Nekatera zdravila povečajo občutljivost kože za sonce

avg 13

Škodljivih učinkov sonca na kožo, kot so sončna opeklina, kožni rak in prehitro staranje kože, se mnogi že bolje zavedajo in poskrbijo za primerno zaščito na prostem. Manj znano je, da lahko sonce povzroči tudi preobčutljivost za nekatera zdravila, fotosenzitivnost. Ob neobičajni občutljivosti kože za sonce moramo pomisliti na skupno delovanje zdravila in ultravijoličnih žarkov.

sonce 16 1

Zdravila in sonce

Ultravijolični žarki lahko sprožijo z zdravili povzročeno fotosenzitivnost, ki pomeni, da se že ob kratkotrajni izpostavljenosti soncu pojavi izpuščaj na vseh soncu izpostavljenih predelih kože. Le zdravilo ali le izpostavljanje soncu ne privedeta do izpuščaja, pri fotosenzitivnosti pa zaradi skupnega delovanja zdravila in sončne svetlobe v koži nastane vnetje. Sončna svetloba zdravilo kemijsko spremeni, kar privede do vnetne reakcije. Pri tem lahko sodeluje UVA- ali UVB-svetloba, vendar večino fotosenzitivnih reakcij povzročijo UVA- -žarki. Ti v nasprotju z UVB-žarki dobro prehajajo skozi steklo in nas dosežejo tudi v avtomobilu in doma, kadar se zadržujemo ob oknu.

Fotosenzitivne reakcije, ki jih povzroči sončna svetloba

Tovrstne reakcije na sonce delimo na fototoksične ali fotoalergijske. Oboje se pojavijo na koži, ki je izpostavljena soncu, še posebno na predelih, ki niso zaščiteni z obleko, kot so obraz, dekolte, hrbtna stran rok in podlahti. Koža pod obleko in na predelih, do katerih sonce težje pride, kot so lasišče, za uhlji, pod brado ter zgornje veke, je navadno nespremenjena.

Fototoksični dermatitis

Najpogostejše so fototoksične reakcije. Fototoksični dermatitis se pojavi zaradi tako imenovane fotoaktivacije zdravila. Fotoaktivacija namreč sproži nastajanje reaktivnih kisikovih spojin, ki poškodujejo kožne celice. Posledica tega je vnetje, ki spominja na pretirano sončno opeklino, saj koža v nekaj minutah ali urah po izpostavljanju soncu postane izrazito rdeča in otečena, v izrednih primerih se lahko pojavijo tudi mehurji. Za to vrsto vnetja je značilen pekoč in zbadajoč občutek, podobno kot pri sončni opeklini, težave pa navadno nastanejo zgolj na predelih, ki so bili izpostavljeni UV-žarkom. Meja med prizadetimi in neprizadetimi (pred soncem skritimi) predeli kože je zelo ostra.

Fotoalergijski dermatitis

Fotoalergijski dermatitis je redkejši in nastane, kadar UV-svetloba spremeni zgradbo zdravila na način, da ta sproži alergijsko reakcijo – ekcem. Imunski sistem zaradi sonca spremenjeno zdravilo prepozna kot nevarno in proti njemu sproži alergijski odgovor. Na vseh odkritih predelih kože se dva do tri dni po izpostavljanju soncu pojavi zelo srbeč ekcem z mehurčki.

Zdravila, ki so povzročajo fotosenzitivnost

sonce 16 2Načeloma vsako zdravilo lahko povzroči fotosenzitivno reakcijo. Pogosteje jih povzročajo nekateri antibiotiki, predvsem ciprofloksacin, levofloksacin in doksiciklin ter zdravila za zniževanje visokega krvnega tlaka (antihipertenzivi), ki vsebujejo nifedipin, diltiazem, enalapril ali ramipril. Tudi zdravila za odvajanje vode (diuretiki) so pogosto povezana s fotosenzitivnostjo, predvsem tista, ki vsebujejo furosemid in hidroklortiazid. Previdni moramo biti tudi pri zdravilih za lajšanje bolečine (nesteroidni antirevmatiki), kot sta naproksen in diklofenak, ter pri zdravilih za zdravljenje aken, ki vsebujejo izotretinoin. Med antidepresivi s soncem povezane reakcije pogosteje povzročajo tisti z amitriptilinom. Do fototsenzitivnih reakcij lahko pride po zaužitju zdravil in izpostavljanju soncu in tudi po nanosu zdravil v obliki krem ali mazil neposredno na kožo. Še posebna previdnost velja pri uporabi protibolečinskih gelov, ki vsebujejo ketoprofen.

Fotosenzitivnost se ne pojavi pri vsakomur

sonce 16 dr 1Le dovzetni posamezniki, ki uporabljajo zgoraj našteta zdravila, razvijejo fototoksični ali fotoalergijski dermatitis. Kadar se pojavi, moramo najprej ugotoviti, katero zdravilo je vzrok za težave, in ga, če je mogoče, ukiniti ali zamenjati z drugim zdravilom. Kožno vnetje lahko umirimo s protivnetnimi kremami. Še posebno je pomembna omejitev izpostavljanja sončnim žarkom, zaščita kože z oblačili in uporaba zaščitnih krem z visokim zaščitnim faktorjem, ki učinkovito ščitijo pred UVA-žarki. Če posumite, da so se kožne težave pojavile zaradi skupnega delovanja zdravil in sonca, se nemudoma prenehajte izpostavljati soncu in poiščite zdravniško pomoč.

Doc. dr. Liljana Mervic

dr. med., specialistka dermatovenerologije, dermatološka ambulanta Klinike Doktor 24

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112