Postopoma opažate, da čedalje slabše vidite, ali pa se vam vid poslabša na hitro. V vsakem primeru velja, da morate ob spremembah v vidni ostrini čim prej obiskati oftalmologa, da vas pregleda in postavi pravo diagnozo.

Poslabšanje vida lahko pomeni tudi začetek nekaterih bolezenskih stanj, ki jih je treba čim prej zdraviti.

Razlogov za poslabšanje vida je namreč veliko, nekaj najpogostejših pa se bomo dotaknili v tem prispevku.

Sprememba dioptrije

Najpogostejši (in najenostavnejši za zdravljenje) razlog, da slabše vidite kljub očalom ali kontaktnim lečam, je sprememba dioptrije. Pri mlajših se vid najpogosteje spreminja pri gledanju na daljavo, pri starejših, po 40. letu starosti, pa se začnejo pojavljati težave pri gledanju na bližino, pri branju, delu z računalnikom … V tem primeru je treba ponovno izmeriti dioptrijo in zamenjati stekla na očalih oziroma kontaktne leče. Čeprav je predpis novih očal enostaven, pa je razlogov za spremembo dioptrije lahko več (ne le »EMŠO«).

Keratokonus

Gre za degenerativno nevnetno obolenje roženice, ki ob napredovanju bolezni postaja vse tanjša in vse bolj izbočena. Prvi znamenji, ob katerih lahko posumite na bolezen, sta čedalje slabša vidna ostrina in hitre spremembe dioptrije. Obolenje se uspešno zdravi s posegom »roženični crosslinking«, s katerim se napredovanje bolezni ustavi.

Pojav sive mrene

S starostjo lahko naša naravna leča postane bolj motna, kar vpliva na vidno ostrino. V začetnih fazah lahko pride do spremembe dioptrije, pri napredovanju bolezni, ko z očali ne vidimo več dobro, pa tudi sprememba dioptrije pri vidu ne pomaga. Možen je pojav dvojne slike, barve niso več tako izrazite. Takrat je potrebna operacija sive mrene, pri kateri se spremenjeno očesno lečo odstrani in vstavi umetno, ki je zopet čista, prozorna.

Kaj pa bolezenska stanja?

Bolezni mrežnice prizadenejo mrežnico, del očesa, kjer se nahajajo celice, ki »sprejemajo « svetlobne signale iz okolja in jih prenesejo do vidnega živca. Mednje sodi med drugim tudi diabetična retinopatija, kjer gre za okvaro mrežničnega žilja ob slabo zdravljeni sladkorni bolezni. Ker gre za posledico sladkorne bolezni, lahko skrbimo za preventivo (urejena sladkorna bolezen). Druga pomembna bolezen, ki prizadene mrežnico, je okvara rumene pege oziroma starostna degeneracija makule. Ta je vodilni vzrok slepote v razvitem svetu pri ljudeh, starejših od 60. let. Učinkovitega zdravljenja ni, možna je le upočasnitev napredovanja stanja. Glede na to, da je rumena pega »center« ostrine vida, pomeni njena prizadetost resne težave z vidom …

Glavkom

Pravimo mu tudi zelena mrena in pomeni skupino bolezni, katerih skupna značilnost je napredujoča okvara vidnega živca. Najpomembnejši dejavnik za nastanek bolezni je zvišan očesni tlak. Zelo pomembno je pravočasno in pravilno zdravljenje, saj se napredovanje bolezni ustavi ali vsaj zelo upočasni. Če je glavkom odkrit dovolj zgodaj, lahko večinoma ohranimo dobro vidno funkcijo in s tem kakovost življenja. Razlogov za slabši vid je torej veliko. Vsekakor je ob težavah prvi korak obisk specialista oftalmologa, saj gre lahko tudi za resnejše stanje. Če boste prišli domov le z novimi modnimi očali, pa seveda toliko bolje.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112