Zdravljenje glavobolov z akupunkturo

okt 07

Kitajska tradicionalna medicina se precej razlikuje od zahodne medicine. Zahodna medicina temelji na izsledkih raziskav, tradicionalna medicina pa je empirična. Razlikuje se v načinu diagnostike, v načinih terapije, še posebno pa v izrazoslovju (1). Neprevedljivi ostajajo temeljni koncepti tradicionalne kitajske medicine, kot so či, jin in jang ter meridiani, na katerih se nahajajo akupunkturne točke.

zdravljenje glavobola z akopunkturo 18 1

Akupunktura je le eden od pristopov zdravljenja tradicionalne kitajske medicine. Zahodnemu zdravniku filozofija tradicionalne kitajske medicine ni blizu. V zahodni medicini uporabljamo sodobne diagnostične metode, zato se je razvila izpeljanka klasične akupunkture, tako imenovana zahodna medicinska akupunktura, ki ima svoje različice. Tudi akupunktura se na svoj način razvija. S področja akupunkture je vedno več raziskav in objav, ki potrjujejo njeno empirično učinkovitost. Akupunktura je tako ena prvih tradicionalnih metod zdravljenja, ki se je kot komplementarna metoda uveljavila in postavila ob bok zahodnim medicinskim pristopom.

Mehanizmi delovanja akupunkture

Mehanizme delovanja akupunkture razložimo s pomočjo endogenih nevrogenih mehanizmov. Učinki akupunkture so najverjetneje posledica fizioloških in nevropsiholoških mehanizmov (2). Draženje z iglo pomeni umetno aktivacijo osnovnih bioloških sistemov. Učinka akupunkture na bolečino ne moremo pojasniti le z enim mehanizmom, saj bolečina sama ni fiziološka entiteta, ampak skupek nevroplastičnih sprememb (2). Akupunkturno zdravljenje bolečine zajema mnogo več kot le zbadanje, vključuje kompleksno sodelovanje, ki se odvija na nivoju empatije, dotika, pričakovanja in pogojevanja (3).

Akupunkturno zdravljenje glavobolov: nekaj podatkov iz objavljenih študij

Zhao je s sodelavci preučeval učinek akupunkturne obravnave migren brez aure (4). Funkcionalno magnetno resonanco (fMRI) so pacienti opravili pred začetkom in po koncu akupunkturnega zdravljenja. fMRI je pokazala, da prava akupunktura izzove bolj razširjen in intenzivnejši možganski odgovor. Tudi manjša intenziteta bolečine, merjena z vizualno analogno skalo (VAS), je bila značilno povezana z večjo področno možgansko aktivnostjo. Linde je opravil sistematično analizo objavljenih študij za akupunkturno zdravljenje tenzijskih glavobolov (5) in prišel do rezultata, da je prava akupunktura malo, a statistično značilno učinkovitejša od lažne. Dve večji študiji sta poročali o statistično značilnem izboljšanju v treh mescih po zaključku akupunkturnega zdravljenja, dlje pa pacientov nista spremljali.

Endres je vodil multicentrično študijo, v kateri so spremljali akupunkturno zdravljenje tenzijskih glavobolov v 120 nemških akupunkturnih centrih in primerjali pravo akupunkturo z lažno. Paciente so zdravili šest tednov. Prava akupunktura z zbadanjem naj bi bila značilno bolj učinkovita od lažne s površinskimi teleskopskimi iglami na pravih akupunkturnih točkah, čeprav sta oba načina zmanjšala pogostnost glavobolov (6). Endres je objavil tudi pregled študij, ki so primerjale učinke šesttedenskega akupunkturnega zdravljenja migrenskih glavobolov s šestmesečno medikamentozno profilakso. Učinkovitost akupunkture je bila primerljiva profilaksi z zdravili (7).

Naše izkušnje z akupunkturnim zdravljenjem glavobolov

zdravljenje glavobola z akopunkturo 18 2V Sloveniji akupunkturo izvajamo že več kot štirideset let. Zelo pogosto z akupunkturo obravnavamo paciente z glavoboli. Diagnostično jih pregleda nevrolog, pacienti ob glavobolih jemljejo predpisana zdravila. Praviloma z akupunkturo dosežemo izboljšanje stanja: glavoboli so po akupunkturnem zdravljenju manj pogosti in tudi manj intenzivni, pri nekaterih pacientih pa povsem izzvenijo. Pacienti praviloma potrebujejo manj zdravil ali pa jih lahko za nekaj časa celo prenehajo jemati. Pozitiven učinek akupunkture traja leto dni, včasih tudi več let. Številni pacienti se vračajo na cikluse akupunkturnih stimulacij, ki jih ponavljamo na približno dve leti.

Sklep

Rezultati objavljenih študij in naše dolgoletne izkušnje kažejo, da je akupunktura učinkovita metoda zdravljenja glavobolov. Učinkovitost akupunkture je primerljiva medikamentozni profilaksi migrenskih glavobolov in nima pomembnih stranskih učinkov.

Literatura

  1. Rožman, P. Značilnosti tradicionalne kitajske medicine. V: Rožman, P, Osojnik, J. eds. Tradicionalna kitajska medicina in akupunktura I. del. Birografika Bori Ljubljana 1993. str. 13–20.
  2. Zaletel, M. Nevromodulatorni mehanizmi in akupunktura. Prvi tečaj akupunkture Združenja za akupunkturo. Ljubljana marec 2014.
  3. Vickers, A., Cronin, A. et al. Acupuncture for chronic pain: individual patient data meta-analysis. Arch Intern Med 2012; 172:1444–53.
  4. Zhao, L., et al. Effects of long-term acupuncture treatment on resting- -state brain activity in migraine patients: a RCT on active points and inactive acupoints. PLoS ONE 2014; 9(6): e99538
  5. Linde, K., Allais G. et al. Acupuncture for tension-type headache. Cochrane Database Syst Rev 2009; 1: CD007587
  6. Endres HG, et al. Acupuncture for tension type headache: a multicentre, sham controlled randomized trial. J Headache Pain 2007; 8:306–14.
  7. Endres HG et al. Role of acupuncture in the treatment of migraine. Expert Rev Neurother 2007; 7(9):1121–34.
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112