Ko se pojavijo težave z uriniranjem

jan 09

Tanjši curek, kapljanje, prekinjanje, občutek nepopolnega spraznjenja sečnega mehurja, pogosto uriniranje, napenjanje pri uriniranju so simptomi, ki opozarjajo, da morate obiskati urologa.

prostata 1Govorimo o simptomih spodnjih sečil in so ena najpogostejših kliničnih težav starejših moških. Težave so pogostejše in bolj izrazite pri starejših, v zadnjih letih pa se pojavljajo tudi pri mlajših moških.

Ne dolgo nazaj smo za vse težave krivili prostato, ki leži tik pod sečnim mehurjem, z leti raste in posledično zapira sečnico. Danes je jasno, da poleg prostate na težave vplivajo še drugi vzroki. Rak sečnega mehurja, rak prostate, zapora v sečnici, vnetje prostate, vnetje sečil, kamen v spodnjih sečilih, nočna mikcija, prevelika aktivnost mišice sečnega mehurja – vse te vzroke je potrebno izključiti, preden lahko bolniku predpišemo ustrezno terapijo. Vsak moški, ki ima težave pri uriniranju, potrebuje pregled pri urologu. Z bolnikom se natančno pogovorimo, opravimo klinični pregled prostate skozi zadnjično odprtino in naročimo preiskave. Zelo pomembne preiskave so ultrazvok trebuha – z oceno zastanka urina v sečnem mehurju po uriniranju, pregled krvi za PSA, pregled urina in uroflow – objektivna ocena pretoka urina. Z omenjenimi preiskavami dobimo zelo dober vpogled v resnost te- žav, ki jih ima bolnik, in v ozadje, ki vpliva na simptome. Nemalokrat se za blagimi težavami pri uriniranju skriva zelo resna bolezen. Za ocenjevanje simptomov, ki jih ima bolnik, nam je v veliko pomoč vprašalnik IPSS (Internatinal Prostate Symptom Score). Sestavljen je iz sedmih vprašanj, ki se nanašajo na simptome, in enega vprašanja, ki se nanaša na kakovost življenja. Bolnik oceni stanje s toč- kami od 0 do 5, točke se na koncu seštejejo in dobimo rezultat, kako močno simptomi vplivajo na bolnikovo življenje. Če bolnik doseže 1–7 točk, govorimo o blagih simptomih, 8–19 o srednje hudih simptomih in 20–35 o zelo hudih simptomih.

V veliko pomoč so nam tudi dnevniki uriniranja. Bolniki si nekaj dni natančno beležijo frekvenco uriniranja in količino izločenega urina.

Urolog pregleda izvide in oceni, ali bolnik potrebuje zdravljenje. V začetni fazi poskušamo simptome omiliti brez uporabe zdravil. Bolnik prejme natančna navodila, ki blagodejno vplivajo na simptome. Če to ne pomaga, bolnikom predpišemo zdravila. Na voljo imamo več različnih, ki delujejo na različnih prijemališčih in so zelo učinkovita. Lahko jih uporabljamo tudi v različnih kombinacijah. Če tudi zdravila nimajo učinka, bolnike operiramo. Z različnimi kirurškimi tehnikami razširimo sečno cev v predelu prostate in tako omogo- čimo boljši pretok seča. Za preventivo vam svetujem, da se izogibajte prekomerno začinjenim jedem in prevelikemu vnosu kofeina. Skrbite za primerno hidracijo skozi ves dan, zvečer omejite vnos tekočin. Izogibajte se stresu in se poskušajte veliko gibati. Za konec bi vam rad zaželel uspešno in predvsem zdravo leto 2015.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112