Načini zdravljenja kronične venske insuficience

maj 07

Kronična venska insuficienca je bolezen venskega ožilja nog. Bistven dogodek v nastanku krčnih žil je popuščanje, nezadostnost oziroma »insuficienca« sistema zaklopk, ki v venah normalno delujejo kot »protipovratni ventili«, in preprečujejo tok krvi v smeri stran od srca. Za to stanje oziroma obolenje obstaja tudi poveden slovenski izraz: krčne žile.

tema meseca 2 68 1Ime izhaja iz dejstva, da so pogosta težava pri tem bolezenskem stanju nočni krči mišičja nog. Noge tudi otekajo, spremeni se barva kože na goleni, vidne so podkožne varice … Če to bolezensko stanje ostaja nezdravljeno dovolj dogo, pride do nastanka tako imenovanih poznih zapletov: pojavijo se razjede, rane, ulkusi – ki so lahko zelo trdovratni, pogosto vneti, za pacienta pa zelo neprijetni in močno zmanjšujejo kakovost življenja.

Klasična kompresijska terapija (nošenje kratkoelastičnih oziroma dolgoelastičnih povojev ter kompresijskih nogavic) lahko krčne žile dokaj dobro drži na vajetih, vendar pa bolezenskega stanja ne pozdravi. Nekateri pacienti redno nošenje kompresijskih nogavic težko prenašajo, praktično neizvedljiva je kompresijska terapija tudi v vročih poletnih mesecih.

Invazivnejši pristopi so že dolgo učinkovit način zdravljenja krčnih žil. Razdelimo jih lahko v dve veliki skupini: klasična kirurška odstranitev oziroma »striping« ter modernejše endovenske metode, ki se jih za zdravljenje uporablja od konca osemdesetih let prejšnjega stoletja. V rokah izkušenega operaterja je dolgoročna uspešnost klasičnega kirurškega stripinga in endovenskih metod primerljiva, med obema pristopoma pa obstaja nekaj bistvenih razlik v tehniki izvedbe posega in tudi v samem pooperativnem poteku, dolžini rehabiltacije, nenazadnje pa tudi v pooperativnem kozmetičnem učinku.

Poglejmo oba pristopa zdravljenja krčnih žil nekoliko podrobneje. Kirurško odstranitev krčnih žil opravi splošni ali vaskularni kirurg. Pred operacijo kirurg običajno pošlje pacienta do dermatologa flebologa ali radiologa, da z ultrazvočno preiskavo natančneje opredeli globok in povrhnji venski sistem na okončini, na kateri se namerava izvesti odstranitev oziroma striping. Poseg se nato izvede v splošni anesteziji, pacient med operativnim posegom spi. Potreben je eden ali več krajših rezov kože, skozi katere kirurg pristopi do bolne vene. Veno nato s pomočjo kirurške tehnike izvleče oziroma odstrani. Vstopne reze nato kirurg zašije, kožne šive se po zacelitvi rezov odstrani. Pacient v času rehabilitacije prejema ustrezno protibolečinsko terapijo.

Endovenske metode zdravljenja predstavljajo modernejši pristop k zdravljenju krčnih žil. Izraz »endovenske« pravzaprav pove, da se s temi metodami bolna krčna žila zdravi »od znotraj«. Tehnik endovenskega zdravljenja je več, vsem pa je skupnih nekaj bistvenih značilnosti:

Poseg operater v celoti natančno vodi s pomočjo ultrazvoka. Na tak način je zagotovljena velika natančnost posega, saj se izbrano žilo zdravi v natančno določenih, izbranih odsekih.

Običajno je operater pri endovenskem posegu tudi tisti zdravnik, ki pred posegom naredi natančen pregled venskega ožilja z ultrazvokom, zatorej anatomsko situacijo že pred posegom zelo dobro pozna.

Na začetku posega se pod ultrazvočno kontrolo punktira, »zbode« veno na izbranem mestu (z iglo, ki je podobne debeline kot tista za odvzem krvi).

Nato se skozi to iglo ali plastično cevko (žilno uvajalo) v veno uvede lasersko sondo oziroma drugo izbrano pripravo za endovensko ablacijo (v vseh premerih gre za drobne instrumente debeline od dva do tri milimetre). Pod kontrolo ultrazvoka se ablacijsko sondo postavi na točno izbrano mesto in nato ponovno pod kontrolo ultrazvoka izvede endovensko ablacijo oziroma zaprtje obolele krčne žile.

