Uhajanje urina med spolnim odnosom

mar 12

Uhajanje urina med spolnim odnosom je relativno pogosta težava, saj resne študije opisujejo, da urin med spolnimi odnosi občasno uhaja od 10 do 24 odstotkom žensk.

ugajanje urina 1O tej težavi pa s svojim zdravnikom spregovorijo le trije odstotki žensk, zato je zaupanje med pacientko in zdravnikom zelo pomembno.

Že leta 1950 je nemški zdravnik Grafenberg pisal o »ženski ejakulaciji«, uhajanju neke tekočine med doživljanjem orgazma. Takrat so mislili, da tekočina izvira iz skenejevih žlez ob sečnici, ki izločajo tekočino, pomembno kot vlažilo pri spolnih odnosih, a so pri nenadnem velikem izlivu tekočine dokazali, da je ta tekočina urin.

Dvema tretjinama žensk uhaja urin ob penetraciji (vstopu spolnega uda v nožnico), pri tretjini žensk pa uhaja urin ob doživljanju orgazma. Vzrok uhajanja urina pri penetraciji je povezan s stresno urinsko inkontinenco, vzrok uhajanja pri orgazmu pa je bolj povezan s prekomerno aktivnim sečnim mehurjem. Lahko pa je vzrok tudi v mešani inkontinenci, ko sta prisotni obe vrsti. Za natančno opredelitev vzroka je potreben pregled pri ginekologu.

Zdravljenje je večplastno

Osnova zdravljenja so vaje za krepitev mišic medeničnega dna (keglove vaje). Priporočamo psihološki trening, s katerim se naučimo odlagati začetek uriniranja. Svetujemo tudi izogibanje kavi, pravemu čaju in alkoholu, ki pospešujejo izločanje urina. Pred spolnimi odnosi pa naj ženska izprazni sečni mehur. Pri prekomerno aktivnem sečnem mehurju uporabljamo zdravila antimuskarinike, ki vplivajo na gladke mišice sečnega mehurja. Stresno inkontinenco pa lahko zdravimo tudi operativno, z nameščanjem trakov pod sečnico (TVT), ali pa se odločimo za novejšo neinvazivno lasersko metodo, ki jo izvajamo ambulantno.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112