Kaj pa govorite tako tiho? Nič ne slišim …

jan 21

Za nami so bučni dnevi novoletnega veselja ter praznovanja ob koncu starega in začetku novega leta. Poleg obilice hrane in pijače so ti dnevi prinesli tudi precej hrupa: veselo razpoloženje in mnogokrat (pre)glasno glasbo, predvsem pa poke pirotehničnih sredstev.

Opozorila oglasnih sporočil so se v glavnem nanašala na pozornost, ki jo moramo v tem primeru namenjati našim hišnim prijateljem, pa so ti poki in detonacije prav tako neprijazni za nas in vplivajo na naš sluh.

Poleg vedno glasnejšega življenjskega okolja so številni izpostavljeni intenzivnim zvokom tudi v službi. Po oceni Svetovne zdravstvene organizacije se z občutno izgubo sluha sooča kar 466 milijonov svetovne populacije. Kako obvarovati naša ušesa?

sluh 55 1Delovanje ušesa

Naše uho je razdeljeno na zunanje, srednje in notranje uho. Zunanje uho »lovi« zvočne signale, ki nato potujejo po sluhovodu do bobniča. Tresljaji bobniča, ki jih povzroči zvok, se v srednjem ušesu po treh koščicah srednjega ušesa (kladivca, nakovalca in stremenca) prenesejo v notranje uho. To je sestavljeno iz polža in koščenih lokov. Iz polža vodi prek slušnega živca v možgane več kot 30.000 živčnih vlaken, ki možganom prenašajo informacije. Iz možganov potujejo povratne informacije nazaj v uho po vzporednih vlaknih. Koščeni loki imajo pomembno vlogo pri ohranjanju ravnotežja. Sluh torej nastane zaradi usklajenega delovanja zunanjega, srednjega in notranjega ušesa, živčnega sistema ter možganov.

Kaj je hrup?

Zvok je tisto, kar slišimo. Hrup pa je vsak zvok, ki vzbuja nemir, moti človeka pri delu in škoduje njegovemu zdravju ali počutju. Ob različnih priložnostih lahko občutimo in se odzivamo na enak zvok popolnoma različno. Dojemanje zvoka je torej odvisno tudi od trenutnega razpoloženja posameznika. Hrup je nevaren za sluh, še zlasti, če mu je oseba dolgo in pogosto izpostavljena. Vsako zvišanje na glasovni lestvici za 10 decibelov (db) je za naša ušesa 10-krat večji hrup. Pri jakosti okoli 120 db pa naj bi zvok povzročal bolečino.

Nekaj primerov ravni hrupa v decibelih (db):

  • 0 db – komaj slišno s človeškim ušesom
  • 50 db – običajno dogajanje doma
  • 65 db – pogovor 80 db – promet v mestu, stroji na ročni pogon, orodje
  • 120 db – sirena rešilnega avtomobila, pnevmatski vrtalni stroj, letalo pri pristajanju
  • 140 db – letalo pri vzletanju, rokovski koncert, pirotehnični izdelek.

So slušalke sluhu škodljive?

Daljša izpostavljenost zvoku nad 85 db povzroča postopno okvaro sluha. Vsakodnevno poslušanje glasbe prek slušalk zelo negativno vpliva na same slušne celice, saj lahko že po nekaj letih privede do trajne okvare sluha.

Mladi s poslušanjem zelo glasne glasbe po slušalkah vedno bolj izgubljajo sluh, kar je izjemno zaskrbljujoče. Na najvišjo glasnost nastavljena prenosna naprava za poslušanje glasbe prek slušalk doseže zvok kar 100 db.

Da do poslabšanja sluha ne bi prišlo, je najbolje, da zvok v slušalkah vedno nastavite na razumno raven glasnosti. Priporočljivo je, da pri uporabi slušalk jakost zvoka naravnate dovolj nizko, da lahko slišite zvoke okoli sebe. Če je vaša naprava za poslušanje glasbe v avtomobilu ali stanovanju naravnana tako glasno, da je moten običajen pogovor, je to morda znak, da je tudi dovolj glasna za poškodovanje vašega sluha.

Z dve- do triurno izpostavljenostjo 90 db lahko poškodujete sluh. Zato so v hrupnem okolju priporočljivi ušesni čepki ali drugi pripomočki za zaščito sluha.

Prednovoletni hrup

Za prednovoletni decembrski čas je značilno, da se ljudje sprostijo, poveselijo, vrstijo se številni koncerti in prednovoletne zabave, vse pa se zaključi s silvestrovanjem. Imejmo v mislih, da če se hrupni dogodki kopičijo oziroma trajajo dalj časa, se energija hrupa sešteva, zato sluh vedno bolj slabi. V decembru je glasna glasba prisotna skorajda na vsakem koraku, s stanjem v neposredni bližini zvočnika lahko naša ušesa ujamejo celo zvok jakosti 150 db. To lahko povzroči začasno izgubo sluha ali pa celo trajne okvare.

Podobno je s pirotehniko. Močan pok lahko povzroča posredne poškodbe, zelo močna eksplozija pa takojšnje okvare sluha. Zato sodijo impulzni viri hrupa, povezani s petardami, med najnevarnejše. Če konkretno ponazorimo: pok močnejše petarde na razdalji do dveh metrov lahko povzroči raven hrupa tudi nad 140 db, najmočnejše petarde pa celo nad 160 db.

Kdaj je treba ukrepati?

Vsakomur se zgodi, da kdaj pa kdaj morda ne sliši dobro, a pozorni moramo biti, če se nam to dogaja pogosto. Zdravnika je vredno obiskati, če sogovornika slišite slabše na javnih mestih ali kadar je v ozadju hrup, na primer v trgovini. Pozornost je treba svojim ušesom nameniti, če morate druge vedno znova prositi, naj ponovijo, kaj so rekli, oziroma se morate stalno približevati govorcu, da jasno slišite njegove besede. Nenazadnje je signal, da morda vaš sluh ni najboljši, kadar povečujete glasnost radia ali televizije, drugim pa je to neprijetno glasno.

 

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112