Neprijetna težava

nov 13

Polovica ljudi, starejših od petdeset let, ima vsaj enkrat v življenju težave s hemoroidi. Spremembe v sodobnem načinu življenja prebivalstva vplivajo na pojav hemoroidov v vse nižjih starostnih obdobjih. Pri ženskah so hemoroidi povečini povezani z nosečnostjo.

Notranji in zunanji hemoroidi

hemeroidi 42Hemoroidi so razširjeni venski pleteži v predelu zadnjika, v katerem se pojavi zastoj venske krvi. Primerjamo jih lahko s krčnimi žilami na nogah. Če so spremenjene vene znotraj zadnjikove kanala, govorimo o notranjih hemoroidih, pri zunanjih hemoroidih pa so spremenjene vene pod analnim sfinkterjem – mišico, ki zapira zadnjik. Notranji hemeroidi lahko tudi zdrsnejo skozi zapiralko in štrlijo iz zadnjika.

Pri hemoroidih, tako kot pri krčnih žilah, obstaja dedna nagnjenost. Verjetnost nastanka hemoroidov pa je povezana še z debelostjo, nosečnostjo in poporodnim obdobjem, torej s stanji, kjer se pojavi zvišan tlak v trebuhu (zaprtje, kašelj, dvigovanje bremen) ter povi- Povzeto po članku Vita Vidmarja, dr. med., specialista internista šanim krvnim tlakom (predvsem v venskem sistemu portalnega obtoka). Povišan tlak v venah nastane trudi zaradi napenjanja pri zaprtju in odvajanju trdega blata. To je lahko posledica nepravilne prehrane, kar pomeni, da zaužijemo premalo vlaknin in premalo tekočine. Tudi driska lahko povzroči povečano napenjanje črevesja. Pri ženskah v obdobju menstruacije lahko zadrževanje vode v telesu povzroči zaprtje. Tudi dolgotrajno sedenje povečuje verjetnost pojava hemoroidov.

Kdaj nastopijo težave

Čeprav ima veliko ljudi hemoroide, nimajo vsi težav zaradi njih. Težave povzročajo povečani, vneti in trombozirani hemoroidi ter tisti, ki zdrsnejo iz telesa. Draženje, srbenje in krvavitev se najpogosteje pojavijo ob in po iztrebljanju. Pojavi se lahko tudi sluzast izcedek.

Največji problem pa je zagotovo bolečina, ki je lahko ob zapletih, kot je na primer tromboza, precejšnja. Sicer pa je najpogostejši znak pri notranjih hemoroidih sveža kri na blatu in straniščnem papirju. Notranji hemoroidi nimajo enakega oživčenja kot zunanji, zato bolečina pri njih nastopi šele, ko zdrsnejo skozi mišico zapiralko in v njej povzročijo krč.

Preprečevanje težav

Prvi preventivni in kurativni ukrepi naj bodo izboljšanje prehranskih navad, pogostejša telesna dejavnost in izogibanje dolgotrajnemu sedenju. Ob težavah je potreben posvet z zdravnikom o bolezenskih znakih, posebej krvavitvah. Po temeljitem proktološkem pregledu se specialist pri nižjih stopnjah izpadanja črevesja največkrat odloči za elastično ligaturo (vstavitev gumijastega obročka na bazo hemoroidnega pleteža), pri višjih stopnjah pa je potrebno operativno zdravljenje.

Zdravljenje in kaj lahko storimo sami

Pri blažjih oblikah hemoroidov vam bo zdravnik lahko svetoval različna mazila, svečke ali zdravila v obliki tablet, težave pa lahko omilit tudi s preventivnimi ukrepi in pravilno higieno. Vsekakor v prehrano vključite veliko vlaknin, ki so prisotne v polnozrnatih izdelkih, svežem sadju in zelenjavi. Izogibajte se začinjeni hrani, kavi in alkoholu. Pomembno je tudi, da vsak dan popijete dovolj tekočine.

Glede iztrebljanja vsekakor velja opozorilo, naj bodo le-ta redna in kratka, predvsem pa ne pritiskajte ne napenjajte se med iztrebljanjem. V zvezi s tem še en nasvet: izogibajte se suhemu, odišavljenemu toaletnemu papirju. Pomembna je tudi telesna aktivnost – priporočljivo je, da redno telovadite, tako kot je, na drugi strani, pomembno, da izogibajte dolgotrajnemu sedenju. Ker je vse več tako imenovanih sedečih poklicev, velja upoštevati nasvet, vmes večkrat naredite kratek premor oziroma nekajminutno pavzo izkoristite za krajši sprehod. Zagotovo je samoumevno, da je pomembno, da področje hemoroidov vzdržujte čisto in suho.

Če se stanje ne izboljša v nekaj dneh, se posvetujte z zdravnikom. Ob stopnjujočih se bolečinah in krvavitvah morate čim prej obiskati zdravnika.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112