Celiakija - Rešitev je brezglutenska dieta

jan 20

Celiakija je kronična, sistemska, imunsko pogojena bolezen, ki je posledica preobčutljivosti za gluten in sorodne beljakovine. Najpogosteje prizadene tanko črevo, pogosto pa so prizadeti tudi drugi organski sistemi in se lahko kaže s številnimi resnimi zapleti.

doktor24 21 Celiakija 1Gluten je zmes beljakovin, ki jih najdemo v zrnju pšenice, podobne beljakovine pa so tudi v zrnju ječmena, rži, pire in tudi ovsa. Bolezen je relativno pogosta, po ocenah naj bi se pojavljala pri 0,5 do 1 odstotku prebivalstva Evrope in Severne Amerike, mnogo redkeje pa v Aziji in Afriki. Odkrivamo jo pri ljudeh vseh starosti.

Razvoj bolezni

Hrana, ki jo zaužijemo, se v prebavnem traktu s pomočjo prebavnih sokov razgradi ter absorbira v telo preko sluznice tankega črevesa. Da bi se v krvni obtok vsrkala zadostna količina hranilnih snovi, je potrebna velika površina, ki jo v črevesu ustvarjajo številne resice. Če bolnik s celiakijo uživa gluten, njegov imunski sistem (katerega osnovna naloga je obramba telesa pred mikrobi) tvori protitelesa, ki črevesno sluznico poškodujejo. Zaradi vnetja, ki tam nastane, črevesne resice propadajo. Površina resic, ki je na voljo za absorpcijo hranilnih snovi, se zmanjša, zato pride do pomanjkanja potrebnih hranilnih snovi in lahko se pojavijo znaki bolezni. K nastanku bolezni prispeva več dejavnikov, najpomembnejši pa je dedna nagnjenost. Povečano tveganje za bolezen imajo bližnji sorodniki bolnikov s celiakijo, tisti s sladkorno boleznijo tipa 1, avtoimunskimi boleznimi ščitnice in drugimi avtoimunskimi boleznimi.

Klinični znaki bolezni

Simptomi bolezni so pri različnih starostnih skupinah bolnikov lahko zelo raznoliki. Pri otrocih se značilno pojavijo bolečine v trebuhu, pogosto odvajanje mehkega blata, neustrezno pridobivanje telesne teže, napet trebuh, pomanjkanje apetita, utrujenost in razdražljivost ter zaostajanje v rasti. Pri najstnikih in odraslih so lahko prebavne težave podobne opisanim, vendar so pogosto manj izrazite. Pogosteje opažamo tudi simptome izven prebavnega trakta, kot so pomanjkanje železa in slabokrvnost, ponavljajoče se afte v ustih, kronična utrujenost, povišani jetrni testi, motnje menstrualnega cikla, nevrološke motnje in srbeč, mehurčkast izpuščaj, ki ga imenujemo dermatitis herpetiformis.

Diagnostika celiakije

Pri sumu na celiakijo zdravnik opravi natančen klinični pregled ter naroči odvzem krvi za laboratorijske preiskave. Z njimi poleg drugega določamo prisotnost za celiakijo značilnih protiteles. Za potrditev diagnoze je pri bolniku navadno potrebna še endoskopska preiskava zgornjih prebavil, pri kateri zdravnik odvzame vzorce sluznice dvanajstnika. Vzorčke nato pod mikroskopom pregleda patolog, ki v vzorcih ugotovi vnetje in značilno atrofijo resic črevesa, kar onemogoča normalno absorpcijo hranilnih snovi. Gensko testiranje je dopolnilna preiskava, ki nikakor ne more nadomestiti biopsije tankega črevesa, saj sama nagnjenost k obolenju še ne pomeni, da bo do obolenja tudi res prišlo.

Zdravljenje celiakije

doktor24 21 Celiakija 2Zdravila za celiakijo zaenkrat ni, edini učinkovit način zdravljenja je stroga brezglutenska dieta. Iz prehrane je treba izključiti vse izdelke, ki vsebujejo pšenico, rž, ječmen in oves. Tako bolniki ne smejo uživati kruha, testenin, peciva in drugih živil, ki vsebujejo moko iz naštetih žit. Posebna pozornost je potrebna pri že pripravljenih izdelkih, saj lahko vsebujejo veziva oziroma gostila pšeničnega izvora. Bolniki s celiakijo lahko jedo jedi, ki so zagotovo brez glutena, kot so krompir, koruza, riž, soja, ajda, rumeni fižol, gotove jedi iz janeževe moke ter pšenični škrob brez beljakovin ter tudi živila, ki so bila testirana in so označena kot brezglutensko živilo. V kolikor se bolnik drži stroge diete, simptomi navadno izzvenijo v nekaj dneh do nekaj tednih. Sluznica se obnovi po nekaj mesecih, pri dolgotrajni bolezni in pri odraslih pa je lahko obnova nepopolna. Pri večini bolnikov ponovno uživanje glutena vodi v ponovitev težav. Prognoza bolezni je zelo dobra. Bolniki, ki se natančno držijo brezglutenske diete, nimajo zapletov bolezni. Neprepoznana ali neustrezno zdravljena bolezen pa lahko neodvisno od vrste težav, ki nastopijo, privede do poznejših hudih komplikacij. Zapleti nezdravljene bolezni so poleg vztrajajočih težav še osteoporoza, nevrološke motnje, neplodnost ter redko različne oblike raka.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112