Najbolj občutljiva sta ledveni in vratni predel

sep 18

Sodobni način življenja od nas zahteva vedno večje fizične in psihične napore, zato velikokrat pozabimo ali pa nimamo dovolj časa, da bi ustrezno skrbeli za svoje zdravje in tudi za zdravo hrbtenico. Skoraj vsak človek pa v svojem življenju doživi bolečino v hrbtenici. Če traja kratek čas, nanjo nismo zelo pozorni. Drugače pa je, če traja dlje časa in nas moti pri vsakdanjem delu.

Dejavniki tveganja za nastanek akutnih, prehodnih in v nadaljevanju tudi kroničnih bolečin v hrbtenici so slaba telesna drža, nepravilni ponavljajoči se gibi, dolgotrajne prisilne drže v delovnem ali domačem okolju, telesna neaktivnost, ki oslabi mišice trupa in še dodatno obremeni hrbtenico, pretirana športna aktivnost in prekomerna telesna teža. Najbolj občutljiva dela hrbtenice sta ledveni in vratni predel, saj je tam hrbtenica najbolj gibljiva. Bolečine v teh predelih so zato najpogostejše.

Hrbtenica je kompleksen organ

Sestavljena je iz 24 vretenc, ki so med seboj povezani z malimi sklepi, vezmi in medvretenčnimi hrustančnimi ploščicami. Znotraj vretenc se nahaja hrbtenični kanal, kjer leži hrbtenjača. Iz hrbtenjače prek ozkih kostnih kanalčkov vretenc potekajo živčne korenine, ki nato nadaljujejo svoj potek do predela telesa, ki ga oživčujejo. Pomembno vlogo pri opori hrbtenice imajo vezi in obhrbtenične mišice. Vsi deli hrbtenice so skozi življenje podvrženi postopnim obrabam, te pa so vzrok različnih vrst bolečine.

Bolečina v križu – lumbalgija

Bolečine v križu so posledica degenerativnih sprememb, ki prizadenejo kostno-vezivni del hrbtenice. Pogosto pa so vnetno-degenerativno spremenjene tudi hrustančne medvretenčne ploščice. Te obrabe so največkrat posledica dolgotrajnih statičnih obremenitev hrbtenice, kot so dalj časa trajajoče sedenje ali stoja. Ker ob tem največkrat ni pomembnejšega ukleščenja živčnih struktur, je bolečina omejena na križni predel. Topa moteča bolečina se pogosto razširi tudi v obhrbtenično mišičje, včasih pa tudi v predel ritnic.

Bolečina v križu s širjenjem bolečine v nogo – lumboishialgija (išias)

Napredovala obraba medvretenčne ploščice lahko vodi do pretrganja njenega vezivnega obročka, ob tem pa se njena mehkejša vsebina iztisne v hrbtenični kanal in uklešči priležno živčno korenino. V teh primerih se bolečini v križu pridruži še bolečina v nogi, ki največkrat zajame predel zadnjega dela stegna, goleni vse do stopala in pete. Bolečini je lahko pridružena tudi motnja občutenja po koži v teh predelih (mravljinčenje, odrevenelost) in redko tudi oslabelost mišic stopala. Herniji, zdrsu medvretenčne ploščice, strokovno rečemo hernia disci. Največkrat so prizadeti spodnji deli ledvene hrbtenice.

Bolečine v vratu – cervikalgija

Bolečine v vratu so največkrat posledica dolgotrajnih prisiljenih drž telesa v vratnem delu hrbtenice. Temu so pogosto podvržene osebe, ki delajo v pisarni, za računalnikom, in tudi fizični delavci s specifičnimi obremenitvami. Obraba vratne hrbtenice se klinično največkrat pokaže z bolečinami v vratu, ki se pogosto širijo tudi v zatilje in povzročajo kronične glavobole. Neredko zato posamezniki poleg slikovnih preiskav vratne hrbtenice opravijo tudi slikanje glave. Poleg širjenja bolečine v zatilje pa se ta pogosto širi tudi v predel med lopatici in ramenska obroča. Ti bolniki pogosto tožijo zaradi vrtoglavosti in slabšanja vida, čeprav okvar na ravnotežnem organu ali očeh objektivno ni.

Bolečina v vratu s širjenjem v zgornjo okončino – cervikobrahialgija

Napredovale obrabe vretenc in medvretenčnih ploščic lahko tudi na vratni hrbtenici vodijo do zoženja hrbteničnega kanala in medvretenčnih kanalčkov, kjer ležijo hrbtenjača in živčne korenine. Če je zdrs medvretenčne ploščice izrazitejši, se pojavijo bolečine tudi v zgornji okončini in odrevenelost ali mravljinčenje po roki oziroma posameznih prstih. V redkih primerih se lahko huje uklešči tudi sama hrbtenjača. Takrat so prizadete vse štiri okončine in takemu bolniku grozi huda nevrološka okvara oziroma ohromelost.

Zdravljenje degenerativnih bolezni hrbtenice

Zdravljenje degenerativnih bolezni hrbtenice je kompleksno in mora biti prilagojeno posamezniku. Delimo ga na konservativno in operativno. Na srečo velika večina bolečin mine, je prehodna. Bolečina popusti ob ustrezni protibolečinski terapiji in čas do okrevanja skrajša fizioterapevtska obravnava. Pri tem je bistveno, da vsakemu bolniku pripravimo načrt zdravljenja, pozorno spremljamo napredovanje in se sproti odločamo za bolj invazivne metode zdravljenja, kamor spada operativna – kirurška terapija. Osnovni namen kirurških tehnik je razširitev zoženega hrbteničnega kanala in priležnih kanalčkov, kjer ležijo utesnjena hrbtenjača in ukleščene živčne korenine. V primeru hernije pa odstranimo tudi degenerirani del hrustančne ploščice. S tem posegom sprostimo živčne strukture in jim omogočimo, da se jim povrne normalno delovanje. Sodobne kirurške metode vključujejo tudi uporabo umetnih medvretenčnih ploščic in vijakov, s katerimi poskušamo čim bolj ohraniti naravno anatomsko strukturo hrbtenice in upočasniti nadaljnje degenerativne procese.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112