Na spletni strani NIJZ (www.nijz.si) so zbrane in se sproti posodabljajo vse informacije v zvezi s SARS-CoV-2 (COVID-19) https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Ko boli v spodnjem delu trebuha

mar 03

Tri četrtine oseb z divertikulozo nima nobenih težav in divertikle odkrijemo naključno z različnimi preiskavami, ki jih opravimo zaradi drugih težav. Zdravljenje v teh primerih ni potrebno.

Težave, ki jih lahko povzročajo divertikli, so bolečina v spodnjem delu trebuha, ki je najpogostejša pred iztrebljanjem in včasih takoj po veliki potrebi, bolniki imajo tudi občasne krčevite bolečine predvsem v spodnjem levem predelu trebuha, lahko se pojavijo tudi vetrovi. Simptomi so običajno blagi.

Kako divertikle odkrijemo?

Najzanesljivejša preiskava je kolonoskopija. Pri kolonoskopiji z endoskopom pregledamo sluznico debelega črevesja in z veliko natančnostjo odkrijemo divertikle, določimo lokacijo in ocenimo število. Manj zanesljiva metoda je kontrastno slikanje z rentgensko napravo, ki ga v zadnjih letih vse manj uporabljamo. Uporabna metoda je tudi CT-slikanje trebuha, ki ga zaradi visokega odmerka sevanja, ki ga bolnik prejme ob preiskavi, uporabimo redko. Ultrazvok trebuha pri diagnostiki divertikuloze pa je manj zanesljiv.

Vzroki in težave

Bolečina v spodnjem delu trebuha je pogosta težava, vzrok zanjo pa so lahko bolezni različnih organov. Vzrok je lahko okužba v predelu mehurja, pri moških bolezni prostate, pri ženskah najpogosteje bolezni v predelu maternice, jajcevodov in jajčnikov. Pomemben vzrok za bolečine v spodnjem predelu trebuha so bolezni spodnjega dela širokega črevesja in danke: vnetja, rak danke in širokega črevesja, zapleti pri hemoroidih ter pogosto tudi vnetje sluznice divertiklov.

S starostjo narašča

Število oseb z divertikulozo je bistveno večje v državah razvitega sveta, v državah Azije in Afrike je stanje zelo redko. Divertikuloza je tudi tesno povezana s starostjo; pri starosti 40 let jo ugotavljamo pri manj kot 20 odstotkih ljudi, medtem ko je pri starosti 60 let ta delež že 60-odstoten. Za nastanek divertiklov je posebno pomemben način življenja: prehrana z malo vlakninami povzroča zmanjšano količino skupne količine blata in zato je ob peristaltiki potreben večji tlak v predelu črevesja, kar je eden od vzrokov za nastanek divertiklov. Poleg tega k nastanku divertiklov pomembno prispevata način življenja z malo gibanja in prevelika telesna teža.

Možni zapleti in zdravljenje

Najresnejši zaplet divertikuloze je vnetje divertiklov – strokovno tako vnetje imenujemo divertikulitis. Vzrok za divertikulitis je zastoj blata v divertiklu, kar zaradi pritiska povzroči moteno oskrbo stene divertikla s krvjo, to pa vodi v vnetje in naselitev bakterij v divertiklu. Značilen simptom je bolečina, ki je ponavadi lokalizirana v spodnjem levem predelu trebuha – tam so namreč divertikli najpogosteje prisotni, pojavijo se tudi vročina in krči, bolnikom je slabo in lahko tudi bruhajo. Pomembno je, da tako stanje čimprej ugotovimo in bolnika zdravimo z antibiotiki. V nasprotnem primeru se lahko vnetje razširi tudi na okolno tkivo, lahko pride tudi do vnetja potrebušnice. Tak bolnik je bolečinsko prizadet in potrebno je zdravljenje v bolnišnici.

V redkih primerih lahko pride tudi do predrtja divertikla, kar strokovno imenujemo perforacija. V tem primeru je bolečina še izrazitejša, lahko se razširi na celoten trebuh. V takem primeru je potrebna kirurška terapija. Pri starejših bolnikih se lahko razvije tudi krvavitev iz divertikla, kar je najpogostejši vzrok hujše krvavitve iz debelega črevesja pri starejših bolnikih. Takega bolnika obravnavamo v bolnišnici.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112