Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

V ambulanto javnega zdravstvenega sistema ali samoplačniško?

dec 09

Kaj dobim kot opredeljen pacient v zobni ambulanti, ki je pravica iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja in jo financira ZZZS (zavarovalnica)? Kaj in koliko zares doplačujem, kako dolgo čakam in kakšno kvaliteto materialov dobim? Ali je zobna ambulanta javnega zdravstvenega sistema zares cenovno in kvalitetno ugodnejša od samoplačniške?

zobna 1 dr08

V ambulantah javnega zdravstvenega sistema se bele zalivke v transkaninem, ponekod pa tudi v interkaninem sektorju doplačujejo. Cene doplačil za istoploskovno zalivko se v ambulantah razlikujejo tudi za 100 odstotkov (od 40 pa vse do 90 evrov), saj zavarovalnica ne regulira zgornjih cen doplačil.

Zavarovalnica krije le približno 24 evrov za troploskovno zalivko (največja), preostalo doplačilo, ki je navadno razlika do samoplačniške cene, pa dosega 60 do 80 evrov. V povprečju na zalivko čakamo vsaj mesec ali mesec in pol, v samoplačniški ambulanti pa jo dobimo že v tednu ali dveh. Na področju zdravljenja korenin zavarovalnica prispeva več kot pri zalivkah in dejansko krije celotno zdravljenje. V ambulantah javnega zdravstvenega sistema tudi to storitev pogosto doplačujemo v različnih oblikah, kot so doplačilo za elektronsko merjenje dolžin kanalov, posebne cemente in strojne tehnike širjenja kanalov ter različne tehnike polnjenja kanalov. Ta doplačila so navadno bistveno ugodnejša kot pri samoplačniškem zdravljenju korenin, saj zavarovalnica prispeva večjo razliko do samoplačniške cene (približno 140 evrov na molar), vendar lahko tak zob zaradi gneče zdravimo tudi tri mesece ali več, medtem ko ga v samoplačniški ambulanti navadno pozdravimo v mesecu dni.

Protetika je poglavje zase

zobna 3 dr08Zavarovalnica priznava le nekatere statuse, zato je treba pošiljati predloge in čakati na njihovo odobritev. Tu so tudi čakalne vrste na protetiko. Veliko členov in prevlek je v celostni rehabilitaciji samoplačniških in malo je zavarovancev, ki dobijo celostno protetično rehabilitacijo z delnimi kovinskimi prevlekami in vizilprotezami brez doplačil. Doplačujejo se številni elementi, kjer pa so doplačila skoraj enaka samoplačniškim ekvivalentom in se med ambulantami zelo razlikujejo. Samoplačniške ambulante izdelajo relativno natančne predračune protetične priprave in zelo natančne izračune protetične rehabilitacije, na katere se ne čaka več mesecev in je tudi njihova izdelava zelo hitra. Zavarovalnica krije najcenejše materiale na trgu in ti se uporabljajo za izvajanje programa v ambulantah javnega zdravstvenega sistema. Samoplačniške ambulante pogosto posegajo po najsodobnejših tehnikah in materialih, saj je trg konkurenčen in ni veliko prostora za napake. Pomembno pri izbiri samoplačniške ali ambulante javnega zdravstvenega sistema je, da preverimo cenike doplačil in zahtevamo okvirne predračune tako za doplačila kot tudi polna plačila, preden se opredelimo v zobni ambulanti, ki je pravica iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja ali samoplačniški ambulanti. Cene primerjajmo in preverimo, kakšen časovni okvir se skriva za načrtom in kako se v ordinaciji lahko prilagodijo naši časovni stiski.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112