Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Kdor si mane oči, ni nujno utrujen

okt 22

Krivci za srbeče, suhe in pordele oči so lahko suh in klimatiziran zrak, zakajenost prostorov, cvetni prah, uporaba kontaktnih leč, včasih pa tudi kakšna bolezen. Če težavam ne namenimo ustrezne pozornosti, lahko sčasoma pride do v poškodb površine očesa.

Kako pa z očmi pravilno ravnamo?Prvi nasvet se glasi: veliko mežikajte. Solze namreč vlažijo, podmažejo, ščitijo in čistijo oko. Svoje oči boste zaščitili in jim zagotovili dovolj vlažnosti tudi z zadostno količino spanja, pitjem zadostnih količin vode ter rednimi odmori na vsakih 20 do 30 minut pri večjih obremenitvah. V svojo delovno rutino za računalnikom vključite naslednjih nekaj ukrepov: zaslon ekrana naj bo od oči oddaljen vsaj pol metra in pod ravnjo oči, saj je pri tem zaradi zmanjšanja očesne reže izhlapevanje solz manjše. Po vsakih dvajsetih minutah dela za dvajset sekund zamižite ali poglejte v daljavo.

Sjögrenov sindrom, zdravila, pomanjkanje vitamina A ...

Težave s suhimi očmi so lahko posledica življenjskega sloga, včasih pa so posredi tudi različne bolezni. Suhe oči so sicer pogosto težava starejših, še posebno žensk. Pogosteje se pojavijo pri tistih, ki imajo bolezni vezivnega tkiva, sjögrenov sindrom, se zdravijo z estrogeni ali nekaterimi drugimi zdravili (zdravila za zniževanje krvnega tlaka, diuretiki, hormonski kontraceptivi, antidepresivi …), pri pomanjkanju vitamina A, prehodne težave pa lahko nastopijo tudi po laserskih operacijah za odpravljanje dioptrije.

Nekateri imajo težave zvečer, drugi pa zjutraj

Ločimo hiposekrecijsko in evaporativno suho oko. Vzrok prvega je manjše izločanje solz, težave so izrazitejše zvečer. Evaporativna oblika oziroma povečano izhlapevanje solz pa je največkrat posledica disfunkcije meibomovih žlez, uporabe kontaktnih leč ali očesne alergije. Simptomi so izrazitejši zjutraj. Evaporativna oblika je pogostejša kot hiposekrecijska, lahko pa obe obliki nastopita skupaj.

Umetne solze, gretje vek in zdravila

Zdravljenje je lahko podporno lubrikantno, protivnetno ali kirurško. Svetujemo uporabo umetnih solz, to je kapljic, ki so po sestavi podobne solzam. Na površini očesa zadržujejo solzni film in tako vlažijo oko. Če je potrebno apliciranje več kot štirikrat dnevno, svetujemo uporabo umetnih solz brez konzervansov. O vrsti umetnih solz in pogostosti dajanja se posvetujte z oftalmologom. Na voljo je veliko različnih produktov, zagotovo bo vsakdo našel primernega zase. Pri zdravljenju suhega očesa z disfunkcijo meibomovih žlez bolnikom svetujemo redno gretje vek, in sicer vsaj po nekaj minut dvakrat na dan, ter toaleto vek. Včasih je potrebno zdravljenje z antibiotiki. Protivnetno zdravljenje suhega očesa zajema predvsem kortikosteroide, ciklosporin A in antibiotike ter maščobne kisline omega 3.

Uživajte lososa, sardine in laneno olje

Študije so pokazale, da je pri zdravljenju in preprečevanju nastanka suhih oči pomembna hrana, ki ima veliko omega 3 in malo maščobnih kislin omega 6. Pri ustreznem uživanju teh je izboljšanje vidno tako pri Schirmerjevem testu kot pri TBUT. Včasih je težko doseči ustrezen vnos kislin omega 3 s hrano, takrat potrebujemo ustrezne nadomestke. Maščobe so za zdravje oči in organizma nasploh nepogrešljive. Maščobne kisline omega 3 spadajo med funkcionalna živila, to so tista, ki poleg zagotavljanja osnovnih hranil prispevajo k boljšemu zdravstvenemu stanju ali zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni. Morske ribe (losos, sardine) ter laneno olje naj bodo na našem jedilniku, če imamo suhe oči.

Kajenje, alkohol, kava in suho oko ne gredo skupaj

Ni odveč napisati, da cigaretni dim draži oči in poslabša težave, ki jih imamo zaradi suhega očesa. Sočasna uporaba kontaktnih leč stanje še poslabšuje. Seveda imajo težave tudi pasivni kadilci. Ob uživanju alkohola sta bili ugotovljeni hiperosmolarnost solz in zmanjšana stabilnost solznega filma. Že majhne količine alkohola poslabšajo simptome suhega očesa. Nekatere študije so pokazale tudi, da pitje kave pri nekaterih ljudeh poveča produkcijo solz, vendar je učinek precej individualen.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112