Se vam kdaj zgodi, da ne slišite dovolj dobro? Ali pa ne slišite določenih višjih frekvenc? Vam kdo utiša televizor s komentarjem »Zakaj imaš pa tako na glas?«, ko pride v sobo?

Kar eden od treh ljudi, starejših od 65 let, ugotovi, da slabše sliši. Pojav naglušnosti v starosti imenujemo presbiakuza. Najprej se začnejo izgubljati zvoki visokih frekvenc (na primer zvonjenje telefona, budilke, ptičje petje, ženski in otroški glasovi). Sledi slabo razumevanje televizije, radia. Vedno pogosteje takšni ljudje berejo z ustnic, posebno v hrupnem okolju ali ko poteka več pogovorov hkrati. Ker je izgubljanje sluha postopno, ponavadi počasno in nič ne boli, ga redko prepoznamo sami in se ga pogosto zavemo šele ob resnejših težavah pri komunikaciji, ki jih sprva prav tako pripišemo tihemu oziroma nerazumljivemu govorjenju drugih.

Nikakor ni potrebe za strah ali paniko, ko se enkrat soočite z dejstvom, da slabše slišite. Ni potrebe, da bi bilo življenje bolj stresno in manj kakovostno … Potreben je pregled pri zdravniku, ki vas bo napotil k specialistu otorinolaringologu. Ta bo opravil vse potrebne preiskave in testiranja sluha, nato pa vam bo skladno s pravili stroke in zdravstvenega zavarovanja svetoval in predpisal slušni aparat. Vsak slušni aparat ni primeren za vsakogar, zato akustik pri izbiri upošteva vse informacije, ki jih dobi od specialista o okvari sluha, avdiogram, anatomijo ušesa, želje o funkcijah in videzu aparata, življenjski stil, raznolikost slušnega okolja in tudi ročne spretnosti ter finančne zmožnosti človeka s slabim sluhom.

Slušni aparat je elektronska naprava, narejena za to, da poudari zvoke. Nanjo se je treba navaditi. Nekaterim to predstavlja težavo, a se vztrajnost pri nošenju zagotovo splača. Za vzdrževanje sposobnosti razpoznavanja glasov in posledično razumevanje govora je nujno, da smo v stiku z zvoki. Da sluh ostaja v kondiciji, ga je treba uporabljati.

Z napredkom medicine ni nobenega razloga, zakaj bi ga bili prisiljeni uporabljati manj. Le bobu je treba reči bob in potrkati na prava vrata.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112