90 odstotkov žensk preboli vsaj eno okužbo spodnjih sečil

feb 19

Okužbe sečil so v ambulantah zdravnikov družinske medicine po pogostosti takoj za okužbami dihal. Moški v primerjavi z ženskami zbolijo poredko, ker je njihova sečnica anatomsko oddaljena od anusa in ker so izločki prostate baktericidni (uničujejo bakterije). Nasprotno imajo ženske zaradi kratke in ravne sečnice, ki je blizu anusa, pogoste okužbe sečil.

Anatomsko delimo okužbe sečil na vnetja spodnjih (mehur, sečnica) in zgornjih (ledvica) sečnih poti. Pogostejša so vnetja spodnjih sečil. Značilni simptomi so nenadno siljenje in pekoče odvajanje manjših količin vode, bolečina in občutljivost nad sramnico ter spremenjena vonj in barva urina. Nemalokrat pacienti opazijo kri v urinu. Ob prizadetosti zgornjih sečil se pojavijo še vročina, bolečina v ledvenem predelu in bruhanje. Pot okužbe je večinoma ascendentna, to pomeni po sečnici navzgor. Starejši pacienti so ponavadi slabše hidrirani. Nepopolno ali preredko praznjenje mehurja omogoči bakterijam, da se namnožijo. Kadar gre za bolnika, ki ima ob tem vstavljen trajni urinski kateter, je zapletov še več. Bakterije po steni katetra namreč še lažje vdrejo višje v sečila in povzročajo ponavljajoča se vnetja.

Srednji curek!

Pravilen odvzem urina za potrditev okužbe je zelo pomemben. Oddati je treba vzorec srednjega curka urina, zaželeno jutranjega. Spolovilo naj bo umito. Prvi curek urina se spusti v školjko, srednjega odda v posodico, končnega zopet zavrže.

Zlati standard: antibiotiki

Zdravljenje nezapletenega vnetja spodnjih sečil je enostavno in kratko. Že na podlagi simptomov lahko zdravnik predpiše od trido petdnevno terapijo z ustreznim antibiotikom. Pri bolnikih, ki imajo dodatne dejavnike tveganja, kot so simptomi več kot sedem dni, starost nad 65 let, funkcijske ali anatomske nepravilnosti sečil, nosečnost, sladkorna bolezen, ponavljajoče se okužbe sečil ali so imunsko kompromitirani, je treba odvzeti sandford (kulturo urina) in terapijo z antibiotikom podaljšati. V primeru ponavljajočih se težav opravimo dodatne diagnostične preiskave, kot so ultrazvok sečil, rentgenska slika, mikcijski cistouretrogram, cistoskopija, pregled prostate s transrektalnim ultrazvokom … Če težave izzvenijo, je potrebna kontrola. Bolnika opozorimo, da prvo izboljšanje pričakujemo že po treh dneh, sicer naj se v ambulanti javi najpozneje po končani antibiotični terapiji.

Urološki čaj in pripravki iz brusnic

Bolnikom priporočamo pitje od dveh do treh litrov tekočin na dan in skrb za redno odvajanje vode. Primerno je pitje urološkega čaja in pripravkov iz brusnic. Slednji zmanjšajo sposobnost pritrditve bakterij na sluznico sečil (mehurja in sečnice) in s tem možnost za njihov razrast.

Kako se obrišete po opravljeni veliki potrebi

Najpogostejši povzročitelj uroinfektov je bakterija, ki izvira iz črevesja (Escerichia colli). Da se izognete prenosu, svetujemo po opravljeni veliki potrebi brisanje od spredaj nazaj. Pri spolno aktivnih svetujemo odvajanje vode takoj po spolnem odnosu. Tudi vzdrževanje normalne vaginalne flore zmanjšuje možnost uroinfekta, zato ne uporabljajte agresivnih mil za intimno nego in ne spirajte nožnice z vodo. Določena kontracepcijska sredstva (diafragma, spermicidi) niso priporočljiva, če ste nagnjeni k vnetju sečil. V primeru ponavljajočih se težav se posvetujte z izbranim zdravnikom o možnosti profilaktičnega zdravljenja.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112