Ali je vedno treba izpuliti zob, ko boli?

jun 12

Ljudje pogosto obiščejo zobozdravnika zaradi bolečine, izpadle zalivke, mostička ali zlomljenih protez. Tedaj so posegi bolj ali manj nujne narave in usmerjeni k odstranjevanju vzrokov bolečine. Neprijetnim situacijam se lahko izognemo z rednimi pregledi in vnaprej načrtovanim zdravljenjem.

dr26 zobozdravnik 1Z natančnim kliničnim in rentgenološkim pregledom lahko odkrijemo začetke karioznih sprememb na zobu, pod prevleko, ugotovimo neuspešno endodontsko zdravljenje … Tako lahko še pravočasno s posegom ohranimo protetično konstrukcijo, zob ali pa omogočimo pacientu prijaznejše protetične rešitve, preden nastopijo težave. Ob rentgenski analizi lahko odkrijemo polnitve zob, ki so stare, porozne in prekratke. V kanalskem sistemu tako ostaja prostor, kjer imajo zaostale bakterije možnost razmnoževanja in širjenja proti vrhu korenine. Taki zobje bolijo občasno ali pa so povsem asimptomatski, rentgensko pa pogosto vidimo spremembe v kosti ob korenini. Tedaj se odločimo za odstranitev neprimerne polnitve, ponovno oblikovanje koreninskega kanala z odstranitvijo okužene zobovine in aplikacijo zdravila za vsaj dve nadaljnji seji.

Tak zob, zlasti če je pod prevleko, oskrbimo s sidrom in lahko še leta nosi obstoječo konstrukcijo. Z rentgenskim fotografiranjem zobnih kron ob pregledu odkrijemo kariozne lezije, ki se nahajajo v medzobnih prostorih, pod zalivkami in niso vidne s prostim očesom. Popravilo teh defektov bo pomenilo odnašanje manjšega obolelega dela zobovine, kot bi bilo to potrebno ob napredovali obliki, ki bi pacientu že povzročala težave (skelenje, zatikanje nitke, hrane med zobmi). Ugotavljanje in odstranjevanje karioznih sprememb lahko tudi prepreči zahtevnejše koreninsko zdravljenje, ki posledično zmanjša biološko vrednost zoba. Kontrolno fotografiranje ob pojavu kariozne spremembe naj bi se opravilo na vsaki dve leti. Ob slabši higieni na stiku zoba s krono lahko nastane karies ali pa se z leti razvije obzobni žep.

Najboljša preventiva je seveda nadzorovana higiena protetične konstrukcije s strani higienika ali zobozdravnika. Pravočasno odkritje razvoja lezije pa omogoči z relativno preprostimi posegi ohraniti protetiko, saj ji sicer grozi odstranitev. Odstranitev je seveda povezana z novim protetičnim načrtovanjem, kar je še malo, če pomislimo na izgubo zoba in morebitni prehod na snemne protetične rešitve (to pomeni protezo) ali implantološko obravnavo. Hitre, skoraj takojšnje fiksne protetične, implantološke in kombinirane rešitve praktično v nekaj dneh so pogosto kompromis na račun izgube rizičnih zob.

Zobe, ki bi jih lahko sicer še pozdravili (za kar bi potrebovali mesec, dva ali morda celo tri), se enostavno odstrani in na preostalih zdravih načrtuje protetične konstrukcije. Zelo malo pacientov, ki bi si želeli le zamenjavo obstoječih prevlek ali protez in imajo pogojno zdrave nosilce, dejansko obišče ordinacijo pravočasno.

Pri protetičnem načrtovanju se pogosto ukvarjamo s problemom, ali bi pacientu ponudili snemno ali fiksno protetično rešitev namesto zobnega vsadka. Pri tem nas vodijo številni dejavniki. Potrebe po hitrih, cenovno ugodnih storitvah pogosto vodijo v enosmerno ulico, kjer se postopki poenostavljajo in pacientom ni ponujena morda kompleksnejša rešitev zdravljenja zobovja, ki pa bi bila s stališča minimalne invazivnosti in biologije primernejša. Pomoč pri kompleksnejšem načrtovanju nam ponujajo začasni protetični izdelki. Ti premostijo vrzeli v zobni vrsti, ki so estetsko in funkcijsko moteče, hkrati pa imajo tudi terapevtski učinek. Začasni izdelki ohranjajo prostor vrzeli in varujejo pred nagibanjem sosednjih in vraščanjem nasprotnih zob v vrzel ter preprečujejo širjenje jezika in lica v prazni prostor vrzeli. Hkrati zagotavljajo tudi prenos grizne sile na pokostnico, tako upočasnijo raztapljanje alveolarne kosti in onemogočajo tudi njeno preoblikovanje. Vpliv na spreminjanje standardov in na kompromis ima tudi ekonomski vidik rešitve. Takšni kompromisi so strokovno vprašljivi ali pa ne izpolnijo želje pacienta. O različnih rešitvah se je treba pogovoriti in se odločiti za tisto, ki je dolgoročno najbolj stabilna, omogoča estetsko zadovoljstvo pacienta in je tudi zdravju prijazna. Tako tudi pravočasne, prehodne, začasne protetične rešitve ponudijo možnost ekonomskega načrtovanja.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112