Vnetje trebušne slinavke

jun 10

Vnetje trebušne slinavke strokovno imenujemo pankreatitis. Pri tej bolezni se prebavni encimi, ki se preko posebnega voda izločajo v dvanajstnik, aktivirajo že v žlezi, kar vodi do poškodbe tkiva.

Pankreatitis lahko poteka v blagi ali hudi obliki. Blago potekajoči pankreatitis povzroči oteklino žleze in manjšo prizadetost organa, največkrat pa je možna popolna ozdravitev. Hudo potekajoči pankreatitis povzroči delno odmrtje žleznega tkiva ter okvaro sosednjih tkiv ter zaradi imunskega odgovora tudi prizadetost oddaljenih organov (npr. pljuč, ledvic). To lahko vodi v številne zaplete, kot so krvavitev, okužba organa, odpoved ledvic in pljučna prizadetost. Ta oblika bolezni je pogosto tudi smrtna.


Vzroki za vnetje trebušne slinavke

vnetje trebusne slinavke 1Vzroki za vnetje trebušne slinavke so zelo različni, najpogostejši pa so žolčni kamni in zloraba alkohola. Ti so odgovorni za 80 odstotkov akutnih pankreatitisov. Vnetni proces trebušne slinavke v tem primeru povzroči kamen, ki se zagozdi na skupnem izvodilu žolčevoda in pankreatičnega izvodila v dvanajstnik ter ovira odtok žolča. S tem onemogoči sproščanje encimov v svetlino dvanajstnika, to pa v žlezi sproži vnetni proces. To obliko vnetja trebušne slinavke imenujemo biliarni pankreatitis.

Pri večini bolnikov z alkoholnim pankreatitisom lahko ugotovimo, da so v zadnjih 48 urah pred pojavom bolezni zaužili večjo količino alkohola. Zelo pomembna je skupna količina – vsakodnevno uživanje v daljšem časovnem obdobju (nekaj tednov) ali obilno uživanje v dnevih pred izbruhom bolezni.

Drugi, ne tako pogosti vzroki pankreatitisa so rak trebušne slinavke, poškodba žleze ob na primer prometni nesreči, zelo zvišana vrednost maščob v krvi, močno povišana koncentracija kalcija v krvi pri nekaterih boleznih ter stranski učinek ob uporabi nekaterih zdravil. Bolezen je lahko povezana tudi z dednostjo, pri nekaterih bolnikih pa kljub preiskavam ne odkrijemo vzroka.


Klinična slika

Pri nenadnem vnetju trebušne slinavke bolnik najpogosteje občuti močno bolečino v zgornjem delu trebuha, ki jo lahko spremljata slabost in bruhanje. Pogosto bolečina seva v hrbet. Pojavi se lahko nenadoma, navadno po mastnem obroku ali po obdobju intenzivnega uživanja alkohola, in je nato stalna. Če pankreatitis povzroči žolčni kamen, se lahko pojavi tudi zlatenica.

Bolnik z akutnim pankreatitisom toži zaradi bolečine v zgornjem delu trebuha, ki je ob pregledu navadno napet, meteorističen ter občutljiv za pritisk v žlički ali pod desnim rebrnim lokom. Diagnozo postavimo na podlagi kliničnega pregleda in dokaza zvišanih vrednosti encimov trebušne slinavke v krvi.
Z ultrazvočnim pregledom trebuha ugotovimo stanje žleze in odkrivamo morebitne zaplete. Z ultrazvokom lahko potrdimo tudi žolčne kamne ali kamne v žolčnem vodu, ki so vzrok za biliarni pankreatitis.

Zdravljenje

vnetje trebusne slinavke 2

Zdravljenje akutnega pankreatitisa poteka v bolnišnici. Zdravljenje je podporno, bolnika postimo, mu z zdravili blažimo bolečino in mu dovajamo tekočino v obliki infuzij.
Pri biliarnem pankreatitisu lahko odpravimo vzrok. Čim prej opravimo posebno endoskopsko preiskavo, s katero odstranimo kamen, zagozden v žolčevodu. Pri večini bolnikov je ta poseg uspešen in bolezen v nekaj dnevih izzveni.
Zdravljenje hude oblike je zelo zahtevno. Bolnik je hospitaliziran v intenzivni enoti in prejema različna zdravila. Pri nekaterih bolnikih je potreben kirurški poseg. Smrtnost je kljub intenzivnemu zdravljenju velika.

Kronični pankreatitis

vnetje trebusne slinavke dr svetujeKronični pankreatitis je posebna, dolgotrajna oblika vnetja trebušne slinavke, ki ga označuje napredujoči propad žleznega tkiva in posledično brazgotinjenje organa. To povzroči izgubo ekso- in endokrine funkcije žleze. Bolnike zato pogosto boli v zgornjem delu trebuha, pojavi se tudi sladkorna bolezen. Najpogostejši vzrok kroničnega pankreatitisa pri odraslih je alkoholizem, pri otrocih pa dedna bolezen cistična fibroza, pri kateri so prizadeta tudi pljuča.
Bolnikom predpišemo posebna zdravila, ki vsebujejo encime trebušne slinavke. Pogosto je treba hkrati zdraviti tudi sladkorno bolezen, ki se pojavi kot zaplet kroničnega pankreatitisa.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112