Ste kdaj slišali za preddiabetes?

okt 22

Do leta 2030 naj bi sladkorna bolezen zasedla sedmo mesto med glavnimi vzroki umrljivosti, danes pa je vodilni vzrok slepote, amputacij ter odpovedi ledvičnega delovanja. Zgodnje odkrivanje in čimprejšnje zdravljenje je ključno, pri čemer nam lahko pomaga znanje o preddiabetesu.

Preddiabetes je stanje, pri katerem je raven krvnega sladkorja višja od normalne, ne pa še dovolj visoka za postavitev diagnoze sladkorne bolezni tipa 2. Brez ustreznih ukrepov preddiabetes v obdobju nekaj let običajno tudi preide v sladkorno bolezen, vendar je mogoče z zdravim načinom življenja to preprečiti in doseči ter vzdrževati normalne vrednosti krvnega sladkorja.

Nosečnice z diabetesom morajo biti po porodu previdne

Težave lahko napoveduje tudi nosečnostna sladkorna bolezen, za katero je značilna visoka koncentracija sladkorja v krvi med nosečnostjo. Pojavi se pri eni od 25 nosečnosti in je pogosto povezana z zapleti pri mami in otroku. V večini primerov po porodu izgine, ostaja pa pri materah in njihovih otrocih povečano tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2 pozneje v življenju. Približno polovica mater bo razvila diabetes tipa 2 v obdobju od pet do deset let po porodu.

Skoraj polovica bolnikov je neodkritih

Kljub preprostemu in poceni testiranju ostaja skoraj polovica bolnikov z diabetesom neodkritih in posledično brez zdravljenja, ki bi ga potrebovali, zato jih ima tretjina v času diagnoze že vsaj en zaplet. Nezdravljena sladkorna bolezen pa vodi do razvoja srčno-žilnih bolezni, okvare ledvic, živcev, očesnega ozadja ter tako imenovanega diabetičnega stopala. Vse to lahko preprečimo, če težave odkrijemo dovolj zgodaj in jih po diagnozi resno obravnavamo. Terapija diabetesa vključuje izobraževanje in vzgojo bolnikov ter njihovih svojcev, zdrav življenjski slog, zmanjšanje telesne teže, dietno prehrano, redno telesno dejavnost ter zdravljenje s peroralnimi zdravili oziroma inzulinom.

Prepoznate simptome in znake diabetesa?

  • Povečana žeja (polidipsija),
  • pogosto uriniranje (poliurija),
  • nepojasnjena izguba telesne teže,
  • utrujenost,
  • razdražljivost,
  • zamegljen vid,
  • počasnejše celjenje ran,
  • zmanjšana odpornost,
  • prisotnost ketonov v urinu.
NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112