Kako izbrati kakovostno, primerno in potrebno?

jan 09

Danes imamo na spletu veliko število zobozdravstvenih ordinacij, ki se oglašujejo z najkakovostnejšimi, najsodobnejšimi, najhitrejšimi in najugodnejšimi storitvami. Kaj od tega zares potrebujemo in ali so takšne storitve realne? Na podlagi katerih osebnih meril izberemo ordinacijo in zaupamo svoje zdravje nekomu, ki ga vidimo prvič v življenju? Ali je tujina zares cenovno najugodnejša in optimalna odločitev?

zobna ambulanta 1Na internetu ne manjka veliko in bomo lahko preko različnih spletnih brskalnikov izbirali tip storitve, ki jo želimo, pri najugodnejšem ponudniku in z najboljšim naborom karakteristik. Ob spremljanju različnih argumentov za odločitev za odhod v tujino pa najpogosteje slišimo ugodno ceno, veliko ceneje kot pri nas za enako zalivko ali enako krono. Ali je res tako in ali je to razumno? Prevleke in zalivke se med seboj zelo razlikujejo, lahko bi govorili že o različnih cenovnih razredih, a ne samo glede na materiale, ampak tudi glede na način izdelave in namembnost izdelka. Laik tako težko cenovno primerja različne produkte, o katerih ne ve praktično nič.

Plusi in minusidentalnega turizma

Komu zaupamo svoje zdravje, ali osebo zares poznamo, kaj vemo o njej – vse to v trenutku ni več pomembno. Določeni pacienti tako obiščejo številne zobozdravnike, vsak od njih naredi nekaj nujnih in mogoče potrebnih storitev (cenovno ugodni in časovno hitri). Vsak od terapevtov ima rahlo drugačen pogled na končno rešitev situacije v ustih in na koncu dobimo nekakšen konglomerat različnih rešitev. Nobena od teh ni usklajena z drugo, zato je lahko končna sanacija nastalega stanja za posameznika finančno in časovno zahtevna.

Dentalni turizem lahko zaradi številnih ekonomskih in socialnih parametrov konkretne države ponuja na prvi pogled zares ugodnejše številke na cenikih. Tudi mi smo za zahodne države cenovno ugodnejši, saj imajo te države višje ekonomske standarde kot mi. Ugodnejši cenik in dodatna ponudba v paketu pa za pacienta pogosto ne predstavljata najugodnejše in najbolj praktične rešitve. Gre za ordinacije, ki so od nas oddaljene, zato potrebujemo za obisk ob morebitnih dodatnih postopkih in popravilih več časa. Tako stroški morebitnih dopustov, potovanj in ostale potrošnje, ki sodijo zraven, tej ceni niso prišteti. Vsaka resnejša protetična rehabilitacija seveda zahteva tudi skrbno sledenje in vzdrževanje, ki vodi v dodatne stroške.

Možne rešitve in optimalna pot

zobna ambulanta 2Garancije in popravila izdelkov so lahko v dentalnem turizmu vprašljivi. Ne gre toliko za neizpolnjevanje jamstvenih pogojev, ampak ali smo res pripravljeni prevoziti 100 ali 200 kilometrov v eno smer, da bi ugotovili, ali nam je počila plomba, ki je bila narejena pred pol leta, ali se nam je odškrnil del zoba oziroma zakaj nam dlesen pogosteje krvavi po posegu? Ob bolečini se poraja dvom, da bi prepotovali tolikšno razdaljo s kljuvajočo bolečino v zobu, da bi obiskali osebnega zobozdravnika, ki smo si ga izbrali v tujini.

Pogosto se v ordinaciji ob prevzemu celostne obravnave pacienta najprej pogovorimo o željah, zmotah, predvsem pa o mogočih re- šitvah. Odločitev za optimalno pot je rezultat upoštevanja vseh teh parametrov. Končna cena takega izdelka, ki vključuje tudi zdravljenje zobnih in obzobnih tkiv, je velikokrat nižja od tiste, ki je objavljena na ceniku. Ob upoštevanju večjega števila storitev in v želji za najboljšo rešitev ponujamo tudi primerne popuste. Z odgovornostjo do izdelka, ki ga damo od sebe, in z najboljšo predlagano rešitvijo je tudi cena kompromis med ordinacijo in pacientom.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112