Hitre rešitve nas lahko veliko stanejo

jun 13

Široka ponudba zobozdravstvenih storitev v tujini, ki ponujajo hitre, ugodne, kvalitetne in dolgoročne rešitve, premami marsikoga. Zaradi vrojenega strahu pred zobozdravnikom si vsi želimo opraviti s terapijo čim hitreje in pri tem ohraniti nespremenjen videz zobovja. Vprašanje je, ali je tak pristop k zobozdravstvu strokovno utemeljen in na koncu res najugodnejši?

Vsak resnejši pristop k širši obravnavi stomatognatnega sistema pomeni poleg natančnega kliničnega pregleda tudi rentgensko diagnostiko in analizo medčeljustnih odnosov. Ob pregledu vsakega zoba posebej in postavitve njegove diagnoze, prognoze in ustrezne terapije, če je potrebna, sledi načrtovanje terapije. Triažno določimo vrstni red obravnave zob glede na stopnjo nujnosti.

Higienski fazi sledi odstranitev zob z brezupno prognozo (neozdravljiva infekcija kanalskega sistema, kritična izguba kliničnega prirastišča, uničena krona). Celjenje rane po odstranitvi zoba vključuje raztapljanje kosti in redukcijo širine dlesni, kar lahko traja tudi leto ali več. Večina izgube tkiva se k sreči zgodi v prvih treh mesecih, kasnejše remodelacije so manjšega obsega. Vsako načrtovanje mostov v tem času pomeni nastanek vrzeli med mostom in dlesnijo. Tak prostor pomeni večjo površino prijemanja zobnih oblog in manjšo estetsko vrednost izdelka.

Zdravljenje zob v grobem vključuje odstranitev karioznih sprememb in zdravljenje parodontalnih tkivin kanalskega kompleksa zoba. Zamenjava karioznih sprememb in starih zalivk z novimi zalivkami je vsakodneven, rutinski poseg v ordinaciji. Tako z enim posegom odpravimo težavo, a ne vzroka.

Zdravljenje koreninskega kanalskega sistema je zahtevnejše in terja več časa. Številni sodobni posegi in aparature omogočajo odlične rezultate pri manjšem številu obiskov, a ob resnejših infekcijah ostajamo na tradicionalnem trosejnem zdravljenju, ki ga lahko podaljšamo tudi do pol leta. Priporočljiv interval med vsako sejo je sedem do deset dni, ko je zdravilo najučinkovitejše. Za oceno uspeha takšnega zdravljenja je relevantna le RTG-analiza kosti ob vršičkih korenin po šestih in devetih mesecih po prvi RTG-sliki pred zdravljenjem. Analiza lahko pokaže kostno zacelitev, fazo celjenja ali vztrajanje infekta.

zobo 1 dr03Zavedati se moramo, da celjenja lastnega telesa ne moremo prehiteti. Kljub številnim hitrim in instantnim rešitvam moramo spoštovati določene biološke in biokemijske zakonitosti. Nepremišljene, hitre rešitve nas lahko v nekaj letih stanejo več kot le en zob in hitro končamo s protetičnimi rešitvami. Dentalni turizem ni nujno vedno najcenejša rešitev, zlasti če upoštevamo spremljajoče stroške, ki niso zajeti v storitvenem izračunu. Hkrati hitre protetične rešitve zagotovo vodijo v zgodnje zaplete, ki se lahko končajo tudi z večjo izgubo zob.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112