Ko napadejo komarji

feb 18

Znan pregovor pravi: če menimo, da smo premajhni, da bi povzročili spremembo, poskusimo spati v sobi s komarjem. To še kako drži. A komarji niso zgolj nadležni drobni insekti, temveč celo vodilni na lestvici 10 najnevarnejših živali na svetu.

Zaradi širjenja nalezljivih bolezni vsako leto namreč povzročijo smrti več kot milijona ljudi. Trenutno so najbolj skrb vzbujajoči izbruhi okužb z virusom zika zlasti na ameriški celini, a se ta hitro širi tudi drugod po svetu.

Virus zika so znanstveniki prvič odkrili leta 1947 v opici, ki so jo s kletko namestili v gozdu Zika v Ugandi. Na ljudi se prenaša s piki okuženih in čez dan aktivnih komarjev vrste Aedes, ki prenašajo tudi druge nalezljive bolezni, kot sta denga in čikungunja. Ti se okužijo z virusom s hranjenjem na že okuženi osebi in ga nato prek pikov širijo naprej. Virus se lahko z okužene nosečnice prenese na otroka, poročajo tudi o prenosih prek transfuzije krvi. V ameriškem mestu Dallas pa so nedavno potrdili primer prenosa virusa zika s spolnimi odnosi. Pred letom 2015 je do kratkotrajnih izbruhov virusa zike prihajalo v Afriki, jugovzhodni Aziji in pacifiških otokih. Maja 2015 so bile potrjene prve okužbe v Braziliji, trenutno pa prihaja do izbruhov v številnih državah. Po napovedih Svetovne zdravstvene organizacije bi lahko epidemija virusa zika zajela vso ameriško celino, z izjemo Kanade in delov Čila. Virus so posamezniki, ki so se okužili v Južni Ameriki, prinesli tudi že v Evropo. Po poročanju Nacionalnega inštituta za javno zdravje bolnika okuženega s tem virusom v Sloveniji še niso potrdili.

Med državami, kjer trenutno prihaja do aktivnega prenosa virusa zike, so države na ameriški celini: Barbados, Bolivija, Brazilija, Kolumbija, Dominikanska republika, Ekvador, El Salvador, Francoska Gvajana, otok Guadalupe, Gvatemala, Gvajana, Haiti, Honduras, otok Martinik, Mehika, Panama, Paragvaj, Portoriko, otok Sveti Martin, Surinam, Deviški otoki, Venezuela ter Samoa v Tihem oceanu in Zelenortski otoki. Pri približno enem od petih okuženih bo prišlo do razvoja bolezni, torej do pojava vročice zika. Inkubacijska doba ni znana, od okužbe pa do pojava simptomov naj bi prišlo v nekaj dneh do enega tedna. Zanjo so značilni vročina, izpuščaj, bolečine v sklepih in mišicah, pordele oči in glavobol. Potek bolezni je običajno blag, traja približno teden dni. Hujši poteki bolezni oziroma celo smrtni izidi so zelo redki. Virus se zadržuje v krvi okuženih oseb nekaj dni, pri določenih osebah pa ostaja prisoten dalj časa.

DOKTOR SVETUJE
 
Pred okužbo z virusom zika se lahko zaščitimo tako, da se izogibamo pikom komarjev. Med potovanjem v države, kjer potekajo izbruhi okužb, je tako dobro upoštevati nekaj osnovnih navodil. Za zaščito nosimo majice z dolgimi rokavi in dolge hlače ter uporabljamo ustrezne repelente proti insektom. Pri tem moramo natančno upoštevati navodila, repelenta ne nanašamo na kožo pod oblačila, sončno kremo pa moramo nanesti, preden nanesemo repelent. Zadržujmo se v klimatiziranih prostorih oziroma tam, kjer so na oknih in vratih nameščeni komarniki (mreže), ki komarjem preprečujejo vstop v prostor. Med spanjem pa je treba imeti nad posteljo nameščeno zaščitno mrežo proti komarjem. Za nosečnice v prvem in drugem trimesečju potovanja na tvegana območja niso priporočljiva.
 

Zdravniška linija 24/7
tel.: 012345000

Največjo nevarnost pomeni za nosečnice oziroma njihove še nerojene otroke. V zadnjih mesecih v Braziliji beležijo več kot 4000 primerov mikrocefalije pri otrocih, rojenih okuženim materam. Znanstveniki predvidevajo, da se virus zika prenaša z matere na zarodek in pri še nerojenem otroku lahko povzroči mikrocefalijo, torej prezgodnje zraščanje lobanje, zaradi česar je oviran razvoj možganov. Novorojenčki se tako rodijo z nenavadno majhnimi glavicami in možgani. Po poročanju brazilskega ministrstva za zdravje je bilo leta 2014 takih primerov le 140. Svetovna zdravstvena organizacija je tako na začetku februarja razglasila, da virus zika zaradi hitrega širjenja in močno verjetne povezanosti s porastom primerov mikrocefalije pomeni nevarnost za javno zdravje po vsem svetu. Za zdaj ne poznamo cepiva oziroma zdravila za preprečevanje in zdravljenje okužb z virusom zika. V primeru bolezni je potreben počitek, ustrezna hidracija, simptome pa ublažijo tudi zdravila za nižanje povišane telesne temperature in lajšanje bolečin. Oboleli se mora vsaj teden dni izogibati stiku s komarji, saj se lahko ti prek njega okužijo in z nadaljnjimi piki omogočajo širjenje virusa na preostalo prebivalstvo.

Posebna navodila in opozorila glede potovanj na območja z največjim tveganjem za okužbo veljajo za nosečnice, saj virus zika najbolj ogroža ravno njihove še nerojene otroke. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo, naj nosečnice pred potovanjem obvestijo svojega ginekologa. V prvem in drugem trimesečju nosečnosti se bodočim mamicam svetuje, da razmislijo o potovanju in ga po možnosti odložijo na poznejše obdobje zaradi možnega negativnega vpliva okužbe z virusom zika na potek nosečnosti. Potniki z imunskimi motnjami, kroničnimi boleznimi in tisti, ki se na potovanje odpravljajo z otroki, naj se pred potovanjem posvetujejo s svojim zdravnikom ali se obrnejo na ambulanto za potnike, kjer jih bodo seznanili s potrebnimi preventivnimi ukrepi.

 

 

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112