Uroinfekt - Ko gori voda

jun 13

Pogosto odvajanje seča v majhnih količinah, siljenje na vodo, bolečine ali pekoči občutki ob uriniranju, smrdeč urin, kri v vodi ali celo ledvene bolečine in povišana telesna temperatura so značilni simptomi in znaki, ki jih povezujemo z okužbo sečil.

Uroinfekt 1 dr03Kaj je uroinfekt

Uroinfekt je bakterijska okužba spodnjega (cistitis in uretritis) ali zgornjega (pielonefritis) dela sečil. Najpogostejši povzročitelj je Escherichia coli (80 odstotkov), redkeje okužbo povzročajo druge bakterije, ki izvirajo iz prebavil, še redkeje pa virusi ali glive. Glede na potek je lahko vnetje akutno, ko se simptomi pojavijo nenadno, so izraziti in številni, ali pa kronično, ko so simptomi slabo izraženi in okužba poteka tiho, brez posebnih simptomov ali znakov. Okužba spodnjih sečil je praviloma nenevarno stanje, ki z ustreznim antibiotičnim zdravljenjem hitro izzveni, medtem ko lahko nezdravljena okužba zgornjih sečil povzroči trajno okvaro ledvic.

Zakaj pride do okužbe

Ob vstopu bakterij v normalno sterilno okolje mehurja ali zgornjih sečil pride do njihovega pričvrščanja in razrasti, kar povzroči vnetje sluznice. Pot, po kateri bakterije vstopajo v sečila, je večinoma ascendentna (vstop bakterij v mehur preko sečnice), redkeje hematogena (preko krvi).

Kdo najpogosteje zboli

Okužbe sečil največkrat prizadenejo ženske, zlasti spolno aktivne, redkeje pa se pojavljajo pri starejših ženskah, nosečnicah ali moških. Dejavniki, ki povečujejo tveganje za okužbo sečil, so sladkorna bolezen, trajni urinski kateter, močno povečana prostata, imunska oslabljenost, anatomske nepravilnosti sečil, uporaba diafragme ali spermicidnih sredstev kot metode kontracepcije, pri otrocih pa vezikoureteralni refluks (nenormalno zatekanje urina iz mehurja v sečevod) ter zaprtje.

Kdaj moramo k zdravniku

Zdravnika moramo obiskati, kadar značilne težave kljub začetnim ukrepom in pomoči domače lekarne še vedno vztrajajo, takoj pa je treba obiskati ambulanto, kadar se značilnim simptomom okužbe spodnjih sečil pridružita še ledvena bolečina in/ali povišana telesna temperatura ter v primeru nosečnosti. Z obiskom tudi ne odlašamo, če prisotnost krvi v urinu ni povezana z drugimi značilnimi simptomi okužbe sečil. Zdravnik bo glede na klinično sliko odredil preiskave in v primeru okužbe sečil uvedel zdravljenje z ustreznim antibiotikom. Ob ponavljajočih se okužbah sečil bo odredil razširjeno diagnostiko in poslal urin na mikrobiološko preiskavo za ugotovitev povzročitelja in določitev občutljivosti za antibiotike.

Uroinfekt 2 dr03

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112