Otroške nalezljive bolezni – 1. del

feb 18

Otroci pogosteje zbolevajo, ker njihov imunski sistem še ni tako dobro razvit kot pri odraslih osebah. Poleg tega so veliko časa v okoljih, kjer je prenos okužb med otroci velik: vrtec, otroška igrišča ... Otroške nalezljive bolezni so ob poteku brez zapletov nenevarne in se otrok z njimi prekuži. Torej pozneje za isto boleznijo ne zboli več; izjema je le škrlatinka, za katero lahko otrok zboli tudi večkrat.

doktor24 22 otroske boleznii 1Prvi znak bolezni je pogosto povišana telesna temperatura, ki je prvi opozorilni znak, da se z otrokom nekaj dogaja, zato moramo biti nanjo še posebno pozorni. Otrok je tudi na splošno »bolan« ‒ razdražljiv, slabe volje, noče jesti, noče se igrati, lahko se pojavi neznačilna bolečina v trebuščku, znaki splošnega prehlada in podobno. Ali pa se pojavijo specifični znaki ob posameznih nalezljivih boleznih. Tokrat za začetek nekaj besed o treh nalezljivih boleznih, ki se kažejo z izpuščajem.

VODENE KOZE (NORICE)

Gre za najpogostejšo in močno nalezljivo virusno otroško bolezen (povzroča jo eden od virusov herpes). Če poteka brez zapletov, je nenevarna in mine sama od sebe. Pri odraslem (če ta v otroštvu noric še ni prebolel), pri nosečnicah in ljudeh z oslabljenim imunskim odzivom pa se lahko kaže v hujši obliki kot pri otrocih. Najpogosteje zbolevajo otroci od petega do desetega leta starosti, lahko seveda tudi mlajši, večinoma v zimskem in zgodnjem pomladnem času. Prenos okužbe je kapljičen prek sluznice dihal ali očesnih veznic – s kašljem ali dotikom, oseba pa je kužna že dva dni pred pojavom izpuščaja in ostane, dokler se vsi mehurčki ne posušijo. Inkubacijska doba je sedem do 21 dni, po tem času bolezen izbruhne.

Simptomi

Najprej se pojavijo splošni znaki virusne okužbe: povišana telesna temperatura, izcedek iz nosu, vneto žrelo, lahko glavobol. V drugem stadiju se postopoma povsod po telesu pojavijo vodeni mehurčki, najpogosteje najprej na glavi in se nato razširijo po vsem telesu (razen na dlani in na podplate). Pojav mehurčkov je v zagonih, zato so lahko nekateri med njimi še povsem sveži, medtem ko se drugi pravzaprav že sušijo. Ob nastajanju mehurčkov se pojavlja povišana telesna temperatura, ki je lahko zelo visoka. Zadnji, tretji stadij pomeni sušenje teh mehurčkov. Pri tem nastajajo kraste, izpuščaj pa lahko zelo srbi.

Kaj narediti?

Povišano telesno temperaturo znižujemo z ustreznimi sredstvi (zdravila, hlajenje), otrok mora piti dovolj tekočine in počivati. Seveda mora biti v domači oskrbi. Na izpuščaj ne mažemo ničesar, saj lahko s tem ustvarimo gojišče za bakterije in povzročimo bakterijsko vnetje kože. Proti srbenju lahko zdravnik predpiše sirup z antihistaminikom. S preprečevanjem praskanja namreč zmanjšamo tveganje trajno vidnih posledic noric na otrokovi koži v obliki prej omenjenih brazgotin. Če bolezen poteka brez zapletov, posebno zdravljenje ali hospitalizacija ni potrebna. Ko se vsi mehurčki posušijo, je otrok zdrav. Možno je cepljenje, ki je prostovoljno in samoplačniško ter se izvede po prvem letu starosti otroka na željo staršev. Vsekakor je potreben posvet pri izbranem pediatru.

PETA OTROŠKA BOLEZEN (ERYTHEMA INFECTIOSUM)

Gre za prav tako nalezljivo, z virusom povzročeno bolezen, ki jo spremlja značilen izpuščaj na licih. Lahko ga spremljajo tudi bolečine zaradi vnetja v sklepih. Virus prizadene celice v kostnem mozgu, iz katerih se pozneje razvijejo rdeče krvne celice (eritrociti), zato je posledica pete otroške bolezni pogosto tudi zmerna in prehodna slabokrvnost. Prenos okužbe je kapljičen prek izločkov dihal in je pogostejši v pomladnih dneh. Inkubacijska doba je sedem do 14 dni, v nekaterih primerih tudi do 21 dni, bolnik pa je kužen že dva dni pred pojavom simptomov. Okužba je nevarna za nosečnice, ker virus prehaja prek posteljice v plod in lahko povzroči okvare ali smrt ploda.

Simptomi

Najprej se pojavijo neznačilni znaki virusne okužbe, sledi obdobje izboljšanja, nato pa se okoli 8. dne po prvih znakih pojavi značilen rdeč izpuščaj na otrokovih licih. Ta se lahko razširi tudi drugje po telesu (zlasti po udih in na ritki). Izpuščaj je ostro omejen in navadno v obliki metulja in izzveni v nekaj dneh do tednih. Lahko je prisotna blago povišana telesna temperatura in splošno slabo počutje.

Kaj narediti?

Pravzaprav ne moremo narediti ničesar. Morebitno povišano telesno temperaturo znižujemo z zdravili, prav tako z istimi sredstvi blažimo bolečino zaradi morebitnega vnetja v sklepih. Slabokrvnost zdravimo z nadomestki železa po zdravnikovem navodilu. Bolezen izzveni sama od sebe v nekaj dneh, izpuščaj mine v dva do 30 dneh, za nego otroka pa se priporoča samo počitek.

doktor24 22 otroske boleznii 2ŠESTA OTROŠKA BOLEZEN (ROSEOLA INFANTUM)

Zelo podobna je peti otroški bolezni. Obe bolezni se razlikujeta v višini povišane telesne temperature – pri šesti otroški bolezni lahko ta namreč doseže tudi do 40 stopinj Celzija ob samem nastopu bolezni. Povišana temperatura je običajno vztrajna in lahko traja do tri dni. Dodatne težave lahko povzroča tudi spremljajoče vnetje zgornjih dihalnih poti. Ko temperatura pade, se pri otroku pojavi značilen rdeč izpuščaj in takrat otrok ni več kužen. Inkubacijska doba je sedem do 14 dni.

Simptomi

Povišana telesna temperatura, ki traja do tri dni, po njeni normalizaciji pa pojav rdečega izpuščaja po celem otrokovem telesu; izpuščaj se lahko kaže tudi v obliki drobnih pikic, ki prizadenejo kožo celotnega otrokovega telesa.

Kaj narediti?

Predvsem skrbimo za to, da otroku ustrezno znižujemo povišano telesno temperaturo, mu hkrati dajemo za piti dovolj tekočine in mu omogočimo dovolj počitka.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112