Meritev gleženjskega indeksa in fotopletizmografska preiskava ven nog

maj 07

Ste starejši od 65 let? Redno kadite ali imate preveliko telesno težo? Imate zvišan krvni tlak ali sladkorno bolezen? Je imel ali ima kdo od ožjih sorodnikov periferno arterijsko bolezen? Občutite med hojo stiskajočo bolečino v mečih oziroma stegnih? Imate hladno in boleče stopalo?

Če ste pritrdilno odgovorili vsaj na eno vprašanje, obstaja možnost, da imate aterosklerozo in periferno arterijsko bolezen. Priporočamo vam preventivno merjenje gleženjskega indeksa.

Kaj je gleženjski indeks in kako ga določimo?

Gleženjski indeks je razmerje med vrednostjo krvnega tlaka, izmerjenega nad gležnjem, in krvnega tlaka, izmerjenega na nadlakti. Pred začetkom meritev mora preiskovanec vsaj 10 minut sede počivati. Nato leže na hrbet, zdravstveni tehnik pa mu namesti manšete za merjenje krvnega tlaka na nadlaket in nad oba gležnja. Aparat samodejno napihne manšete in nato iz njih postopoma spušča zrak, ob tem pa z ultrazvočno sondo izmeri krvni tlak. Iz izmerjenih vrednosti krvnega tlaka aparat izračuna vrednost gleženjskega indeksa posebej za desno in levo spodnjo okončino.

tema meseca 4 68 1

Meritev gleženjskega indeksa je neboleča, neinvazivna in povsem varna preiskava. Traja približno 10–15 minut. Lahko jo poljubno ponavljamo. Pri zdravi osebi je vrednost gleženjskega indeksa med 1,0 in 1,4. Pri bolniku s periferno arterijsko boleznijo so vrednosti gleženjskega indeksa zaradi bolezensko zoženih arterij nižje od 0,9. Hujša ko je zožitev arterij, nižja je vrednost gleženjskega indeksa. Preiskovanci z gleženjskim indeksom nad 0,8 običajno še ne čutijo težav (bolezen je asimptomatska), pri nižjih vrednostih pa se med hojo že lahko pojavljajo stiskajoče bolečine v mečih in/ali stegnih. Pri gleženjskem indeksu 0,4 ali manj je ponavadi bolečina v stopalu prisotna že v mirovanju. V primeru patoloških vrednosti gleženjskega indeksa je potrebna nadaljnja obravnava pri angiologu.

• Imate krčne žile?

• Imate bolečine v nogah, ki so izrazitejše zvečer?

• So vaše noge zvečer utrujene in težke?

• Vam noge otekajo in je oteklina izrazitejša zvečer?

• Je imel ali ima kdo v vaši ožji družini krčne žile ali golenjo razjedo?

Če ste pritrdilno odgovorili vsaj na eno vprašanje, obstaja možnost, da imate kronično vensko bolezen. Priporočamo vam preventivno fotopletizmografsko preiskavo ven nog, ki izmeri delovanje venskih zaklopk in učinkovitost mišične črpalke goleni.

Kako poteka fotopletizmografska preiskava ven nog?

Preiskovancu, ki sedi, 10 cm nad notranjima gležnjema zdravstveni tehnik namesti senzorja, ki zaznavata spremembe barve kože. Preiskovanec mirno sedi eno minuto, nato pa s petami na tleh desetkrat dvigne stopali in s tem aktivira mišično črpalko nog – s tem oponaša gibanje nog med hojo. Po končani aktivnosti eno minuto mirno sedi. Kot posledica mišične aktivnosti se venski tlak niža in žile se praznijo, kar povzroča večjo prosojnost kože, po končani mišični aktivnosti pa se vene prek arterijskega sistema ponovno napolnijo. Aparat ves čas meri spremembe prekrvljenosti kože in jih prikaže v obliki fotopletizmografske krivulje. Celoten potek merjenja je elektronsko nadzorovan in voden, preiskava je neinvazivna, neboleča, enostavna in hitra. Traja približno 10 minut.

Pri kronični venski bolezni se zaradi nedelujočih venskih zaklopk in povratnega toka krvi žilje kože in podkožja napolni hitreje kot pri zdravih in normalno delujočih venah nog. Če je čas polnitve drobnega žilja kože in podkožja daljši od 25 sekund, je venski sistem nog zdrav. Čas polnitve, ki je krajši od 20 sekund, je patološki. S preiskavo ugotavljamo tudi učinkovitost mišične črpalke, to je kolikšen delež krvi uspe preiskovanec s krčenjem mišic goleni iztisniti v 10 sekundah. Preiskava je orientacijske narave, vendar pomaga pri diagnostiki bolečin in otekanja nog. V primeru patološkega izvida je potreben pregled pri dermatologu flebologu.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112