije, denimo alergije na cvetni prah ali pelod, ki navzkrižno reagira z določenimi živili. Najbolj znana je povezava med alergijo na pelode breze ter koščičastim sadjem (jabolka, breskve, slive, nektarine, češnje, hruške) ter med alergijo na mandlje in lešnike in nekaterimi vrstami zelenjave (korenje, zelena, surov krompir) ter povezava med alergijo na ambrozijo ter zaužitjem določenih vrst sadja in zelenjave (melone, lubenice, banane, kivi in paradižnik, kumare, buče). Po zaužitju teh živil se pojavi srbenje v območju ustne votline, jezika, neba, žrela in grla ter otekanje sluznice. Simptomi so zelo neprijetni. Do reakcije pride le nekaj minut po zaužitju alergena, bolezenski znaki pa večinoma izzvenijo v 30–60 minutah, v redkih primerih se lahko pojavi življenje ogrožajoče otekanje sluznice. Bolniki večinoma brez težav prenašajo prekuhano sadje in zelenjavo, zato jim svetujemo, da hrano, po kateri se jim pojavljajo težave, dobro termično obdelajo, včasih pa pomaga že, če sta sadje in zelenjava dobro oprana.

Kako si pomagamo: najpomembnejši nasvet za bolnike z alergijo je, naj se izogibajo alergenom, vendar vedno to ni mogoče, zlasti pri alergenih, ki jih vdihamo in so prisotni v našem vsakdanjem okolju. Lažje se izognemo alergenom v hrani, seveda le, če vemo, kateri so tisti, ki nam škodijo. Včasih je prepoznava alergenov lahko težavna. Alergijske teste oapravi zdravnik alergolog.

alergije tema meseca 3 58Pri alergijskem vnetju nosne sluznice zelo pomaga obilno spiranje nosu večkrat na dan s slano vodo, fiziološko raztopino. Pri tem spiramo alergen iz sluznice nosu in tako zmanjšamo alergijsko reakcijo. Poleg tega fiziološka raztopina blagodejno deluje na vneto sluznico v nosu. Zdravnik lahko bolniku predpiše različna zdravila, ki lajšajo težave. Ena teh so kortikosteroidna pršila za nos, ki so pri zdravljenju alergijskega vnetja nosne sluznice najbolj učinkovita, saj dobro vplivajo na vse simptome in znake (oteklina sluznice in težje dihanje skozi nos, draženje, srbenje in kihanje ter izcedek iz nosu) in imajo močan protivnetni učinek, izboljšajo pa tudi očesne simptome ter pozitivno vplivajo na simptome astme.

Pršilo je treba jemati redno, vsakodnevno, skozi daljše časovno obdobje. Drugo zdravilo so antihistaminiki, tablete, ki sistemsko zmanjšujejo alergijsko reakcijo. Dobro učinkujejo proti srbečici, kihanju in izcedku iz nosu, manj proti zamašenosti nosu. Pogost in neprijeten stranski učinek antihistaminikov v tabletah je zaspanost. V zadnjem času so tudi v Sloveniji na voljo antihistaminiki za lokalno uporabo, v obliki pršila za nos, lahko tudi v kombinaciji s kortikosteroidi.

Pri alergijskem vnetju nosne sluznice se odsvetuje uporabo kapljic ali pršil za nos, ki v kratkem času močno stanjšajo nosno sluznico in olajšajo dihanje skozi nos (dekongestivi), ker ne vplivajo na vzrok za težave (alergijo) in ob daljši uporabi teh kapljic pride do različnih zapletov, kot so še hujše vnetje sluznice in večja oteklina, težje dihanje na nos, pekoč občutek v nosu ter poškodbe sluznice in hrustanca v nosu…

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112