Ves poseg se izvede v lokalni anesteziji, kar pomeni z lokalnim omrtvičenjem le tik ob izbrani veni – pacient je sicer med posegom popolnoma buden in spremlja oziroma nadzira potek posega. Nekatere najnovejše metode ne zahtevajo niti lokalne anestezije, saj so popolnoma neboleče. Včasih se ob zaprtju glavne obolele vene izvede še odstranitev manjših varic s tako imenovanimi miniflebektomijami – spet skozi do dva milimetra velike luknjice v koži.

Po endovenskem posegu ni potrebno nikakršno šivanje kože, saj so vstopna – vbodna mesta tako majhna, da se v okroglasto pegico zacelijo brez šivanja Približno polovica pacientov po endovenski operaciji nima nikakršnih bolečin, nekateri pa po posegu (najpogosteje med tretjim in sedmim pooperativnim dnevom) občutijo zmerne bolečine v tretiranem predelu.

Po posegu je najmanj teden dni treba nositi kompresijske nogavice ali elastične povoje, po nekaterih vrstah ablacije pa niti nošnja nogavic ni potrebna. Rehabilitacija je v primerjavi s kirurško odstranitvijo varic krajša in mnogo manj obremenjujoča za pacienta

Med endovenske metode sodijo: 1. termične metode (laserska ablacija, radiofrekvenčna ablacija, ablacija s pomočjo vodne pare, ablacija z mikrovalovi), 2. kemične metode ablacije (sklerozacija s peno, sklerozacija s peno po katetru, mehansko-kemična ablacija z vrtljivim katetrom in tekočim sklerozantom – sistem Clari-Vein), 3. endovensko lepljene s cianoakrilatnim gelnatim lepilom (sistem Vena- Seal), ter 4. skupina manj znanih in uporabljanih oziroma eksperimentalnih metod, kot so krioablacija, perkutana ultrazvočna ablacija …

Najstarejša endovenska metoda zdravljenja krčnih žil je ablacija z laserjem. Je zelo varna, zahteva lokalno omrtvičenje, med pacienti je najbolj prepoznavna. Dolgoročna uspešnost je po različnih podatkih nad 93-odstotna. Kozmetični učinek je dober. Na kliniki Doktor 24 je standardna metoda endovenske ablacije.

Radiofrekvenčna ablacija je prav tako metoda, ki obolelo žilo zapre z dovajanjem toplotne energije in zapre žilno svetlino na tak način. Tudi ta zahteva lokalno omrtvičenje, po rezultatih in kozmetičnem učinku je primerljiva laserski metodi. Ablacija z mikrovalovi je termična metoda, primerljiva je s preostalima dvema, potrebna je lokalna anestezija.

Zdravljenje z vodno paro je tretja termična metoda. Zaradi svojih značilnosti omogoča zelo prilagodljivo zdravljenje tudi krajših odsekov krčnih žil in zdravljenje insuficientnih prebodnih ven, perforatorjev. Zahteva lokalno anestezijo, primerljiva je z ostalimi termičnimi metodami. Sklerozacija s peno ali mehansko-kemična ablacija s katetrom Clari-Vein ne zahteva lokalne anestezije oziroma omrtvičenja, ima pa zaradi tehničnih značilnosti katetra določene omejitve in je lahko metoda izbora pri nekaterih pacientih. Na kliniki Doktor 24 je tak tip posega možen po skrbni opredelitvi indikacije in predoperativni konzultaciji oziroma dogovoru s pacientom.

Ablacija s cianoakrilatnim lepilom je najmodernejša in zato tudi najdražja metoda endovenske ablacije. Obolelo veno se zalepi z nekaj kapljicami cianoakrilatnega lepila. Metoda ne zahteva nobene anestezije, niti nošenja kompresijske nogavice po posegu. Terapevtski učinek je po dosedanjih študijah primerljiv s termičnimi metodami, kozmetični učinek je zelo zadovoljiv. Izvedba takega posega je na kliniki Doktor 24 možna glede na predoperativno opredelitev indikacije in anatomske situacije ter po dogovoru s pacientom.

Poseg s katero koli od endovenskih metod je načeloma kratkotrajen, traja okrog eno uro. Za čim boljši terapevtski in kozmetični učinek operater med posegom lahko kombinira več modalnosti – na primer eno od metod ablacije z miniflebektomijami ali perkutano ultrazvočno vodeno sklerozacijo. Izkušen operater izbere (v dogovoru s pacientom) najprimernejšo modalnost oziroma njihovo kombinacijo za vsakega pacienta individualno, glede na anatomsko situacijo in druge parametre. Pacienti so takoj po posegu endovenske ablacije normalno mobilni.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112