Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zaprtje (obstipacija)

apr 15

Zaprtje je razmeroma pogosta motnja pri odvajanju blata, pojavlja se predvsem pri starejših, le redko pa povzroči tudi resnejše težave in zaplete. Pomeni odvajanje manjših količin blata, ki ga pogosto spremljajo napenjanje, krči, včasih pa tudi zapeka (zasušitev blata).

zaprtje 1Težje se opredeljujemo o primernem ritmu odvajanja blata, ker smo ljudje različni in imamo tudi različne psihosocialne in druge navade. Za nekatere je normalno, da gredo na veliko potrebo tudi po trikrat na dan, za druge pa je normalno le enkrat do trikrat na teden.

Kateri so vzroki zaprtja? Najpogostejši vzrok je neprimerna oziroma nepravilno izbrana hrana , ki vsebuje premalo vlaknin in drugih potrebnih sestavin, ki ohranjajo normalno konsistenco blata. Zelo pomembna je tudi primerna telesna aktivnost, saj se ob opustitvi oziroma zmanjšanju telesne aktivnosti lahko zmanjša gibanje črevesa, oslabijo se trebušne mišice, to pa vpliva na zmanjšano pogostnost odvajanja blata.

Pogosto so vzroki lahko tudi organski. Sem spadajo polipoidne formacije, tumorji v širokem črevesu in danki, ki ožijo črevesno svetlino, kronične vnetne črevesne bolezni (crohnova bolezen, ulcerozni kolitis), divertikuloza, okvara vegetativnega živčevja, hemoroidi, nekatere druge presnovne bolezni.

zaprtje 2Kako si lahko pomagate sami? Priporočamo vam pogosto poseganje po hrani, ki vsebuje zadostno količino neprebavljivih ostankov rastlinskih vlaken in je sestavljena iz celuloze. Balastne snovi pospešujejo gibanje črevesa in tako vplivajo na njegovo redno praznjenje. V to skupino hranil spadajo predvsem različna semena, žita, surovo in neolupljeno sadje, posušeno sadje, suhe stročnice, zelje. Zelo pomembno je vzdrževati in skrbeti za redno telesno aktivnost. Skrbite za primeren vnos koristnih tekočin, pijte vodo in druge negazirane brezalkoholne pijače. Koristna je tudi uporaba mineralne vode z magnezijem, ki deluje kot blago naravno odvajalno sredstvo. Svetujemo izogibanje pretiranemu vnosu čokolade, banan, štrukljev, črnega čaja, suhomesnatih izdelkov. Če omenjeni naravni ukrepi ne zadostujejo in ne pripomorejo k odpravi težav, je nujno potreben posvet pri zdravniku, ki vam bo po natančni klinični oceni in izključitvi organskega obolenja svetoval primerno odvajalno sredstvo.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112