Zdravljenje krčnih žil

okt 22

Načinov zdravljenja krčnih žil je več. Odvisni so od stadija bolezni in od težav, ki jih ta povzroča. Osnovno je kompresijsko zdravljenje. Težave ublažijo tudi venoaktivna zdravila v obliki tablet.

krcne zile 30 1Varice lahko iz obtoka odstranimo s sklerozantno terapijo ali kirurško. Danes so v ospredju novejše, manj invazivne endovenske metode zdravljenja, kjer krčno žilo v lokalni anesteziji zaprejo z njene notranje strani.

Kompresijsko zdravljenje

To je povijanje nog z elastičnimi povoji ali nošenje medicinskih kompresijskih nogavic, ki stiskajo preveč razširjene vene, normalizirajo delovanje venskih zaklopk in preprečujejo otekanje. Zdravljenje predlaga flebolog po kliničnem pregledu. Način povijanja je natančno določen in ga je treba usvojiti. Enostavnejše je nošenje kompresijskih nogavic. V tem primeru zdravnik določi kompresijsko stopnjo, pred nakupom pa je potrebna natančna meritev, ki omogoča pravilno izbiro velikosti nogavic. Elastični povoj ali kompresijsko nogavico je treba nositi čez dan, od jutra do večera. Kompresijsko zdravljenje lahko izvajamo le, če je arterijska prekrvitev nog ustrezna.

Venoaktivna zdravila

Bolnik jih jemlje v obliki tablet. Vsebujejo flavonoide – antioksidante in protivnetno delujoče snovi, ki nekoliko ublažijo venske težave, kot so otekanje, bolečine v nogah in nočni krči. Jemati jih je treba dlje časa vsakodnevno. Primerna so kot dodatek h kompresijskemu zdravljenju ali kadar to ni izvedljivo.

Sklerozantno zdravljenje

Poteka z vbrizganjem detergenta – sklerozantnega sredstva z injekcijo v veno. To sredstvo žilno steno poškoduje in veno zlepi. Vena se počasi razgradi. Primerno je za manjše varice, v katerih kri teče v obratno smer in jih na tak način izključimo iz obtoka. Hkrati s sklerozacijo je treba izvajati tudi kompresijsko zdravljenje.

     
 

Na kratko o krčnih žilah

krcne zile 30 2Krčne žile so eden najpogostejših vzrokov za boleče in utrujene noge. S staranjem se njihova pojavnost povečuje. V četrtem desetletju življenja jih ima približno 20 odstotkov, v skupini nad 60 let pa kar polovica ljudi. Kako prepoznamo težave? Na nogah skozi kožo presevajo tanke modrikaste lasnice, pa tudi nekoliko širše vene, ki jih imenujemo varice. Te so pogosto zvijugane in mestoma zelo razširjene. Pogost je pekoč občutek v poteku razširjene vene. Sčasoma se pojavi otekanje nog, ki je izrazito v drugi polovici dneva in zvečer, ponoči med spanjem pa oteklina povsem izgine. Noge so pogosto boleče, utrujene in težke, še zlasti zvečer. Ponoči se v mečih lahko pojavljajo krči, od tod izhaja izraz krčne žile. Ob napredovanju bolezni se na koži goleni pojavijo srbeč izpuščaj in rjavkaste lise, v skrajnem primeru tudi razjeda.

 
     

Kirurško zdravljenje

Primerno je za velike krčne žile. Poleg klasične operacije, ki zahteva hospitalizacijo in splošno anestezijo, obstajajo tudi novejše, precej manj agresivne endovenske metode zdravljenja. To sta na primer laserska in radiofrekvenčna zapora vene, pri katerih razširjeno veno s katetrom zaprejo z njene notranje strani in jo tako izločijo iz obtoka. Metodi opravljajo ambulantno, v lokalni anesteziji, zato hospitalizacija ni potrebna.

Življenjski slog za zdrave vene

Za lahkotnejše noge lahko veliko naredimo tudi sami. Izogibati se je treba dolgotrajnemu stanju ali sedenju, zlasti s prekrižanimi nogami, kajenju in izpostavljenosti visokim temperaturam. Skrbeti je treba za primerno telesno težo in redno telesno vadbo. Zelo koristni športi so hoja, hitra hoja, tek, tek na smučeh, kolesarjenje, plavanje, golf in ples, ker pri teh aktivnostih z zmernim in enakomernim krčenjem mišic goleni venska kri pravilno odteka iz goleni proti srcu in v nogah ne zastaja.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112