Vpliv staranja na naše telo

jan 25

Delež starostnikov oziroma oseb, starejših od 65 let, je med prebivalstvom vedno večji, življenjska doba populacije se podaljšuje. Starati naj bi se začeli že ob rojstvu, torej se staramo vse življenje. Z leti se spremeni sestava telesa, pride do povečanja maščobnega in upada mišičnega ter kostnega tkiva pri obeh spolih.

Po 65. letu pa se splošno zmanjša tudi telesna teža. Pogosta je tudi starostna naglušnost, poveča se tveganje za poškodbe. Kako je mogoče pri vseh teh izzivih starostnikom na domu omogočiti kakovostno preživljanje časa?

Kaj se s staranjem dogaja z našo mišično maso

Mišična moč je največja okoli 30. leta, po 50. letu pa se mišična moč in zmogljivost začneta zmanjševati za 1 do 2 odstotka na leto. Po 60. letu znaša upad 3 do 4 odstotke na leto, pozneje pa je še hitrejši. Sarkopenija je s starostjo pogojen generalizirani napredujoči upad mišične mase, moči in zmogljivosti, ki vodi v manjšo sposobnost skrbeti zase, krhkost in smrt. Zmanjšana mišična moč in masa sta povezani tudi z manjšo gostoto kosti, ki je posledica zmanjšane sile mišic na kosti. Pri starejših je manj učinkovito tudi izkoriščanje beljakovin iz prehrane za obnovo in gradnjo mišičnega ter kostnega tkiva.

Številne telesne spremembe v starosti so povezane s sedečim oziroma neaktivnim načinom življenja. Zato lahko redna telesna aktivnost izboljša oziroma zmanjša negativne posledice staranja. Tudi stare mišice ohranijo sposobnost prilagoditve naporu, vendar se starostnikom odsvetuje sunkovite obremenitve, ki povzročajo mišične poškodbe, zahtevnost vadbe pa je treba stopnjevati zelo postopno. V starosti je treba poskrbeti za primerne gibalne aktivnosti, ki ohranjajo in krepijo telesne ter duševne sposobnosti. Vsem starostnikom, ne glede na pridružena bolezenska stanja, bo redna telesna vadba koristila, udejstvovanje v kakršni koli obliki bo imelo pozitivne učinke na zdravje.

Vpliv staranja na dihalno sposobnost

Starejši so nagnjeni tudi k težavam pri dihanju, hitreje se utrudijo. S starostjo se zmanjša elastičnost pljučnega tkiva, upade zmožnost izkašljevanja in čiščenja dihalnih poti, spremenjen položaj hrbtenice vodi v zmanjšano raztegljivost prsnega koša. Pri nepokretnih starostnikih pa zaradi ležečega položaja in oslabelih dihalnih mišic prihaja do težav z dihanjem ter različnih pljučnih obolenj.

Starostna izguba sluha

S podaljševanjem življenjske dobe se je povečal tudi delež ljudi s starostno izgubo sluha. Starostna naglušnost je napredujoča zaznavna naglušnost na obeh ušesih. Do odmiranja čutnic, ki so odgovorne za zaznavanje tonov zelo visokih frekvenc, pride že pri 20. letih in takrat se že začnejo spremembe v sluhu. Z leti okvara postopoma napreduje in zajame tudi področje nižjih frekvenc, ki so pomembne za sporazumevanje. Človek ne sliši telefona, ne more slediti pogovoru v družbi. Izgubi sluha je pogosto pridruženo šumenje, ki pa je lahko celo bolj moteče kot sama naglušnost. Hujša naglušnost močno oteži sporazumevanje z okolico, starostnike pa vodi v socialno izolacijo, depresijo.

Za oceno naglušnosti je potreben pregled pri otorinolaringologu. Če se ugotovi trajno okvaro sluha, je potreben slušni aparat. Pri 80. letih večina že potrebuje slušne pripomočke. Boljši učinek je dosežen z uporabo slušnih aparatov na obeh ušesih, izboljša se orientacija v prostoru, poslušanje, zmanjša moteče šumenje in prepreči postopen upad razumevanja govora.

