Natisni to stran

Krčne žile

jan 09

V normalnih razmerah se venska kri iz nog navzgor proti srcu vrača predvsem s pomočjo krčenja mišic meč, ki vene od zunaj stisnejo in potisnejo kri navzgor, venske zaklopke pa preprečujejo tok krvi navzdol, v smeri težnosti. Postopno popuščanje venskih zaklopk, ki se nahajajo na vsakih nekaj centimetrov znotraj ven, pripelje do kronične venske bolezni.

krcne zile 2

Pravočasno odkrivanje kronične venske bolezni

Venska kri v nogah zastaja, tlak v venskem sistemu nog se poveča, vene se razširijo, vse več zaklopk postane neučinkovitih in venska kri prične teči v obratno smer, to je navzdol.

Kateri so simptomi in znaki kronične venske bolezni?

Na nogah lahko opazimo tanke modrikaste lasnice, pa tudi nekoliko širše, zvijugane vene, ki jih imenujemo varice. Simptomi kronične venske bolezni so utrujene in tež- ke noge, pekoč občutek v poteku razširjene vene, otekanje nog predvsem v predelu gle- žnjev in nočni krči v mečih. Z napredovanjem bolezni pride do kožnih sprememb, kot so srbeč izpuščaj in rjavkaste lise na golenih ali celo do golenje razjede. Napredovanje kronične venske bolezni lahko s pravočasnim odkrivanjem in zdravljenjem preprečimo ali vsaj pomembno upočasnimo.

Kako diagnosticiramo kronično vensko bolezen?

Diagnozo postavimo s kliničnim pregledom, pogosto je za natančen prikaz venskega sistema nog ter določitev področij povratnega toka venske krvi potrebna tudi duplex ultrazvočna preiskava. V veliko pomoč pri odkrivanju posameznikov z venskim popuščanjem je fotopletizmografska preiskava, ki je računalniško vodena, neinvazivna, neboleča, enostavna in hitra. Metoda temelji na merjenju časa ponovne polnitve drobnega žilja kože in podkožja po dejavnosti mišične črpalke goleni. Pri kronični venski bolezni se zaradi povratnega toka krvi žilje kože in podkožja napolni hitreje kot pri zdravih in normalno delujočih venah nog.

Kako poteka fotopletizmografska preiskava venskega žilja nog?

krcne zile 1Preiskavo izvedemo tako, da preiskovancu, ki sedi, 10 centimetrov nad notranjima gležnjema namestimo senzorja. Preiskovanec mirno sedi eno minuto, nato pa desetkrat dvigne stopali in s tem aktivira mišič- no črpalko nog. Po končani aktivnosti spet eno minuto mirno sedi. V vsem tem času aparat meri spremembe prekrvljenosti in jih prikaže v obliki fotopletizmografske krivulje. Čas polnitve drobnega žilja kože in podkožja, krajši od 25 sekund, je patolo- ški. Če je čas polnitve daljši od 25 sekund, je venski sistem nog zdrav. Preiskava je orientacijske narave, vendar zanesljiva. V primeru patoloških vrednosti je potreben pregled pri dermatologu – flebologu, ki bo s pomočjo kliničnega pregleda določil nadaljnje diagnostične postopke in svetoval najprimernejši način zdravljenja.

krcne zile dr svetuje 3