Ko kaplja in curlja

mar 12

Urinska inkontinenca je nehotno uhajanje urina, ki predstavlja zdravstveni, socialni in psihični problem, ki pomembno vpliva na kakovost življenja ženske.

Urinska inkontinenca je težavna tudi, ker o njej težko spregovorimo. Komunikacija med bolnikom in zdravnikom je ključnega pomena za uspešno odkrivanje in zdravljenje bolezni. Bolnice težave velikokrat ne omenijo zaradi sramu ali pa se jim zdi inkontinenca samoumevna oziroma povezana s starostjo. Šele na usmerjeno vprašanje zdravnika spregovorijo o svojih težavah.

Vsaka ženska je zgodba zase

Inkontinenco delimo na stresno in urgentno, pogosto pa sta prisotni obe vrsti in takrat govorimo o mešani inkontinenci. Stresna urinska inkontinenca je oznaka za nehotno uhajanje urina, ki nastane ob povečanju tlaka v trebušni votlini ob kašljanju, kihanju, športnih aktivnostih ali dviganju bremen. Za zadrževanje urina v mehurju in odvajanje je pomembno usklajeno delovanje sečnice in sečnega mehurja. Vzrok za to vrsto inkontinence sta slabost podpornega tkiva sečnice spremenjena lega sečnice. Slabost tkiva je lahko genetsko pogojena ali pa je posledica porodov, dvigovanja bremen in prekomerne telesne teže. Urgentna inkontinenca pa se kaže z močno nenadno potrebo po uriniranju, lahko tudi z večkratnim uriniranjem ponoči. Njen vzrok je nehotno krčenje mišic sečnega mehurja zaradi motenj v njihovem oživčenju.

Zdravljenje je odvisno od vrste in stopnje inkontinence

Pomemben je celosten pristop, ki upošteva življenjski slog pacientke ter starost in delo, ki ga opravlja. Pri zdravljenju moramo upoštevati spremljajoče bolezni, statiko rodil in suhost nožnice zaradi pomanjkanja hormona estrogena. Zdravljenje vselej poteka po stopnjah. Prvi so ukrepi za zdrav življenjski slog. Svetujemo zmanjšanje telesne teže, zaprtja, vnosa tekočin in kofeina, ki vpliva na pogostost uriniranja. Priporočamo pravilni položaj pri uriniranju in iztrebljanju, ustrezne tehnike pri dvigovanju bremen in primerne športne aktivnosti.

Vaje za krepitev mišic medeničnega dna

Mišice medeničnega dna naj bi ženske stiskale, kot bi želele ustaviti curek urina. Trening mišic naj bi bil intervalen. Izvajamo dolge stiske (10 maksimalnih stiskov mišic s trajanjem 5–10 sekund z 10-sekundnimi odmori) in pa kratke stiske (5-krat na hitro maksimalno stisnemo mišice in popustimo). Takšen sklop kratkih in dolgih stiskov naj bi izvajale 3-krat na dan, 5–7 dni v tednu. Mišice medeničnega dna lahko okrepimo tudi z napravami za elektrostimulacijo ali s stimulacijo v magnetnem polju na posebnem stolu.

Pri težjih oblikah: kirurško zdravljenje

Če so rodila spuščena, izvedemo klasično operacijo, pri kateri prerežemo sprednjo steno nožnice in dodamo podporne šive na mehur. Pogosto se odločamo za manj invazivno operacijo TVT, pri kateri napeljemo trak pod sečnico in ji s tem naredimo oporo. Pri ženskah, kjer zaradi rizičnih dejavnikov ne moremo opraviti operacije v nožnico, vstavimo obroč, imenovan pesar.

Dodatne možnosti

Urgentno inkontinenco zdravimo še s psihološkim treningom odlaganja uriniranja in podaljševanjem časa med uriniranji. Najbolj je uveljavljeno zdravljenje z zdravili antiholinergiki in beta agonisti, ki zmanjšujejo nujo po uriniranju in manjšajo krčenje mišic sečnega mehurja. Lahko se odločimo tudi za zdravljenje z botulinum toksinom, ki ga vbrizgamo v sprednjo steno mehurja.

Najnovejša laserska terapija

Laser s toplotnim učinkom povzroča krčenje kolagena in njegovo ponovno rast, s tem pa se okrepi podpora sečnici. Sam postopek je podoben ginekološkemu pregledu. Ginekolog v nožnico vstavi tulec z lasersko sondo in z laserskim snopom osvetljuje sprednjo steno nožnice, nato pa s posebno sondo osvetljuje še vhod v nožnico. Postopek traja približno pol ure. Pacientka po posegu odide domov in lahko opravlja vsakodnevne aktivnosti. Laserska terapija je neinvazivna, ne poškoduje tkiv in organov, je neboleča in zato ne zahteva anestezije. Primerna je za ženske vseh starosti, tudi za starejše bolnice s kroničnimi boleznimi.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112