Ko vas stalno nekam tišči

jan 21

Prekomerno aktiven sečni mehur (PASM) je po definiciji Mednarodnega združenja za inkontinenco (International Continence Society – ICS) opisan kot težava z zelo pogostim in urgentnim odvajanjem vode, nemalokrat povezana tudi z uhajanjem vode oziroma inkontinenco.

Pogosto je pridruženo tudi večkratno nočno vstajanje zaradi siljenja na vodo. Ob težavah in iskanju vzroka (ki bi bilo lahko denimo vnetje mehurja ali bolezni prostate) pa običajno ne najdemo patoloških ali drugih sprememb, ki bi lahko povzročile to stanje.

Kako normalno deluje mehur?

mehur 55 1Mehur je votel, mišičast, raztegljiv organ. Polni se prek dveh sečevodov, ki prihajata iz ledvic, in je natančno oživčen. V steni mehurja je mišica, njene vitre potekajo v vseh smereh, kar omogoča, da se mehur razteza in krči v vseh smereh. Ko je mehur poln, je raztegnitev njegovih sten signal, da je čas za krčenje sten mehurja, s čimer se mehur v curku izprazni. Kapaciteta odraslega mehurja je 400–500 ml. Iz mehurja vodi sečnica, ki je pri ženski zelo kratka, dolga okoli 3–5 cm, pri moških pa daljša.

Da urin ne uhaja, preprečujeta dve mišici zapiralki (sfinktra), krožni mišici, ki obdajata sečnico. Ko se skrčita, jo stisneta, kar onemogoči pretok urina. Notranji sfinkter oživčuje avtonomno ali vegetativno živčevje, torej ni pod vplivom naše volje. Nahaja se okoli notranjega ustja sečnice, ob izhodu sečnice iz mehurja. Zunanji sfinkter je iz progaste muskulature, je pod vplivom naše volje, torej ga lahko sprostimo, ko želimo urinirati. Nahaja se na zunanjem koncu sečnice. Medenično dno je mišično-vezivna dinamična plošča, ki zapira medenični izhod in podpira organe male medenice in trebušne votline ter omogoča normalen položaj vratu mehurja in sečnice.

Sečni mehur se torej počasi polni s sečem, ki priteka po sečevodih iz obeh ledvic. Pri tem se mišica stene mehurja ali detruzor razteza, pri določeni napolnjenosti mehurja pa se sproži refleksni mehanizem, ki povzroči krčenje mišice sečnega mehurja, pri tem pa ta iztisne seč iz mehurja v sečnico. Pri PASM je razteznost mehurja zmanjšana in se krčenje mišice mehurja sproži že pri najmanjši napolnjenosti mehurja. Zaradi tega imajo bolniki občutek stalnega tiščanja na vodo.

Koga prizadene ta težava?

mehur 55 2PASM prizadene tako ženske kot moške. Med spoloma ni razlik, saj ima te težave približno 17 odstotkov žensk in 16 odstotkov moških. Pri ženskah je kar štirikrat pogosteje povezan z uhajanjem vode kot pri moških. Pogostost teh simptomov se stopnjuje s starostjo. Uhajanja vode pri PASM pa ne smemo mešati z uhajanjem vode pri stresni inkontinenci, kjer je vzrok v oslabitvi podpornih mišic, ki obdajajo sečnico. Ta oslabitev je pri ženskah najpogosteje starostna, pri moških pa ponavadi zaradi poškodbe po operaciji prostate. Zelo pomembno je pri bolnikih s povečano prostato odkriti tiste, ki imajo pridruženo še PASM, saj je takih kar 40 odstotkov.

Postavljanje diagnoze

V pomoč nam je vprašalnik PASM, ki ga izpolni bolnik. Če je ta zbral osem ali več točk, je velika verjetnost, da ima PASM. Posebno pri moških moramo biti pozorni na težave, ki jih povzroči povečana prostata, saj te lahko oponašajo težave pri PASM. Urologi za točno diagnozo opravijo še posebne diagnostične preiskave, potreben je tudi obisk nevrofiziologa, ki lahko izključi težja nevrološka obolenja.

Zdravljenje simptomov

Zdravljenje je večstopenjsko. Najprej poskusimo bolnika naučiti normalnega odvajanja vode. To vključuje fizioterapijo, vedenjsko terapijo, spremembo življenjskega sloga in spremembo nekaterih prehranjevalnih navad. V prehrani je treba omejiti pravo kavo, alkohol, umetna sladila in sladkor.

Pomagamo si s keglovimi vajami ali elektrostimulacijami za krepitev mišic medeničnega dna, vodenjem urnika mokrenja, metodami povratne informacije o delovanju mehurja in tudi z zdravili. Zdravil je več vrst, delujejo pa približno enako. Sproščajo gladke mišice mehurja, ki se zato lahko bolj napolni, preden se pojavijo refleksi za praznjenje. Pomembno je poudariti, da je zdravljenje dolgotrajno, v večini primerov celo vseživljenjsko. Pri bolnikih z glavkomom je potrebna posebna previdnost, prav tako pri bolnikih z okvaro ledvic ali jeter in pri nosečnicah.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112