Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Krona

apr 15

Z zobobolom povezujemo tri vrste bolečine: topo, ostro skelečo ter kljuvajočo. Bolečina je lahko stalna, izzvana z dražljajem (toplo, hladno, sladko, na ugriz) ali se pojavi občasno. Včasih se bolečina razširi, pravimo da seva, v sosednje strukture. Poznavanje narave bolečine veliko pove o bolezenskem dogajanju v zobu, dlesni, kosti ali drugih strukturah v ustih.

Običajno je bolečina tista, ki nas pripelje k zobozdravniku. V zadnjem trenutku, tik pred dopustom ali pomembnim poslovnim potovanjem obiščemo zobozdravnika, ko so posegi omejeni in ne nujno povezani s takojšnjo prekinitvijo bolečine. Sami lahko s preventivnimi pregledi veliko pripomoremo k zgodnjemu odkrivanju bolezni zobne krone (karies) in podpornih struktur (parodontalna bolezen) ter se tako izognemo bolečini. S kliničnim pregledom, rentgensko diagnostiko in pravilnim načrtovanjem zdravljenja se zgoraj navedenim nevšečnostim lahko izognemo. Velik odstotek bolečinskih stanj je povezanih z vnetjem zobnega živca, njegovim odmrtjem in vnetjem kostne strukture ob vrhu korenine (granulom).

krona 1Začetni znaki vnetja zobnega živca so občutljivost na hladno, toplo in na sladko. Tedaj je zobna krona običajno že prizadeta s kariozno votlino, kjer se nam tudi zatika hrana. Krunoslav Pavlović, dr. dent. med. Zob mestoma spremeni barvo. Ob vnetju kosti ob korenini pa je bolečina običajno topa, morda kljuvajoča s sevanjem v sosednje strukture. Zob zaboli ob ugrizu ali poklopu. Vnetje zobnega živca lahko umirimo, če kariozni proces ne sega do njega. Na prizadeti del zobovine damo zdravilo, ki ga zatesnimo z začasno ali stalno zalivko. Tak zob spremljamo rentgensko in s testom vitalitete v nadaljnjem letu dni. Zobni živec tvori novo zobovino.

Ob predrtju živčne votline in izpostavitvi živca je treba slednjega odstraniti. Govorimo o zdravljenju koreninskega kompleksa. Odvisno od napredovanja vnetja živca se odločamo za različne protokole zdravljenja. Cilj zdravljenja korenin je odstranitev vse mrtvine, inficiranega dela zobovine, ter dokončna tesna polnitev vseh votlih predelov zoba od vhoda v kanal do konca korenine. Poznamo različne tehnike obdelave zobnih kanalov, ki jih v grobem delimo na ročne in strojne. Za najbolj učinkovite in natančne veljajo strojne tehnike odstranjevanja zobovine, kjer s pomočjo upogljivih in prilagodljivih nikelj-titanskih igel odstranimo zobovino najbolj enakomerno v smeri poteka kanala. To nam omogoča zelo tesno in neprehodno zatesnitev kanala ter zmanjšuje verjetnost predrtja zoba. Ob mehanski obdelavi kanala uporabljamo standardna razkužila, ki tudi kemijsko odstranjujejo organske ostanke v kanalu.

Odvisno od trdovratnosti vnetja se odločimo za zdravljenje z zdravilom, ki traja vsaj tri seje, ali pa zdravljenje dokončamo s polnitvijo v prvi seji. Vsako polnitev je treba tudi rentgenološko oceniti. Korektna polnitev praznih kanalov zapolni vse prostore ter tako prepreči ponovno prehajanje ali razmnoževanje mikroorganizmov v kanalih, ki bi povzročili vnetje v kosti ob korenini.

V ordinaciji se ob rednem pregledu in rentgenski analizi srečujemo tudi s polnitvami zob, ki so stare, porozne in prekratke. V kanalskem sistemu tako ostaja prostor, kjer imajo zaostale bakterije možnost razmnoževanja in širjenja proti vrhu korenine. Taki zobje bolijo občasno ali pa so povsem asimptomatski, rentgensko pa pogosto vidimo spremembe v kosti ob korenini. Tedaj se odločimo za odstranitev neprimerne polnitve, ponovno oblikovanje koreninskega kanala z odstranitvijo inficirane zobovine in aplikacijo zdravila za vsaj dve nadaljnji seji.

Ob zatesnitvi kanalskega sistema moramo primerno oskrbeti tudi zobno krono. Izbira nadomestila odvrtane zobne strukture je raznolika. Sem sodijo kovinske, kompozitne zalivke, fiksnoprotetična sidra (»fiber posts« ali kovinska), endokrone in krone. Ob izbiri skušamo ohraniti čim več zobne mase, zmanjšati verjetnost poke zoba in zagotoviti čim daljše in čim bolj kakovostno tesnjenje izdelka. To pomeni, da izdelek prepreči prehajanje mikroorganizmov iz ustne votline skozi polnilno maso v telo (kost). Ob res izjemno velikih defektih zoba se še vedno odločamo za sidra in krone, vendar študije kažejo na odlične rezultate tesnjenja in odpornosti na poke pri endokronah. Slednje nadomestijo le izgubljeno zobovino in se lepijo na preostanek zoba.

Ob protetičnem načrtovanju, pri izdelavi običajne kompozitne ali amalgamske zalivke se moramo vedno prepričati o stanju zobnega živca oziroma o primernosti koreninskega zdravljenja. Vsak najmanjši sum na vnetno spremembo v kosti ali neprimernosti zdravljenja je indikacija za ponovno odprtje zoba in ponovno zdravljenje korenine. Zobje z zdravimi oziroma pozdravljenimi koreninami so zagotovilo za dolgoročno uspešnost tako konservativnega kot protetičnega zdravljenja zobovja.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112