Vročina slabo vpliva na vensko ožilje

jul 25

Vročina je razlog, da krčne žile poleti povzročajo več težav, kot so utrujene, težke ali boleče noge ter otekanje goleni in gležnjev. Ponoči se v mečih pojavljajo krči. Zjutraj težav z nogami ponavadi ni, čez dan pa se stopnjujejo in so najizrazitejše zvečer. Skoraj vsi, ki imajo kronično vensko bolezen, tožijo, da jim poleti noge povzročajo več preglavic. Nekateri imajo težave izključno poleti.

dr39 krcne zile 2Vensko popuščanje se zgodi, ko vene nog ne uspejo več učinkovito odvajati venske krvi proti srcu. Kri v njih zastaja ali celo teče v napačno smer, to je stran od srca.

V vročem okolju se arterije in vene razširijo, kar pomeni, da je v njih več krvi. To dogajanje po eni strani omogoča ohlajanje telesa, po drugi strani pa obremeni venski sistem. Če vene ne delujejo optimalno, bo zastoj krvi v nogah izrazitejši in se bodo ob tem pojavile težave.

Otekanje nog

Ko se vene razširijo in venska kri v nogah zastaja, iz njih začne uhajati tekočina, ki se kopiči v tkivu. Tako noge otečejo. Oteklina je najizrazitejša v predelu gležnjev, torej na najnižji točki, kjer je pritisk krvi na vensko steno največji. Značilno je, da čez noč, ko ležimo in so pritiski v venah nog majhni, splahni.

Utrujene, težke ali boleče noge

Oteklina v podkožnem tkivu nog povzroči občutek utrujenih, težkih ali bolečih nog. Ta občutek je tako kot oteklina najizrazitejši zvečer. Do jutra povsem izzveni.

Nočni krči v mečih

Nočni krči v mišicah meč so pogost simptom venske bolezni. Pojasnimo jih lahko s pomanjkanjem kisika in kopičenjem odpadnih snovi, ki so posledica presnove v celicah in jih slabo delujoč venski sistem ne uspe dovolj hitro odplavljati.

Kako pomagati nogam poleti

Obstaja več ukrepov, ki jih lahko med seboj kombiniramo. Kompresijsko zdravljenje je eden od temeljev zdravljenja venske bolezni. S povijanjem nog z elastičnimi povoji ali z nošenjem medicinskih kompresijskih nogavic zmanjšamo pritisk v venah nog, s tem pa preprečimo otekanje in tudi vse druge težave, ki so povezane z njim. Če vam ga je zdravnik flebolog svetoval, ga poleti ni dobro opuščati, čeprav ga številni zaradi vročine težje prenašajo. Kompresijsko zdravljenje vsaj prvo polovico dneva je zagotovo boljše kot njegova popolna opustitev. Tistim, ki nimajo hudih težav, lahko pomagajo preventivne nogavice 140 DEN.

Vensko aktivna zdravila vsebujejo flavonoide – antioksidante. Dobi se jih v prosti prodaji, brez recepta. Ta zdravila delujejo na vensko steno tako, da zmanjšajo vnetje v njej, jo učvrstijo in zmanjšajo uhajanje tekočine iz vene v tkivo. Posledično je manj otekanja in neprijetnega občutka težkih, utrujenih ali bolečih nog. Če so venske težave izražene le poleti, je vensko aktivna zdravila smiselno jemati le v tem obdobju.

Zdrav način življenja je pri težavah z venami zelo dobrodošel. Ker je za normalen odtok venske krvi proti srcu ključna aktivnost mišic meč, je telesna aktivnost nepogrešljiva, še zlasti koristni so hoja, plavanje in kolesarjenje. Polurni sprehod vsak dan bo vene razbremenil. Izogibati se je treba dolgotrajnemu nepremičnemu stanju ali sedenju. Med počitkom je noge dobro dvigniti. Koristna sta tudi masaža nog v smeri od gležnjev proti stegnom in hlajenje nog s hladnim tušem v smeri od gležnjev navzgor proti kolenom.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112