Težave z bradavicami, HPV in genitalni herpes

jun 21

Virusne bradavice so neprijetnost, s katero se srečuje veliko ljudi. Še bolj neprijetne so virusne spolne okužbe. Kako jih preprečiti in kako zdraviti?

Humani papiloma virusi (HPV)

Humani papiloma virusi (HPV) sodijo v družino papilomavirusov. Poznamo več kot 100 različnih genotipov HPV, od katerih le nekateri povzročajo nastanek bradavic. Približno 40 vrst povzroča okužbe v genitalnem področju, le nekateri genotipi pa so povezani z rakom na materničnem vratu. Glede vpliva na nastanek raka delimo HPV na skupino z nizkim, srednjim in visokim tveganjem: • HPV z nizkim tveganjem povzročajo le nastanek kožnih bradavic (roke, obraz), ki so popolnoma nenevarne. • Najpogostejša predstavnika srednje rizičnih HPV sta HPV 6 in 11. Ti povzročajo zelo neprijetne genitalne bradavice (kondilome) na vlažni koži okoli spolovila in zadnjične odprtine. • Visoko rizični HPV (najpogostejša sta HPV 16 in 18) pa so povezani z nastankom predrakavih in rakavih sprememb na materničnem vratu. HPV 16 in 18 bradavic ne povzročata.

Testiranje na okužbo s HPV

Okužba s HPV je najpogostejša virusna spolno prenosljiva okužba. S testom HPV je mogoče ugotoviti okužbo z visoko rizičnimi (onkogenimi) HPV, ki so torej ključni pri nastanku predrakavih in rakavih sprememb na materničnem vratu. Vendar pozitiven test še ne pomeni, da bo dejansko prišlo do razvoja raka materničnega vratu, saj pri večini žensk okužba sama izzveni v približno dveh letih, za kar pa je potrebno dobro delovanje imunskega sistema. Pomen testa HPV se pokaže, če ginekolog ob pregledu ugotovi blage patološke spremembe v celicah materničnega vratu, saj mu izvid testa HPV v tem primeru pomaga pri odločitvi o nadaljnjem ukrepanju za preprečitev nastanka raka. Najzanesljivejši način za dokazovanje HPV je testiranje DNK, kjer se dokaže genetski material (DNK) virusov znotraj celic. Pred dvema najpogostejšima povzročiteljema raka na materničnem vratu (HPV 16 in 18) se lahko zaščitimo s cepljenjem, bistvena pa je preventiva v smislu zmanjšanja možnosti okužbe s HPV. Pomembni so zaščiteni spolni odnosi z uporabo kondoma, čim manjše število spolnih partnerjev ter začetek spolnega življenja šele takrat, ko je maternični vrat že dozorel in zato odpornejši, ne pa že v zgodnjih najstniških letih.

Virusne bradavice

Virusne bradavice so torej pogosta, nenevarna okužba kože ali sluznic, ki jo povzroča človeški papiloma virus (HPV). Čeprav obstaja več kot 100 različnih tipov tega virusa, pa le nekateri povzročajo nastanek bradavic. Okužimo se lahko v katerem koli starostnem obdobju, najpogostejše pa so pri otrocih in mladostnikih. Virus se prenaša z dotikom, pa tudi prek okuženih predmetov in tal (na bazenih, v telovadnicah …). Virus se lahko pri posamezniku prenese tudi z enega na drugo mesto na koži, če se bradavica poškoduje in se s tem virus razširi v okolico, predvsem pri poškodovani ali razmočeni koži. Za samo okužbo je ključno delovanje imunskega sistema. Obdobje od okužbe do samega nastanka bradavic je dolgo, lahko tudi več kot leto dni. Vrste virusnih bradavic so odvisne od tipa virusa, ki jih povzroča, in lege na telesu. Navadne bradavice (verrucae vulgaris) najpogosteje najdemo na prstih, hrbtiščih rok, kolenih in komolcih. So čvrsti izrastki hrapave površine in kožne barve, pogosto imajo na sredini drobne črne pike. Poznamo še palmoplantarne bradavice, ki se nahajajo na dlaneh in podplatih, pecljate bradavice, bradavice ob nohtih, ploščate bradavice in že omenjene genitalne bradavice (kondilome).

Zdravljenje virusnih bradavic

Nekatere izginejo same, druge ostanejo na koži več let. So vir okužbe, za mnoge tudi estetsko moteče in večinoma jih zato tudi zdravimo. Če ne povzročajo težav in če ne moti njihov videz, se lahko z zdravljenjem počaka, morda bodo izginile same. Najpogosteje se za zdravljenje uporablja salicilno kislino (v obliki raztopin ali obližev za samozdravljenje, namen zdravljenja je luščenje in draženje, bradavica počasi izgine) in zamrzovanje s tekočim dušikom s temperaturo –96 stopinj Celzija, ki uniči z virusi okužene celice, obenem pa povzroči vnetje. Postopek je nekoliko boleč in ne pušča brazgotin. Zdravljenje ponavljamo na 3–4 tedne, dokler bradavica v celoti ne izgine. Opravlja ga zdravnik.

GENITALNI HERPES

Je spolno prenosljiva okužba, ki jo povzročata HSV-1 in HSV-2 (herpes simpleks virus tip 1 in 2). Okužimo se lahko pri oralnem, vaginalnem ali analnem spolnem odnosu z okuženo osebo. Potreben je neposredni stik sluznice ali kože z izločki, ki vsebujejo virus. Petina okuženih nima bolezenskih znakov, vendar virus vseeno izločajo i

Simptomi

Pri izraženi bolezni se ob prvi okužbi pojavijo vročina, bolečine v mišicah in sklepih, pekoče uriniranje, povečane dimeljske bezgavke ali prozoren izcedek. Nato se pojavijo za herpes značilni mehurčki na koži ali sluznici na področju spolovil, danke ali ust. Mehurčki počijo, nastala kožna sprememba je boleča in se celi več tednov. Prvi okužbi lahko pozneje sledijo zagoni bolezni, ki so ponavadi blažji.

Postavitev diagnoze

Zdravnik diagnozo postavi s kliničnim pregledom, za njeno potrditev pa se lahko odvzame vzorec s kožne spremembe ali sluznice in se ga nato analizira glede prisotnosti virusa herpesa simpleksa. Pri bolnikih brez bolezenskih znakov pa se lahko izvede testiranje na prisotnost protiteles proti virusu v krvi.

Zdravljenje in preventiva

Zdravilo za popolno ozdravitev genitalnega herpesa ne obstaja, lahko pa razmnoževanje virusa zaviramo z določenimi protivirusnimi zdravili. Če so zagoni zelo pogosti, jih lahko preprečujemo z dolgotrajnim jemanjem zdravil vsakodnevno, s tem pa tudi zmanjšamo tveganje za prenos okužbe na še neokuženega spolnega partnerja. Osnovni način preprečevanja okužbe je izogibanje neposrednemu stiku z okuženimi izločki, saj je okužba z genitalnim herpesom možna kljub uporabi kondoma – herpetične spremembe se namreč lahko pojavljajo zunaj področja, zaščitenega s kondomom.

 

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112