Koreninsko zdravljenje zoba

okt 10

Z zobobolom povezujemo tri vrste bolečine – topo, ostro skelečo in kljuvajočo. Bolečina je lahko stalna, izzvana na dražljaj (toplo, hladno, sladko, na ugriz) ali pa se pojavi občasno. Včasih se bolečina razširi, pravimo, da seva, v sosednje strukture.

Začetni znaki vnetja zobnega živca so občutljivost za hladno, toplo in sladko. Tedaj je zobna krona navadno že prizadeta s kariozno votlino, v kateri se nam tudi zatika hrana. Zob mestoma spremeni barvo. Ob vnetju kosti ob korenini pa je bolečina topa, lahko kljuvajoča, s sevanjem v sosednje strukture. Zob zaboli ob ugrizu ali na poklop. Vnetje zobnega živca lahko umirimo, če kariozni proces ne sega do njega. Na prizadeti del zobovine apliciramo zdravilo, ki ga zatesnimo z začasno ali stalno zalivko. Ob predrtju živčne votline in izpostavitvi živca pa je treba tega odstraniti - govorimo o zdravljenju koreninskega kompleksa. Cilj je odstranitev vse mrtvine, inficiranega dela zobovine ter dokončna tesna polnitev vseh votlih predelov zoba. Tehnike obdelave kanalov v grobem delimo na ročne in strojne. Slednje veljajo za najbolj učinkovite in natančne - s pomočjo upogljivih in prilagodljivih nikelj-titanovih igel odstranimo zobovino najbolj enakomerno, kar omogoča zatesnitev kanala ter zmanjšuje verjetnost predrtja zoba. Ob mehanski obdelavi kanala uporabljamo standardna razkužila, ki tudi kemijsko odstranjujejo organske ostanke v kanalu. Odvisno od trdovratnosti vnetja se odločimo za zdravljenje z zdravilom v vsaj treh sejah ali pa s polnitvijo v prvi seji.

V ordinaciji se ob rednem pregledu in rentgenski analizi srečujemo tudi s polnitvami zob, ki so stare, porozne in prekratke. V kanalskem sistemu tako ostaja prostor, v katerem se zaostale bakterije lahko razmnožujejo in širijo proti vrhu korenine. Taki zobje bolijo občasno ali pa so povsem asimptomatski, rentgensko pa pogosto vidimo spremembe v kosti ob korenini. Tedaj se odločimo za odstranitev neprimerne polnitve, ponovno oblikovanje koreninskega kanala z odstranitvijo inficirane zobovine in aplikacijo zdravila vsaj za dve nadaljnji seji.

Ob protetičnem načrtovanju in pri izdelavi običajne kompozitne ali amalgamske zalivke se moramo vedno prepričati o stanju zobnega živca oziroma primernosti koreninskega zdravljenja. Vsak najmanjši sum na vnetno spremembo v kosti ali neprimernost zdravljenja je indikacija za ponovno odprtje zoba in ponovno zdravljenje korenin. Zobje z zdravimi oziroma pozdravljenimi koreninami so zagotovilo za dolgoročno uspešnost tako konzervativnega kot tudi protetičnega zdravljenja zobovja.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112