Vlažne dlani, madeži na obleki, neprijetne vonjave

jul 11

Potenje je naraven in zdrav način uravnavanja telesne temperature in izločanja presnovkov skozi kožo. Ko termoregulacijsko središče v možganih zazna, da se telo pregreva, s povečanim znojenjem le-tega spet uspešno ohladi.

Brez možnosti samoregulacije bi že ob manjšemu povišanju temperature okolja ali povečani telesni aktivnosti hitro doživeli toplotni udar, šok in smrt. Vse to uravnava vegetativno živčevje, ki ni pod našo kontrolo. Zato, ko smo jezni, prestrašeni, zaskrbljeni ali pod stresom, ne moremo vplivati na to, koliko se potimo. Na koži človeka je od dva- do pet milijonov žlez znojnic. V povprečju se dnevno izloči okoli 8 decilitrov znoja, ki večinoma sestoji iz vode in elektrolitov. Sam po sebi je nevtralnega, blagega vonja. Apokrine žleze, ki se nahajajo pretežno v področju pazduh, prsnih bradavic, lasišča, zadnjika in okoli spolovila, pa izločajo gostejši znoj, ki se po sestavi razlikuje in ima lahko specifičen vonj. Te žleze prično v puberteti delovati v polni meri.

Vzroki za čezmerno potenje

Neprijeten vonj nastane šele, ko znoj pride v kontakt z bakterijami na naši koži. Kadar potenje preseže meje nomalnega, postane za posameznika in druge moteč problem. Vlažne dlani pri rokovanju, potni madeži na obleki in neprijetne vonjave povzočijo težave pri socialnih stikih. Posamezniki se zaradi občutka sramu včasih popolnoma izolirajo. Razlogov za čezmerno potenje (hiperhidrozo) je veliko, zdravljenje pa vzročno. Poleg fizioloških razlogov (kot na primer: povišana temperatura okolja, nosečnost, šport, stres, čustva, primarna andro- oziroma menopavza) se lahko povečano potenje pojavi kot simptom različnih metabolnih, nevroloških, endokrinoloških in sistemskih bolezni (na primer: motnje delovanja ščitnice, sladkorna bolezen, infekcije, srčne in pljučne bolezni, feokromocitom, hipoglikemija, maligne bolezni). Odtegnitev od alkohola ali drog, zastrupitve in jemanje nekaterih zdravil (antidepresivi, protivnetna zdravila, antibiotiki) imajo enak učinek. Kljub vsemu je težava najpogostejša pri sicer popolnoma zdravih ljudeh.

Kava, začimbe, alkohol, nikotin …

potenje 1 dr04Če neposrednega razloga ne odkrijemo, je zdravljenje simptomatsko. Za omilitev težav svetujemo dnevno tuširanje z milom in uporabo antiperspirantov, ki preprečijo izločanje znoja. Bolj učinkoviti so tisti preparati z večjo vsebnostjo aluminijevega klorida. Deodoranti vonj le prekrijejo. Debelost stanje poslabša in poveča možnost glivičnih infekcij. Da bi stanje izboljšali, se izogibajte močnim začimbam, obilnim obrokom, energetskim pijačam, alkoholu, kavi, čaju in nikotinu. Pijte vodo in nosite oblačila iz naravnih materialov (bombaž, svila), ki omogočajo telesu hlajenje in vpijajo znoj.

Nad znojnice z laserjem

Kadar vse svetovano ne prinese želenega izboljšanja, svetujemo posvet z dermatologom ali plastičnim kirurgom. Pacient se lahko odloči za uničenje znojnic z laserjem ali zdravljenje z vbrizgavanjem botulinum toksina v področje čezmernega potenja. Zadnje je uspešno predvsem v območju pazduhe. Za vzdrževanje stanja je treba poseg na 4–12 mesecev ponoviti. V zelo hudih primerih potenja, ko vsi ostali ukrepi niso učinkoviti, je možen operativni poseg. Zaradi pooperativnih zapletov in stranskih učinkov (brazgotine, povečano potenje drugod), se za simpatikotomijo (prekinitev oživčenja znojnic) ali izrez znojnic v področju pazduhe kljub vsemu odločamo zelo redko.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112