Kaj z zamašenim nosom?

mar 12

Pozimi se nam pogosteje dogaja, da nas srbi nos, da kihamo, da imamo suh ali celo zamašen nos. Gr e za vnetje nosne sluznice ali rinitis, ta pa lahko, če ga zanemarimo in ne zdravimo, vodi tudi v resnejše bolezni (astma, bronhitis, sinusitis, vnetje srednjega ušesa).

Nos je s svojo sluznico namreč prva obrambna črta naših dihal – vdihani zrak se segreje, očisti in ovlaži, migetalčna aktivnost v nosu vdihane delce očisti v žrelo, obrambne molekule na površini sluznice imajo pomembno vlogo pri spopadanju telesa z vsemi »prišleki«. Kadar pa je površina sluznice nosu suha ali zasluzena (in nos zamašen), pa obrambni sistem sluznice nosu ne deluje tako, kot bi moral. In to lahko vodi v resnejše težave … Pomembno je torej, da skrbimo za zdravje nosne sluznice.

doktor24 23 zamasen nos 1Kako pa se tega lotiti? Vsekakor ima že pri preventivi zelo pomembno vlogo fiziološka raztopina, ki vlaži in tako vzdržuje najprimernejše okolje za delovanje nosne sluznice. Po mnenju specialistov za ušesa, nos in žrelo bi moralo redno čiščenje oziroma vlaženje nosne sluznice preiti v dnevno navado, tako kot ščetkanje zob … Ko se enkrat razvije vnetje nosne sluznice, pa je na voljo kar nekaj zdravil in domačih receptov za lajšanje težav.

Pri prehladnih težavah je pomembno čiščenje nosu, če je ta zamašen, je pomembno, da si nos poskusimo odmašiti. Če s kihanjem in usekovanjem »na suho« ne uspemo, si moramo pomagati. Kako pa? Za to obstaja veliko napotkov, receptov in nasvetov. Vodilo in cilj vseh pa sta, da se sluz, ki je nabrana v nosu, zmehča in izloči. Tako nos postane spet prehoden.

Kako se torej lotiti čiščenja? Zlati standard je, kot že rečeno, fiziološka raztopina, kako, koliko in kako pogosto jo uporabljati, pa je stvar različnih pristopov. Pri majhnih otrocih od kapljanja fiziološke raztopine v nos in brisanja s kosmom vate, aspiratorjev za aktivno sesanje nabrane sluzi (smrklja) iz nosu do pripravkov za spiranje nosu skozi eno in potem še drugo nosnico. Odrasli si znamo nos spihati in je čiščenje tako seveda enostavnejše, lahko pa si tudi mi pomagamo s spiranjem.

Ob zamašenem nosu lahko prehodno uporabimo kapljice za nos, ki pomagajo tako, da nos odmašijo in si ga lažje očistimo. Pri določenih vrstah kapljic je treba biti pozoren, da jih ne uporabljamo predolgo (največ nekaj dni), saj lahko ob pretiravanju trajneje poškodujejo sluznico, kar lahko vodi v kronične težave. Predvsem pri zamašenih in bolečih sinusih (obnosnih votlinah) in tudi ob trdovratno zamašenem nosu si lahko pomagamo tudi z vlažnimi vročimi inhalacijami (po domače: glavo si pokrijemo z brisačo in se sklonimo ter dihamo nad posodo z vročo vodo) – vroča para bo zmehčala zastalo sluz v votlinah in lažje jo bomo potem izpihali. Tukaj je seveda potrebna previdnost, da se ne opečemo, nikakor pa to ni primerno za majhne otroke. Z njimi se je bolje zapreti v kopalnico, kjer smo zrak prej navlažili z vročo vodo.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112