Kako ohraniti lepe in zdrave mlečne zobe vaših otrok

nov 10

Zobna gniloba (karies) je pogosta kronična nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo kariogene bakterije, ki presnavljajo zaužite sladkorje. Ob presnovi izločajo kisline, ki postopoma razgrajujejo zobe in povzročajo karies.

mlecni zobjePomembno je, da starše opozorimo na prenos kariogenih bakterij na njihove otroke in jih še pred izrastjo oziroma takoj ob izraščanju poučimo o pravilni ustni higieni. Prvi pregled pri zobozdravniku pa ni pomemben le v smislu učenja staršev o izvajanju pravilne ustne higiene njihovih otrok, ampak tudi kot opozarjanje na primerno prehrano, preprečevanje poškodb zob in izogibanje vedenju, ki škoduje otrokovim zobem. Zato je za ohranitev lepega nasmeha otrok velikega pomena pravočasen obisk zobozdravnika – v otrokovem prvem letu starosti.

Takrat starši izvejo še veliko več kot le o tehnikah ščetkanja mlečnih zob. Še pred izrastjo mlečnih zob in tudi pozneje pa se je treba izogibati vedenju, s katerim svojo slino »delijo « s svojimi otroki. To predstavljajo predvsem pobrana duda, ki jo eden od staršev najprej sam oblizne v upanju, da jo s tem očisti, prav tako žlico s hrano, preden jo da otroku v usta, z istim priborom jedo starši in otrok, starši in otroci pijejo iz istega kozarca … Vse to so vedenja, ki privedejo do zgodnje naselitve kariogenih bakterij v otrokovih ustih. V primerih, ko imajo starši slabše stanje zob oziroma večje število kariogenih bakterij, je prenos kariogenih bakterij na otroka večji in s tem tudi povečano tveganje za razvoj zgodnjega kariesa mlečnih zob.

Izraščanje mlečnih zob

Mlečni zobje začnejo izraščati okrog šestega meseca starosti. Najprej sekalci nato pa še kočnika in podočnik. Izraščanje mlečnih zob otroku predstavlja nelagodje, običajno je razdražljiv in se prekomerno slini. Za lajšanje simptomov izraščanja mlečnih zob lahko otrok grizlja gumijaste obročke, ohlajeno žlico ali hladno mokro cunjo, lahko pa mu tudi s čistim prstom nežno masiramo predel dlesni nad izraščajočim mlečnim zobom.

Primerna ustna higiena v obdobju mlečnega zobovja (do šestega leta starosti)

O primerni ustni higieni naj bi bili starši poučeni že pred rojstvom otroka v sklopu materinske šole. Vse pa razloži tudi zobozdravnik ob prvem obisku, ki naj bo v prvem letu starosti in je namenjen predvsem osveščanju staršev in prvemu stiku otroka z zobozdravnikom. Osnovna navodila staršem: starši svojim otrokom ščetkajte vse mlečne zobe od izraščanja dalje z mehko zobno ščetko, primerno otrokovi starosti, in zobno pasto, ki vsebuje fluoride. Pomembno je, da sta koncentracija in količina otrokovi starosti primerna! O primerni količini in koncentraciji fluoridov v zobni pasti, ki jo boste uporabljali za vaše otroke, se prej posvetujte z zobozdravnikom. Majhni otroci namreč večino paste pojedo, saj še ne znajo izpljuniti. Zato je pomembno, da uporabljamo takšno in toliko paste, da ima največji zaščitni učinek in čim manjše tveganje za nastanek razvojnih okvar stalnih zob (tako imenovane zobne fluoroze). Če je otrok bolan in mora jemati antibiotične sirupe, zdravila za astmo in podobno, je priporočljivo umivanje zob po jemanju zdravil, saj so ta običajno sladkana in lahko povzročajo karies.

Prehrana

Dojenje zagotavlja splošno zdravje in ima številne prednosti, tako za otroka kot za mater. Do izrasti zob zadovolji vse hranilne potrebe otroka, ob tem pa tudi bistveno zmanjša tveganja za veliko število akutnih in kroničnih bolezni. Po izrastu mlečnih zob se otroka začne navajati na trdo hrano, ki pa naj bo zdrava in uravnotežena. Izogibati se je treba prekomernemu uživanju sladkarij, za žejo pa otroku ponudimo vodo ali nesladkan čaj.

Otrokova steklenička in njena vsebina

Poleg osnovne ustne higiene je pomembno tudi, da otrok ne zaspi s s stekleničko v kateri je mleko, sok ali kar koli sladkanega. Tudi zelo malo sladkan čaj zobem škoduje. Če že mora otrok zaspati s stekleničko, naj bo v njej le voda.

Duda

Poleg dobrih lastnosti, predvsem pomirjanja otroka in pomoči pred spanjem, ima tudi slabe lastnosti pri dolgotrajni uporabi. Z vidika zobozdravnika je problematična predvsem dolgotrajna uporaba dude, po drugem letu starosti, saj vpliva na razvoj čeljusti in povzroča nepravilno izraščanje zob (tako imenovani odprti griz). Zobozdravnik vam lahko predstavi različne načine, kako se znebiti uporabe dude po drugem letu starosti.

Redni obiski pri zobozdravniku

Po prvem obisku je priporočljivo zobozdravnika obiskovati vsakih šest mesecev. Ob obisku zobozdravnik preveri pravilno izvajanje ustne higiene in zobe dodatno zaščiti s fluoridnim premazom.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112