Mleko in odrasli

jun 07

Laktozna intoleranca je sindrom s kliničnimi težavami, ki nastanejo zaradi neprebavljanja laktoze ali mlečnega sladkorja. Laktoza ali mlečni sladkor je disaharid, prisoten le v mleku sesalcev.

mleko in odrasli 69 1Encim laktaza cepi laktozo na glukozo in galaktozo, ki se nato lahko vsrkata v celice tankega črevesa. Že v otroški dobi se laktazna aktivnost začne zniževati, v odrasli dobi pa se raven zniža do te mere, da lahko nastopijo trebušne težave. Nepredelan in nevsrkan mlečni sladkor, ki pripotuje v debelo črevo, presnovijo bakterije, njihovi produkti pa povzročajo značilno simptomatiko z bolečinami v trebuhu, napihnjenostjo, drisko in napenjanjem. Po diagnostičnem dokazu intolerance posameznega sladkorja je zdravljenje enostavno in učinkovito z dieto brez laktoze.

Ločimo:

  • Primarno laktozno intoleranco, ki je najpogostejša oblika laktozne intolerance v odrasli dobi po svetu. Je posledica neaktivnosti encima laktaze v odrasli dobi in je dedno pogojena.
  • Sekundarno laktozno intoleranco (pridobljena), ki nastane ob obolenjih prebavil, pri katerih pride do poškodbe sluznice tankega črevesa (trebušna gripa, paraziti, celiakija …). Večinoma se stanje popravi po ozdravitvi osnovne bolezni.

Klinična slika

Laktozna intoleranca nastopi, če se laktoza ne razgradi, glukoza in galaktoza, ki jo sestavljata, pa se ne absorbirata v tankem črevesu. V debelem črevesu mlečni sladkor presnovijo črevesne bakterije, ki proizvedejo vodik, metan, kratkoverižne maščobne kisline ter ogljikov dioksid, ki botrujejo trebušnim težavam s povečanjem znotrajčrevesnega tlaka in pospešeno peristaltiko. Tipične težave obsegajo trebušne bolečine, napihnjenost, vetrove, drisko, glasno pretakanje tekočine po črevesju ter v nekaterih primerih tudi slabost in bruhanje (zlasti otroci). Zakisljevanje črevesne vsebine in povišan osmotski tlak črevesne vsebine povzroči večje izločanje tekočine v črevo, kar privede do mehkega blata ali driske.

V nekaterih primerih se lahko pojavi celo zaprtje (redko), lahko kot posledica produkcije metana. Modeli na živalih so pokazali upočasnitev motilitete črevesja po aplikaciji metana. Če so poleg trebušnih prisotne sistemske težave, je vedno treba poiskati druge vzroke, zlasti znana je alergija na mleko, posebno pri otrocih. Alergija na mlečne beljakovine je pri odraslih redka. Pri nekaterih bolnikih izključitev laktoze iz prehrane ne odpravi nadležnih simptomov, večinoma zaradi dodatnega vzroka težav (sindrom razdražljivega črevesa …).

Rasna pripadnost močno vpliva na pogostost laktozne intolerance. Prenašanje mlečnega sladkorja (toleranca) je prisotno v visokem deležu pri prebivalcih severne Evrope, kjer so začeli mlečno živinorejo že pred 10.000 leti in je mleko predstavljalo velik delež prehrane. Zato imajo odrasli belci severne in srednje Evrope, Severne Amerike in Avstralije najnižjo prevalenco laktozne intolerance – od 5 do 17 odstotkov. V Južni Ameriki, Afriki in Aziji ima intoleranco več kot 50 odstotkov, v nekaterih državah Vzhodne Azije pa več kot 90 odstotkov prebivalcev. Upad ekspresije gena za laktazo se večinoma konča v otroštvu. Kitajci in Japonci izgubijo 80–90 odstotkov aktivnosti laktaze že po 4–5 letih po prenehanju dojenja, pri Evropejcih (Skandinavija) pa je najnižja laktazna aktivnost dosežena po 20 letih.

