Spet ta noht! Katastrofa!

jun 07

Vraščeni noht se največkrat pojavi na nožnem palcu in je pogostejši pri moških ali pri športnikih, ki imajo bolj obremenjena stopala. Noht se vrašča v okoliško tkivo, kar lahko povzroči vnetje, hudo bolečino, gnojenje in včasih celo bakterijsko okužbo. Stanje je lahko izjemno boleče, prav zato je dobro vedeti, kako si lahko pomagate.

noht 69 1Nohti se vraščajo pri ljudeh, ki imajo majhen noht in velik mesnat prst. Takšen je običajno palec na nogi, zato se nohti najpogosteje vraščajo prav na nožnem palcu. Vzroki so lahko različni, največkrat vraščanje nohta povzročijo poškodba, preozki čevlji ali nepravilno pristriženi nohti. Na meji med obnohtjem in nohtom stalno zastaja večja ali manjša količina bakterij, poleg tega je to področje zelo izpostavljeno poškodbam. Ko se noht vraste, se pojavijo naslednji simptomi:

  • bolečina, rdečina in oteklina v okolici nohta;
  • poškodovana koža ob robu nohta, od koder se lahko cedi bistra tekočina, gnoj ali kri;
  • če je področje zagnojeno, ima tudi neprijeten vonj.

Kako si pomagati?

Če se spopadate z vraščenim nohtom, si lahko pripravite toplo slano kopel, v kateri namakate stopala. Ščetkajte z mehko ščetko obnohtje od znotraj proti konici nohta. Po kopeli si pravilno pristrizite nohte, in sicer naj bo noht postrižen naravnost, in pazite, da ga ne skrajšate preveč. Preglejte kožo okoli prsta in si na obnohtje nanesite razkužilo. S to nego preprečite tudi, da bi se pojavile glivične okužbe nohtov in obnohtja. Če pride do vnetja, ne nosite nogavic ali tesnih čevljev. Dokler se vnetje ne umiri, nosite sandale ali kakšno drugo obutev, ki ne pritiska na prizadeti del prsta. Prizadeti prst lahko zaščitite s sterilnim obkladkom. Če se je okužba že razširila, pa obiščite zdravnika, ki vam bo predpisal antibiotike.

Da se noht ne bi znova vraščal, lahko poskrbite z ustrezno higieno, nošenjem primernih čevljev in pravilnim striženjem nohtov. Obiščete lahko tudi pedikerja, ki vam bo pravilno pristrigel nohte in tako preprečil vraščanje nohta. Pomembno je tudi, da se izogibate določenim obremenitvam stopal, ki so prav tako lahko vzrok za vraščanje nohtov. Denimo kakšen šport, kot je ples, kjer so stopala ves čas močno obremenjena. Ali šport, kjer nosijo športniki tesna obuvala. V tem primeru podarite telesu nekaj odmora, da se rane na prstih zacelijo.

Obstaja tudi možnost zdravljenja vraščenega nohta s posebno nohtno sponko, ki nekoliko privzdigne noht, da ta bolj pravilno raste in se ne vrašča v kožo. Kljub vsemu lahko sponka pri izjemno aktivnih ljudeh in če ni nameščena pravilno, povzroči, da prekomerno dvigne noht in ta lahko ves odpade. Prav zato je pomembno, da se o teh postopkih posvetujete z izkušenim pedikerjem, ki vam bo znal pravilno svetovati.

V primeru pordelega celotnega prsta ali splošne prizadetosti s povišano telesne temperaturo morate nujno obiskati zdravnika, ki vam bo poleg zgoraj navedenih postopkov zdravljenja predpisal antibiotik. Če se v obnohtju pojavi ognojek, ga je treba kirurško odstaniti (drenirati). V tem primeru boste napoteni k splošnemu kirurgu. Način drenaže je odvisen od lokalizacije ognojka. Lahko se naredi delno odstranitev nohta, lahko pa se odstrani cel noht. Tega je treba odstraniti zato, da se lahko gnoj izpod nohta sčisti, saj noht deluje kot »pokrov na loncu, ki vre«. Samo antibiotično zdravljenje ne bi bilo dovolj.

Pri kronični zanohtnici je ključnega pomena prekinitev kroničnega draženja obnohtja. Sicer se v večini primerov zdravi konservativno na načine, ki so opisani pri akutni paronihiji. Kirurško zdravljenje pride v poštev redkeje.

Kako poteka spremljanje bolnika z zanohtnico?

Po postavitvi diagnoze in začetku zdravljenja vas bo zdravnik naročil na kontrolni pregled po 2–3 dneh. Če zdravljenje po tem času ne bo zaključeno, boste na ponovne kontrolne preglede vabljeni vsak drugi ali tretji dan do umiritve bolezenskih težav.

Kako si lahko pri zanohtnici pomagate sami?

Pri akutni zanohtnici, ko je prisotno zgolj lokalizirano vnetje brez ognojka, pregled pri zdravniku ni nujno potreben. V takem primeru si sami najučinkoviteje pomagate s polaganjem hladnih obkladkov na obolelo mesto in s kopanjem ter ščetkanjem obnohtja prsta nekajkrat na dan. Če opazite na prstu ognojek, rdečino celega prsta ali roke, otekle in boleče bezgavke ali povišano telesno temperaturo, pa je takojšen obisk pri zdravniku nujno potreben. Pri kronični obliki zanohtnice je ključnega pomena prekinitev neprestanega draženja obnohtja.

Kako zanohtnica vpliva na vaše življenje?

Zanohtnica je praviloma nezapletena bolezenska težava, ki ob pravočasnem in pravilnem (samo)zdravljenju mine v enem ali nekaj dneh. Odvisno od njene lokalizacije (noga, roka) in narave dela, ki ga opravljate, se boste z zdravnikom dogovorili za morebitni nekajdnevni bolniški stalež do umiritve bolezenskih simptomov in znakov.

Ali in kako lahko nastanek zanohtnice preprečite?

Akutno vnetje obnohtja lahko preprečite z izogibanjem situacij, v katerih najpogosteje pride do poškodbe obnohtja, kot so: agresivna manikura ali pedikura, sesanje prstov, grizenje nohtov in obnohtja, nepravilno striženje nohtov (zlasti na nogah) … Kronično zanohtnico lahko preprečite z izogibanjem neprestani izpostavljenosti rok oziroma nog vodi, vlagi, čistilom, razkužilom, topilom in drugim mehaničnim oziroma kemičnim agensom. Potrebna je tudi udobna obutev, ki ne stiska prstov.

NAČIN PLAČILA
Gotovina
Kartica Prve zdravstvene asistence (pregledi po pogodbi)
Plačilne kartice
maestorikona diners 12mcVisa 04moneta top logo
Nakup na obroke
za imetnike NLB Plačilnih kartic MasterCard, Zlati Mastercard,
Visa in Karanta (ne velja za posojilni kartici)
Več …
HIŠNI ZDRAVNIK
24 ur vsak dan
Zdravniška linija in obisk na domu
T: 080 8112