Ali smo zakisani?

sep 18

Kislinsko-bazno ravnotežje, bolj poznano kot pH v telesu, je del biološke homeostaze. Vrednost merimo iz arterijske krvi. Normalna znaša od 7,36 od 7,42. Kadar je pH krvi nižji od te številke, govorimo o acidozi oziroma prebitku kislin. Kadar je pH višji, pa o alkalozi oziroma prebitku baz.

Kako prepoznamo težave?

Simptomi ob acidozi so lahko težko dihanje, bolečine, slabost, bruhanje, oslabelost, aritmije in motnje zavesti. Simptomi ob alkalozi pa so odvisni od vzroka zanjo. Pojavijo se lahko oslabelost, krči, otekanje, slabost, bruhanje, aritmije in motnje zavesti. Diagnozo vedno postavimo z odvzemom arterijske krvi in jo zdravimo vzročno.

PH urina ni enak pH krvi!

Velikokrat slišim, da se ljudje pogovarjajo, kako so svojo »zakisanost « potrdili s testnim lističem za analizo pH urina. Toda: pH urina ni enak pH krvi. Ph urina je rezultat delovanja kislinsko-baznega ravnotežja v telesu in ne znak njegove porušenosti. Na pH urina resnično lahko vplivate s hrano in prehranskimi dodatki. To dejstvo tudi s pridom izkoristimo pri posameznikih z ledvičnimi kamni. Svetujemo jim pitje tekočin ter uživanje sadja in zelenjave, saj se v višjem pH urina večina kamnov težje tvori.

Ali je »bazična dieta« koristna?

Diete, ki jih lahko najdete na spletu proti tako imenovani »zakisanosti «, niso popolnoma zgrešene. Opisujejo namreč zdrav način prehranjevanja. Opustitev rafiniranih sladkorjev, zmanjšanje uživanja mesnih izdelkov, predelanih ogljikovih hidratov – bele moke, alkohola, gaziranih pijač, živalskih maščob in več uživanja sadja, zelenjave in oreščkov je vsekakor koristen nasvet. Vse to sodi v zdrav način prehranjevanja in brez dvoma se boste počutili bolje. Tovrstne diete torej ne odsvetujemo, temveč jo celo priporočamo, vendar iz popolnoma drugih razlogov, kot je zakisanost. Taka dieta zniža srčno-žilno ogroženost, zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni in debelosti.

Vaše telo je vedno v optimalnem območju pH

Če bi bilo kako drugače in bi bil vaš pH izven tega območja, bi imeli zdravstvene težave in bi hitro končali v bolnišnici. Merjenje pH vašega urina ni odraz vaše zakisanosti telesa, temveč posledica korekcije viška kislin. To vzdrževanje ravnovesja za vaše telo ne predstavlja nobenega napora in zato pri tem ne potrebuje nikakršne pomoči. Diete, ki so v skladu s smernicami zdravega prehranjevanja, so za vas koristne. Tistim, ki imate zdravstvene težave, ki zahtevajo posebne omejitve v prehrani, pa svetujem posvet z izbranim zdravnikom.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112