Pomlajevanje obraza (1. del)

okt 07

 Znaki staranja obraza so univerzalni. Nekatere gube v naš obraz zareže čas, saj so gube in brazde po obrazu naravna posledica staranja, ki zajema izgubo prožnosti kože, stanjšanje kože, izgubo kolagena ter usihanje mehkih tkiv obraza.

 

Človek ima na nekaj kvadratnih centimetrih svojega obraza prostor za vse sledi svojih prednikov, za povzetek lastne zgodovine in za izraze vseh svojih želja.
 
(Ralph Waldo Emerson)
Posledica delovanja gravitacije so odvečna koža, ohlapna, zgubana koža na vratu, upadla lica, pojavijo se brazde. Obstajajo pa tudi gube, ki si jih pomagamo zarezovati sami, in sicer s ponavljajočimi se mimičnimi gibi obraza in grimasami, kajenjem, izpostavljanjem soncu, nihanjem telesne teže ter stresom. Od zunanjih dejavnikov staranje kože pospešuje tudi onesnažen zrak.

Posledice staranja je moč omiliti le s celostnim pristopom in pravočasno obravnavo, ki upošteva vse anatomske, biološke in tkivne (histološke) spremembe. Na osnovi natančnega pregleda svetujemo ustrezno nekirurško ali kirurško zdravljenje. Pri ljudeh med tridesetim in štiridesetim letom se največkrat odločimo za neinvazivni pristop, po šestdesetem letu pa največ dosežemo s kirurškim posegom. Za kombinacijo obeh pristopov se odločimo med štiridesetim in petdesetim letom starosti. Celostna in pravočasna obravnava lahko omili posledice staranja.

Nekirurški postopki pomlajevanja obraza

Uspešno pomlajevanje starajočega se obraza temelji na skrbni oceni aktinične (s soncem povzročene) in starostne poškodbe kože. Na voljo imamo veliko tehnik pomlajevanja, s katerimi lahko obnovimo površino kože, ohromimo obrazno mišičje ali nadomestimo mehka tkiva. Med postopke za obnavljanje površine kože sodijo zdravljenje z laserjem ter mehanični in kemični piling.

Mehanični in kemični piling

pomlajevanje obraza 18 1
estetika ahcan 18 1
Metodi mehaničnega pilinga sta dermabrazija in mikrodermabrazija. Pri dermabraziji uporabljamo za odstranjevanje povrhnjih delov kože ročno rotacijsko brusilko. Globino delovanja uravnavamo s pritiskom brusilke na površino, s hitrostjo vrtenja nastavka, z zrnatostjo oziroma grobostjo nastavka, trajanjem postopka, odvisna pa je tudi od tipa in strukture kože. Z mikrodermabrazijo izravnamo kožne površinske nepravilnosti in spremembe pigmentacije. Za terapijo finih gub ni zelo uspešna. Ker prodre samo skozi zgornjo plast kože, lahko mikrodermabrazijo ponavljamo. Postopek navadno ni boleč in ne zahteva splošne anestezije. Kemični piling ali lupljenje je nadzorovano odstranjevanje vrhnjice in/ali površinskega dela usnjice z namenom izboljšati in obnoviti strukturo ter pigmentacijo kože. Glede na globino prehajanja sredstva razlikujemo površinski, srednje globoki in globoki piling. S sredstvi za površinski piling namerno poškodujemo zgolj najbolj zgornje plasti kože. S sredstvi za srednje globoki piling poškodujemo zgornji del kože vključno z zgornjim delom usnjice. Sredstva za globoki piling uporabljamo le na obrazu in z njimi poškodujemo zgornje plasti kože do sredine usnjice.

Postopek

Postopek je odvisen od kemičnega sredstva, ki ga uporabimo, in globine poškodbe kože. Na čisto kožo namažemo sredstvo in ga pustimo učinkovati točno določen čas. Nato ga odstranimo in predpišemo ustrezno nego kože. Po površinskem pilingu koža ne potrebuje posebne nege, medtem ko moramo po srednje globokem in globokem pilingu poskrbeti za nego kože z aplikacijo vazelina, da preprečimo preveliko izgubo vode iz poškodovane kože. Četrti dan po posegu lahko začne pacient uporabljati ličila ter čistilne in vlažilne kreme. Pri srednje globokem pilingu je priporočljivo nanašanje belilne kreme s hidrokinonom vsaj en teden po posegu, saj s tem preprečimo ponovno pigmentacijo zaradi izločanja hormonov in izpostavljenosti UV-sevanju. Pomembna je zaščita pred sončnimi žarki z uporabo sončnih krem z zaščitnim faktorjem nad 30.

Možni zapleti

Kemični piling je dokaj varen postopek pomlajevanja kože, zapleti so redki. Opisane so pordelost, oteklina, okužba, motnje v pigmentaciji kože in brazgotine. Pazljivost je potrebna že pri izbiri pacientov, saj je treba izločiti tiste s temno poltjo in čezmernim brazgotinjenjem. Ljudje z latentno okužbo z virusom herpes simpleks morajo pred posegom preventivno jemati protivirusno zaščito. Dermabrazija je starejša in manj natančna metoda obnovitve površine kože, ki so jo kljub novim diamantnim brusom izpodrinile sodobnejše laserske tehnike.

Kemični piling je starejši in manj natančen poseg obnovitve površine kože, ki so ga izpodrinile sodobnejše, selektivne laserske tehnike (laserski piling in laserski resurfacing). Zaradi enostavnosti izvedbe in sodobnih, varnejših preparatov je zelo uporaben zlasti za mlajše osebe z začetnimi spremembami povrhnjih plasti kože.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112