Urinska inkontinenca pri ženskah

mar 12

Urinska inkontinenca je nehotno uhajanje urina, ki predstavlja zdravstveni, socialni in psihični problem, ki pomembno vpliva na kakovost življenja ženske.

doktor24 23 inkontinenca 2Urinska inkontinenca je težavna tudi zato, ker o njej težko spregovorimo. Komunikacija med bolnikom in zdravnikom je ključnega pomena za uspešno odkrivanje in zdravljenje bolezni. Bolnice težave velikokrat ne omenijo zaradi sramu, nekaterim pa se zdi inkontinenca samoumevna oziroma normalna za njihovo starost. Šele na usmerjeno vprašanje zdravnika spregovorijo o svojih težavah.

Stresna in urgentna inkontinenca

Stresna urinska inkontinenca je nehotno uhajanje urina, ki nastane ob povečanju tlaka v trebušni votlini ob kašljanju, kihanju, športnih aktivnostih ali dviganju bremen. Za zadrževanje urina v mehurju in odvajanje je pomembno usklajeno delovanje sečnice in sečnega mehurja. Vzrok uhajanja urina je v slabosti podpornega tkiva sečnice in spremenjene lege sečnice. Slabost tkiva je lahko genetsko pogojena ali pa posledica porodov, dvigovanja bremen in prekomerne telesne teže.

Urgentna inkontinenca pa se kaže z močno nenadno potrebo po uriniranju, lahko tudi z večkratnim uriniranjem ponoči. Vzrok urgentne inkontinence je nehotno krčenje mišic sečnega mehurja zaradi motenj v njihovem oživčenju. Pogosto pa sta prisotni obe vrsti in takrat govorimo o mešani inkontinenci.

Zdravljenje – od življenjskega sloga do kirurškega posega

Vaje za krepitev mišic medeničnega dna
Vaje za krepitev mišic medeničnega dna Mišice medeničnega dna naj bi ženske stiskale, kot bi želele ustaviti curek urina. Trening mišic naj bo intervalen: dolgi stiski – 10 maksimalnih stiskov mišic s trajanjem 5–10 sekund z 10-sekundnimi odmori; kratki stiski – 5-krat na hitro maksimalno stisnemo mišice in popustimo. Takšen sklop kratkih in dolgih stiskov naj bi izvajale trikrat na dan, 5–7 dni v tednu. Mišice medeničnega dna lahko okrepimo z napravami za elektrostimulacijo ali s stimulacijo v magnetnem polju na posebnem stolu.
Zdravljenje je odvisno od vrste in stopnje inkontinence. Pomemben je celosten pristop, ki upošteva življenjski slog pacientke, starost, delo, ki ga opravlja. Pri zdravljenju moramo upoštevati spremljajoče bolezni, statiko rodil in suhost nožnice zaradi pomanjkanja hormona estrogena.

Zdravljenje poteka po stopnjah. Prvi so ukrepi za zdrav življenjski slog. Svetujemo zmanjšanje telesne teže, zaprtja, vnosa tekočin in kofeina, ki vpliva na pogostost uriniranja. Priporočamo pravilni položaj pri uriniranju in iztrebljanju, tehnike pri dvigovanju bremen in primerne športne aktivnosti.

Pri težjih stopnjah se odločamo za kirurško zdravljenje. Če so rodila spuščena, izvedemo klasično operacijo, pri kateri prerežemo sprednjo steno nožnice in dodamo podporne šive na mehur. Pogosto se odločamo za manj invazivno operacijo TVT, kjer napeljemo trak pod sečnico in ji s tem naredimo oporo. Če zaradi rizičnih dejavnikov ne moremo opraviti operacije, v nožnico vstavimo obroč, imenovan pesar.

Urgentno inkontinenco zdravimo s psihološkim treningom odlaganja uriniranja in podaljševanjem časa med uriniranji. Najbolj je uveljavljeno zdravljenje z zdravili antiholinergiki in betaagonisti, ki zmanjšujejo nujo po uriniranju in manjšajo krčenje mišic sečnega mehurja. Lahko se odločimo tudi za zdravljenje z botulin toksinom.

 

Težave z urinsko inkontinenco so pogoste, a o njih ženske preredko spregovorijo. Svetujemo vam, da težave zaupate svojemu zdravniku in se pogovorite o možnostih zdravljenja.

 

Zdravljenje z laserjem

Laser s toplotnim učinkom povzroča krčenje kolagena in njegovo ponovno rast, s tem pa se okrepi podpora sečnici. Postopek laserskega zdravljenja je podoben ginekološkemu pregledu. Ginekolog v nožnico vstavi tulec z lasersko sondo in z laserskim snopom osvetljuje sprednjo steno nožnice, nato pa s posebno sondo osvetljuje še vhod v nožnico. Postopek traja približno pol ure. Pacientka po posegu odide domov in lahko opravlja vsakodnevne aktivnosti. Laserska terapija je neinvazivna, ne poškoduje tkiv in organov, je neboleča in zato ne zahteva anestezije. Primerna je za ženske vseh starosti, tudi za starejše bolnice s kroničnimi boleznimi.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112