Kako lahko izboljšamo oskrbo starostnika na domu

tema meseca 66 1 staranjePoleg vsega zgoraj omenjenega se pri starostnikih iz različnih vzrokov pojavljajo tudi omotice, omedlevice, razne slabosti in oslabelosti, ki lahko hitro privedejo do nezgod. Veliko starostnikov živi samih, kar seveda nevarnost za zaplete še močno poveča. Boljša, celovitejša in varnejša je oskrba starejše osebe na domu, kakovostnejše bo njegovo preživljanje časa v tretjem življenjskem obdobju. K sreči je na tem področju na voljo več praktičnih možnosti oziroma rešitev.

Na območju Ljubljane z okolico obstaja storitev zdravniškega obiska na domu, ki deluje 24 ur vsak dan, prav tako je zdravnik Prve zdravstvene asistence vedno na voljo za posvet po telefonu v primeru kakršnih koli zdravstvenih težav. Pomembno je poudariti, da gre za nenujne zdravniške obiske, kar pomeni, da se je treba v primeru življenje ogrožajočega stanja oziroma stanja, ki bi potencialno lahko ogrožalo življenje, nemudoma obrniti na nujno medicinsko pomoč oziroma telefonsko številko 112. Storitev SOS gumb zajema več možnosti, pri vseh pa gre v osnovi za to, da se bolnik enostavno s pritiskom na gumb poveže s klicnim centrom, kjer mu usposobljeni operaterji ponudijo potrebno pomoč. Če bi starostnik, ki živi sam, na primer padel in se ne mogel pobrati, bi aktivirali reševalno službo. Več informacij glede te storitve je možno pridobiti na Prvi zdravstveni asistenci.

Izvedljiva in zelo priporočljiva je tudi fizioterapija za bolnike v domači oskrbi. Gre za individualno obravnavo, popolnoma prilagojeno zdravstvenemu stanju osebe. Fizioterapevt bolnika na domu obišče s potrebnimi rekviziti za izvedbo kakovostne vadbe, svetuje in nauči pa tudi svojce, kako vaditi s starostnikom. Fizioterapevt pri obravnavi starostnika upošteva indikacije in kontraindikacije zdravstvenega stanja starostnika ter ga postopoma vključi v telesne aktivnosti. Izbor fizioterapevtskih tehnik je odvisen od ciljev, ki jih želimo doseči (povečanje gibljivosti, mišične moči, vzdržljivosti, izboljšanje koordinacije …).

Pri obravnavi nepokretnega bolnika na domu je cilj fizioterapije preprečevanje sekundarnih posledic nepomičnosti, čim prejšnja mobilizacija na postelji in postopna vertikalizacija (privajanje na pokončni položaj), če njegovo stanje to seveda še dovoljuje. Največkrat se uporablja kinezioterapijo (zdravljenje z gibanje, pasivno gibanje), razne vaje (aktivne vaje, aktivne asistirane vaje), starostnika se uči obračanja na postelji, posedanja z nogami navzdol, posedanja na invalidski voziček, pa tudi učenja vstajanja in hoje. Seveda je izbor tehnike odvisen od zdravstvenega stanja starostnika.

Pri nepokretnih bolnikih je pomembna tudi respiratorna fizioterapija. Opravlja se dihalne vaje za večjo predihanost pljuč in sprostitev. Za preprečevanje nabiranja sluzi oziroma za njeno odstranjevanje iz dihalnih poti je primerna perkusija, ki jo fizioterapevt izvaja ročno s pomočjo konkavno oblikovane dlani, ali pa vibracijska masaža prsnega koša z električnim vibratorjem. Glede na indikacijo se izvaja še druge tehnike respiratorne fizioterapije (kašelj, položajna drenaža …).

 

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112