Poletne težave z nogami

avg 13

Krčne žile oziroma kronična venska bolezen, se pogosto kažejo s simptomi, kot so utrujene, težke ali boleče noge in otekanje goleni in gležnjev. Naštete težave se preko dneva stopnjujejo in so najbolj izrazite zvečer. Približno polovica ljudi s krčnimi žilami ima stalne težave vse leto, polovica pa občasne, pri vseh pa so najbolj izrazite prav poleti, ko se venska stena zaradi vročine še bolj razširi in je zastoj krvi v venah nog bolj izrazit.

Značilno je, da oteklina preko noči splahni. Ponoči se v mečih lahko pojavljajo krči. Bolezen je kronične narave in počasi napreduje. Vse težave so posledica motnje v venskem obtoku nog, natančneje oteženega odtekanja venske krvi iz nog navzgor proti srcu. Venska kri tako v nogah zastaja, vene se razširijo in iz njih prične uhajati tekočina ter se nakopiči v tkivu, zato noge otečejo in bolijo. Značilnosti, po katerih prepoznamo, da so težave z nogami posledica venske bolezni, so, da se izboljšajo po hoji ali dvigu nog, da jih vročina poslabša in hlajenje izboljša ter da jih kompresijsko zdravljenje izboljša.

venska 16 dr 1Bolezen obravnavamo dermatologi flebologi. S kliničnim pregledom, pogosto si pomagamo tudi z ultrazvokom, je mogoče določiti stopnjo prizadetosti ven in se odločiti za najprimernejše zdravljenje.

Sami lahko k zmanjšanju težav veliko pripomorete s številnimi ukrepi, predvsem na področju življenjskega stila. Ogibajte se dolgotrajnemu nepremičnemu stanju ali sedenju, ker taka nepremičnost močno napolni in obremeni vene nog. Za normalen odtok venske krvi proti srcu je ključna aktivnost mišic meč, zato vsakih 15 do 30 minut vstanite in se malo sprehodite. Kadar počivate, na primer med sedenjem pred televizorjem ali branjem, privzdignite noge na mizico ali tabure. Tako se venski tlaki pomembno zmanjšajo. Kadar sedite za mizo ali v avtomobilu, pogosto gibajte v gležnjih gor in dol, krožite s stopali ter jih izmenično postavljajte na prste in na pete. Ogibajte se sedenju s prekrižanimi nogami. Če si lahko privoščite, se vsaj enkrat na dan ulezite in za 20 do 30 minut dvignite noge nad nivo srca. Tak položaj izrazito zmanjša venski tlak v nogah in omogoči učinkovito praznjenje ven.

Venam zelo koristi telesna dejavnost, še posebno hoja, plavanje in kolesarjenje. Vsak dan si privoščite polurni sprehod. Težave ublažita tudi masaža nog v smeri od gležnjev proti stegnom in hlajenje nog s hladno prho v smeri od gležnjev proti kolenom. Če so težave pri vas izražene le poleti, poskusite z jemanjem venoaktivnih zdravil, ki jih lahko brez recepta kupite v lekarni. Ta zdravila delujejo na vensko steno in zmanjšajo simptome venske bolezni, kot so občutek težkih, utrujenih in oteklih nog.

Ker težave z venami poslabšajo vsi viri toplote, na primer sonce, grelne blazine, savne in blatne kopeli, se jim je najbolje ogibati. Preostanek poletja preživite v senci. Če imate krčne žile, zelo visoke pete in tudi čevlji z ravnim podplatom niso najustreznejši. Primerna je obutev s 3 do 4 centimetre visoko peto, ki omogoča optimalno krčenje mišic meč, to je delovanje mišične črpalke, ki prazni vene nog. Ogibajte se tesnim oblačilom, pretesnim patentom na nogavicah in pretesnim čevljem, ki bi s stiskanjem oteževali odtok venske krvi iz nog.

Eden od pomembnih načinov zdravljenja venske bolezni je kompresijsko zdravljenje, to je povijanje nog z elastičnimi povoji ali nošenje medicinskih kompresijskih nogavic. Tako zdravljenje predpiše zdravnik. Sami pa lahko kupite preventivne 140 DEN dokolenke ali nadkolenke (višina nogavic je odvisna od tega, ali imate krčne žile le na golenih ali tudi na stegnih), ki tudi nekoliko ublažijo težave.

Doc. dr. Liljana Mervic

dr. med., specialistka dermatovenerologije, dermatološka ambulanta Klinike Doktor 24

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112