Kaj pa če ni pluska

feb 19

 

Odločili ste se imeti otroka, vedno težje pričakovanega modrega pluska pa od nikoder. Iz meseca v mesec ista zgodba … Neuspeh načenja živce, trpi marsikateri odnos in samopodoba tako ženske kot moškega. In to zadeve seveda le poslabša.

Najprej si poskusite urediti in umiriti življenje. Poskrbite za zdravo prehrano, dovolj gibanja in vse ostalo, kar sodi k zdravemu načinu življenja. Na tej točki bi morala svetovati še, da se ne obremenjujte in ne skrbite ter da se sprostite in uživajte v spolnosti. Pa ne bom, ker to že vse veste. Gotovo pa ima v vsej zgodbi zelo pomembno vlogo glava, naše razmišljanje.

Ovulacijski test

Ena od dostopnih metod je enostavna uporaba ovulacijskega testa, ki vam bo z veliko verjetnostjo povedal, kdaj bo pri vas nastopila ovulacija, takrat je možnost zanositve seveda največja – 24 ur po ovulaciji oziroma po sprostitvi jajčeca je to zmožno oploditve. Ampak ni tako zelo na tesno … Moške semenčice lahko namreč v ženskem telesu preživijo tudi do sedem dni. Čakajoč jajčece. So pa možnosti seveda večje, če pride do izliva časovno tesno okoli ovulacije. Na marsikaterih forumih lahko zasledite različne napotke in čudežne prijeme, kako zanositi – teh se ne bom dotikala, ker jih strokovno ne poznam in ne morem presojati.

neplodnost 1Niste edini …

Marsikateri par, ki si želi otroka, ima težave z zanositvijo, to v današnjem času žal ni nobena redkost. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije naj bi bilo po vsem svetu neplodnih kar okoli 80 milijonov prebivalcev. V Sloveniji je po nekaterih podatkih neplodnih okoli 15 odstotkov parov, število pa naj bi naraščalo.

Malo statistike za predstavo: če vzamemo deset parov, ki so se odločili imeti otroka, bo približno trem to uspelo takoj v prvem mesecu rednih in nezaščitenih spolnih odnosov, v roku pol leta se jim bodo pridružili še trije do štirje pari. V enem letu bo nosečih devet od desetih žensk, v dveh letih pa morda vseh deset. Kam bo padel posamezen par, je nemogoče napovedati. In ni rečeno, da jih bo na koncu res deset pričakovalo otroka. Ali če številke obrnemo – vsak mesec imate ob predpostavki, da sta oba zdrava in da vse poteka tako, kot mora, približno 30 odstotkov možnosti, da uspešno zanosite. Se pravi – ne le da mora priti do oploditve jajčeca, pač pa se mora oplojeno jajčece tudi uspešno ugnezditi v maternici in se začeti razvijati. Na tej poti je kar nekaj možnih zapletov, od ovir na poti (neprehodni jajcevodi) ali neuspešne ugnezditve zaradi razlogov v maternici do pomembnih okvar oplojenega jajčeca. Plusek pa bomo videli šele takrat, ko bo embrio ugnezden v maternici in bo raven nosečniškega hormona dovolj visoka.

No, pa stopimo korak nazaj …

Kaj sploh je neplodnost

O diagnozi neplodnosti govorimo tedaj, ko ženska po enem letu rednih spolnih odnosov, pri katerih par ne uporablja nikakršne kontracepcije, ne zanosi. Delno gre razloge iskati v tem, da se za otroke odločamo vse pozneje (to je problem predvsem pri ženskah) in da živimo razmeroma stresno življenje, kar vpliva tudi na povsem fiziološke funkcije telesa. Seveda so razlogi tudi čisto medicinski in neodvisni od načina življenja, velikokrat pa so telesne motnje delovanja rezultat življenjskega sloga … Nič kaj enostavno. Lahko so samo pri ženski ali samo pri moškem, včasih pa so razlogi za neplodnost pri obeh partnerjih. Med najpogostejšimi vzroki za težave z zanositvijo so pri ženskah hormonske motnje, motnje v menstrualnem ciklu oziroma motnje ovulacije, slaba prehodnost ali celo neprehodnost jajcevodov, endometrioza, kjer se maternično tkivo razrašča zunaj maternične votline in lahko vodi v proces brazgotinjenja jajčnikov in jajcevodov. Pri moškem pa lahko težave povzroča prešibek izliv, premajhno število semenčic v izlivu ali pa teh sploh ni oziroma so mrtve, slaba kakovost semenčic, lahko pa tudi pomanjkanje testosterona ali kakšne prirojene napake, ki imajo za posledico spremenjeno sestavo semenske tekočine.

Marsikdaj pa vzroka za neuspešno zanositev enostavno ne najdemo. Nedvomno so z neplodnostjo povezani kajenje, prekomerno uživanje alkohola, debelost in stres. Kot že rečeno, stres in preobremenjenost vplivata na našo hormonsko sliko, spremenjeni hormoni pa imajo seveda velik vpliv na zanositev.

Kako naprej?

Če ste poskusili že vse, kar vam je dostopno in če enostavno ne gre, ne čakajte predolgo. Odpravite se na pregled k zdravniku. Ta se bo odločil za nadaljnje preiskave tako pri moškem kot pri ženski. Najenostavnejša, najhitrejša in morda niti ne tako zelo neprijetna preiskava je spermiogram oziroma pregled semenske tekočine. To je lahko prvi korak za usmeritev. Od tod naprej pa naslednjič – če ne bo vmes že pluska.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112