Diagnostika

Prve preiskave so temeljile na merjenju ravni glukoze v serumu po zaužitju 50 g laktoze. Če je po 30 minutah prišlo do visokega porasta, je bila dokazana normalna aktivnost encima laktaze. Zlati standard je še vedno meritev laktazne aktivnosti v odvzemkih sluznice dvanajsntika. Dihalni vodikov test je preprost, poceni, neinvaziven, zanesljiv pokazatelj laktozne intolerance, čeprav pri nas še ni povsem uveljavljen. Dihalni test začnemo z zaužitjem 25 oziroma 50 g laktoze (ekvivalentno enemu litru mleka) po 12-urnem postu, nato pa merimo vodik v izdihanem zraku v razmaku 3–6 ur.

Črevesna mikroflora in laktozna intoleranca

V gastrointestinalnem traktu gostuje več kot 17 družin bakterij z več kot 500 različnimi vrstami, z najvišjo koncentracijo v debelem črevesu do 1012–14/ml črevesne vsebine. Dokazano je, da laktozo razgradijo črevesne mlečnokislinske bakterije v vitem črevesu (ileumu) ter debelem črevesu. Prebiotiki so neprebavljive sestavine prehrane, ki imajo pozitiven učinek na selektivno presnovo v prebavnem traktu.

Neprebavljena laktoza je prebiotik, dokazano je, da se število mlečnokislinskih bakterij ob uživanju laktoze poveča. Uživanje izdelkov, ki nastanejo s fermentacijo (kisanjem) mleka, izboljša laktozno toleranco zaradi mlečnokislinskih bakterij.

Tako so izdelki iz fermentiranega mleka (sir, jogurt) dobri viri beljakovin in kalcija, večinoma pa ne privedejo do simptomatike laktozne intolerance. Probiotiki so živi organizmi, ki zaužiti v pravilnem razmerju prinašajo obilo koristi za gostitelja. Pri posameznikih z laktozno intoleranco probiotiki znižajo simptome napihnjenosti, najverjetneje zaradi mikrobne laktaze.

Zdravljenje laktozne intolerance

Osnova zdravljenja laktozne intoleranca je dieta brez laktoze. Ker je mleko velik vir kalcija, lahko brezlaktozna dieta privede do pomanjkanja kalcija s posledičnim znižanjem kostne gostote in s tem se poviša tveganje za razvoj osteoporoze. Zato ob dieti brez laktoze poudarjamo pomen nujnega nadomeščanja kalcija iz drugih virov. Priporočeno je uživanje prehrane, bogate s kalcijem, včasih je potrebno nadomeščanje kalcija.

Trenutno priporočilo vnosa kalcija je 700 mg/dan za moške in ženske ter 1250 mg za doječe matere. Po določenem času brezlaktozne diete in prenehanju simptomov lahko določenemu delu posameznikov postopno uvedemo dieto z 240 ml mleka (12 g laktoze), ki z razporeditvijo skozi dan ne privede do ponovne simptomatike. Najverjetneje se to zgodi zaradi prilagoditve črevesne flore, pri čemer služi laktoza kot prebiotik. To je uporabno zlasti v okoljih, kjer je laktoza kot dodatek jedem visoko prisotna. Obstajajo dokazi, da je dodajanje encima laktaze v kapsulah lahko učinkovito, vsaj glede zmanjšanja simptomatike.

Laktozna intoleranca je pogost gastroenterološki in tudi splošni medicinski problem, vendar nanj premalokrat pomislimo. Trebušna simptomatika nastopi šele nekaj ur po zaužitju ustreznega sladkorja, zato posamezniki težave redko povežejo s prehrano. Ker lahko z delno ali popolno izločitvijo mlečnega sladkorja iz prehrane simptomatika popolno izzveni, s čimer se močno izboljša tudi kakovost življenja, je treba pomisliti nanjo, jo dokazati ter voditi posameznika na pot brez težav.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112