Boj proti kožnemu raku se začne v tvoji glavi

maj 20

Lahko ga premagaš, a bitka se začne z zavedanjem tveganja in ustreznim ravnanjem. To je slogan letošnjega projekta za ozaveščanje o kožnem raku, ki ga Združenje slovenskih dermatovenerologov maja letos že dvanajstič pripravlja v sklopu evropske preventivne kampanje Euromelanoma.

tema kozni rak 1 59Posebnost letošnje kampanje je širitev izven meja Evrope na druge celine in usmerjenost predvsem v spreminjanje nekaterih negativnih navad ljudi. Prva med njimi je zanikanje in odlašanje z obiskom zdravnika ob pojavu sumljivega znamenja na koži. Druga je neodgovorno izpostavljanje soncu ob zavedanju, da je tako ravnanje škodljivo.

Kožni je najpogostejši rak pri belcih

To ni ena sama bolezen, pač pa več različnih vrst malignih kožnih tumorjev. Eni so pogosti, drugi redki, eni so bolj, drugi manj nevarni. Njihova rast je nenadzorovana in neomejena in lahko tudi zasevajo v druge organe in tkiva. Zaradi te lastnosti so potencialno smrtni. V zadnjih desetletjih je kožni rak vse pogostejši in verjetno se bo enkrat do konca življenja z njim srečal vsaj vsak peti prebivalec Evrope in ZDA.

Tri najpogostejše vrste kožnega raka so bazalnocelični karcinom, ploščatocelični karcinom in melanom

Prvi je daleč najpogostejši in najmanj nevaren. Zadnji je med naštetimi najredkejši, a hkrati najnevarnejši. Izvirajo iz različnih kožnih celic, ki se maligno preobrazijo. Vzrokov za tako preobrazbo je veliko in vseh niti ne poznamo natančno. Dobro pa vemo, da je najpomembnejši dejavnik, ki privede do nastanka kožnega raka, izpostavljanje ultravijoličnemu sevanju, ki je del sončne svetlobe. Z našimi čutili ga ne zaznavamo, ima pa visoko energijo in sposobnost nepopravljivo poškodovati genski material v naših kožnih celicah. To je tudi edini dejavnik, na katerega lahko vplivamo, se mu izognemo z odgovornim obnašanjem.

Bazalnocelični karcinom

Predstavlja veliko večino (več kot 80 odstotkov) vseh kožnih rakov. Rakasto se spremeni izvorna celica dlačnega mešička. Na srečo izredno redko zaseva in je zato v večini primerov popolnoma ozdravljiv. Običajno se pojavi na obrazu pri ljudeh, starejših od 60 let, kot svetleča bunčica biserne ali rožnate barve z razširjenimi krvnimi žilicami. Sčasoma se pojavi ranica, ki se počasi celi in se rada ponavlja. Če ga ne odstranimo dovolj zgodaj, počasi a vztrajno napreduje v veliko razjedo, vrašča v spodaj ležečo mišico in kost in v tej fazi ga veliko težje zdravimo. Bazalnocelični karcinom se pojavlja tudi na trupu in udih, lahko tudi pri mlajših od 60 let.

Ploščatocelični karcinom

Nastane, ko se rakasto spremeni celica povrhnjice zaradi poškodbe z ultravijoličnimi žarki. Začne se v povrhnjih plasteh kože na obrazu, uhljih, neporaščenem lasišču, hrbtiščih rok, največkrat kot hrapava zadebelitev kože, ki jo imenujemo aktinična keratoza. Počasi napreduje v na dotik občutljivo rdečkasto bunčico, ki se povečuje in tudi pri tej obliki se ponavljajo ranice in krvavitve. Značilen je za starejše, največkrat se pojavi po 65 letu. Če ga ne zdravimo, sčasoma zaseva v bližnje bezgavke in tudi v oddaljene organe, zato je nevarnejši od bazalnoceličnega karcinoma.

Melanom

tema kozni rak 2 59tema kozni rak 3 59Nastane z rakasto preobrazbo melanocita – kožne celice, ki tvori pigment melanin, ki kožo ščiti pred ultravijoličnimi žarki. Ta zaščita žal ni popolna in prav ti žarki so najpomembnejši krivec za nastanek melanoma. Lahko vznikne v materinem znamenju, kjer je melanocitov veliko, še pogosteje pa nastane »na novo« – na mestu, kjer ni predhodnega znamenja. Melanom je ponavadi temno pigmentirana sprememba na koži, ki spreminja barvo, obliko in velikost – raste in se spreminja brez prestanka. Nezdravljen zaseva v bezgavke in oddaljene organe. Dokler je omejen le na povrhnje plasti kože, je ozdravljiv, ko pa se razširi po telesu, je možnost ozdravitve majhna. Melanom je krivec za več kot 80 odstotkov smrti, povezanih s kožnim rakom. Pojavi se lahko tudi pri mladih ljudeh že ob koncu pubertete. Njegova pogostnost pri belcih v zahodnem svetu narašča najhitreje med vsemi vrstami raka.

Zdravljenje kožnega raka

Najpogostejša in najučinkovitejša metoda je kirurško zdravljenje – operacija. To je zelo preprost poseg, s katerim dosežemo ozdravitev, če smo le ukrepali pravočasno. Obstajajo tudi druge metode, ki pridejo v poštev pri tankih površinskih oblikah bazalnoceličnega karcinoma in tudi pri nekaterih začetnih oblikah ploščatoceličnega karcinoma: zamrzovanje, lasersko zdravljenje, fotodinamično zdravljenje in uporaba posebnih imunsko delujočih zdravil v obliki krem. Obsevanje (radiotererapija) pride v poštev pri bolnikih, ki operacije ne želijo ali za njo niso sposobni, ali kot dopolnilno zdravljenje, kadar s kirurškim zdravljenjem tumorja ne odstranimo v celoti. Za razširjene oblike kožnega raka, predvsem melanoma, so danes poleg kemoterapije na voljo tudi novejša tarčna zdravila in zdravila, ki spodbujajo delovanje imunskega sistema.

Preprečevanje kožnega raka

Najboljša strategija za preprečevanje nastanka kožnega raka je odgovorno obnašanje na soncu, ki ga je treba začeti že v zgodnjem otroštvu in nato nadaljevati vse življenje. Med 10. in 16. uro je treba aktivno iskati senco in takrat omejiti izpostavljanje soncu na najmanjšo možno mero. Kožo je treba zaščititi z oblačiti in pokrivali, oči pa s kakovostnimi sončnimi očali. Dodatno zaščito predstavljajo kakovostne kreme za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem (vsaj 30), zaščititi nas morajo pred ultravijoličnimi žarki A in tudi pred ultravijoličnimi žarki B.

 

Doc. dr. Liljana Mervic

dr. med., specialistka dermatovenerologije, dermatološka ambulanta Klinike Doktor 24

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112