Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Zdravje ustne votline in zdravje človeka kot celote

okt 22

Že Hipokrat in Galen sta poudarila pomembnost jezika v diagnostiki in prognozi obolenj. Danes vemo zagotovo: vsak obisk pri zobozdravniku je zdravniški pregled, ki ocenjuje zdravje ustne votline in zdravje človeka kot celote.

zdravje ustne 30 1Bolezenska dogajanja v ustih, zlasti vnetja, vplivajo na naše sistemsko zdravje in potek kroničnih bolezni.

Obenem pa se številne sistemske bolezni in nekatera zdravila lahko odrazijo s težavami v ustih. Zobozdravniki se danes vse pogosteje srečujemo s sistemskimi vplivi različnih bolezni na dogajanje v ustih, zato svoje terapije temu prilagajamo in se usmerjamo v dolgoročno ohranitev oziroma zaščito zdravih dlesni in zobovja. Tudi protetične izdelke načrtujemo tako, da čim manj ogrožajo sistemsko zdravje.

Bakterije potujejo iz obzobnih žepkov v kri Najboljšo ilustracijo vpliva vnetja v ustih na celotno telo oriše povezava med parodontalno boleznijo in diabetesom. Znano je, da imajo bolniki z zmernim parodontitisom (tega lahko opišemo nekako takole: 28 zob z žepi globine 6–7 milimetrov) v ustih rano površine, ki ustreza površini dveh dlani. Gramnegativne bakterije v obzobnem žepu pomenijo veliko nevarnost za vdor bakterij in njihovih presnovkov v krvni obtok ter vplivajo na oddaljena mesta in organe.

Zmanjšanje vnetja v ustih – boljši nadzor diabetesa

Bolnike s sladkorno boleznijo tipa 2 spremlja 2,8-krat večja verjetnost odmika dlesni od zoba in 3,4-krat večja verjetnost rentgenske zaznave izgube alveolne kosti oziroma kosti, v katero je vraščen zob. Z antibiotičnim zdravljenjem, mehanskim čiščenjem in dezinfekcijo obzobnih žepov napredovale parodontalne bolezni zmanjšamo koncentracijo glikoziliranega hemoglobina do deset odstotkov. Zmanjšanje vnetja v ustih pa izboljša nadzor nad nihanjem sladkorja v krvi in omogoči boljši nadzor nad samo boleznijo. Slabo nadzorovano sladkorno bolezen na drugi strani povezujemo z zmanjšanim izločanjem sline, pekočimi usti in jezikom ter suhimi usti. Taki bolniki so bolj dovzetni za vnetja ustne votline, vnetja obzobnih tkiv in za hitrejši razvoj ter napredovanje kariesa.

Zdravila in terapije, ki poslabšujejo stanje v ustih

Sem sodijo antikoagulacijska terapija, kemoterapija in imunosupresivna terapija … Nekoliko aktualnejša je v zadnjih letih tudi bisfosfonatna terapija pri osteoporozi, ki znatno zmanjša imunsko odpornost kosti (zavira nastajanje žil v kosti in zavre kostno resorpcijo), s čimer lahko povzroči osteonekrozo oziroma odmiranje kostnega tkiva. Posege, kot so puljenje zob, parodonto-kirurški posegi, ki pomenijo stik čeljustne kosti z okoljem v ustih, je treba izvajati z antibiotično zaščito, ki pa še vedno ne zagotavlja popolne varnosti. Določena vnetna stanja so lahko tudi sama sprožilci vnetja in odmiranja kosti.

Redni pregledi ob jemanju bisfosfonatov

Pred uvedbo terapije sta priporočljiva pregled in posvet pri zobozdravniku, ki oceni potencialno nevarna mesta, kjer bi lahko prišlo do vnetij in zapletov in jih odpravi še pred uvedbo terapije. Redni kontrolni pregledi po jemanju bisfosfonatov so potrebni, še zlasti pa skrbno načrtovani posegi vsaj tri mesece po prejetju letnega odmerka bisfosfonata. Vsa vnetja niso vidna ob kliničnem pregledu, zato je treba opraviti tudi rentgen obeh čeljusti, ki razkrije dogajanje v kosti ob vrhovih korenin.

Pazite na svoje (zobno) zdravje

Ustna votlina je del našega telesa in tako jo moramo tudi obravnavati. Obisk pri zobozdravniku ni le mehanska zamenjava amalgamske zalivke ali puljenje bolečega zoba. Vsak obisk pri zobozdravniku je zdravniški pregled, ki ocenjuje zdravje ustne votline in človeka kot celote.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112